"Русия ще освобождава населението на Източна Украйна" Снимка: © Screenshot Nova

Русия "никога първа няма да започне война“ с Украйна, но не изключва да се стигне до въоръжен конфликт при "профокация" по отношение на Донецк и Луганск - регионите в източната част на Украйна, в които от 2014 г. бяха създадени сепаратистки "републики" от бойци, подкрепяни от Кремъл.

Това стана ясно от интервю на руския посланик Елеонора Митрофанова пред Нова ТВ. Тя обяви, че в източната част на Украйна се трупа оръжие, "за да защитят народа си". В руската държавна Дума се гледа темата как да се подкрепят „двете републики“.

"Но не мога да разбера как Украйна воюва с най-развития в промишлено отношение регион в Украйна. Имаше споразумение за спиране на огъня, но то не е факт. Медиите не показват какво става там“, каза Митрофанова за региона, в който воюват украинските сили и руските сепаратисти. Според нея кризата може да бъде решена със „спазване на Минските споразумения, които определят статута на тези републики“.

Тя обвини САЩ и НАТО за това, че "призовават Украйна да воюва срещу Русия, Донецк и Луганск". Москва нямало да се противопостави на евентуално членство на Украйна в ЕС, но се противопоставя на "членството ѝ във враждебен за Русия блок“, каза руският посланик.

Русия е разположила между 120 и 130 хиляди войници по границата с Украйна, провежда учения в Крим, а сега предстои и учение в Беларус. НАТО се притеснява от нахлуване и лидерите на Алианса заплашват Москва със санкции. Обяснението на Митрофанова е, че ученията се провеждат, защото Кремъл се „страхува от провокация“.

Попитана дали има обстоятелства, при които Москва би нахлула на територията на съседната страна, тя отговори, че е важно да се задава въпроса: „Защо ни е на нас Украйна, какъв е смисълът? Никакви задачи не решаваме с тази война. Те са наш съсед, трябва да живеем в мир с тях“.

Попитана защо Русия заема позиция за изтегляне на силите на Алианса във варианта им отпреди 1997 г. (когато България още не е член на НАТО), Митрофанова каза, че „не става въпрос тези страни да излязат от НАТО, а за изваждане на военните им контингенти, бази и стратегически оръжия, както са били през 1997 г.“.

„Не става въпрос за България изобщо. Тук и сега няма такива бази и оръжия. Това е ваше суверенно право – да сте член на НАТО. Всяка страна може да избере Алианса за безопасността си. Вашето правителство много правилно постъпва, че не се изказва особено рязко. Това не е игра на България, не ѝ е необходимо изобщо такова нещо. Вие не сте мишена“, твърди посланикът.

На въпрос може ли Русия да остави Европа без газ при ескалация на напрежението, тя отговори, че Москва винаги е бил „сигурен външно-търговски доставчик“. През 2009 г. обаче България и Източна Европа останаха без каквито и да е доставки на газ насред зимния период - отново заради поредния епизод на противопоставяне на Русия срещу Украйна. Още тогава България пое ангажименти да намери източници за диверсификация на доставките и да разшири газохранилищата си, за да не се повтарят последствията от кризата при ново неизпълнение на договорните задължения на Москва.

На въпрос дали позицията на България по отношение на украинския конфликт ще има отражение върху преговорите с Газпром, Митрофанова каза:

"Не бих отхвърлила изцяло такова разглеждане на въпроса. Сега обстановката е безкрайно нажежена. В друга ситуация бих казала - не, това са преговори между самостоятелни компании. Но сега не мога да го кажа твърдо. Газпром винаги се е озовавал на исканията на България".

Митрофанова твърди, че сега България може да остане без газ само ако има разрушена инфраструктура, което според нея няма да се случи. Тя предупреди, че Русия може да насочи газа от Северен поток-2 на изток, ако се изправи пред европейски санкции, което щяло да значи „спирала на инфлацията за Европа“.

Санкциите винаги са нещо неприятно, но тези, с които сега заплашва Западът, са такъв удар по световната икономика, че всички ще пострадат. Преди да се говори за санкции, 10 пъти трябва да се обмисли това“, каза тя.

По думите й - напрежението след струпването на руските войски по границата с Украйна било "медийна истерия, създадена от Запада".

"От интервюто на руската посланичка днес по Нова ТВ стана ясно каква ще е тезата на Путин за инвазия в Украйна: ще “освобождават” застрашеното от Киев население на Източна Украйна". Това е коментарът на основателя на Атлантическия клуб Соломон Паси за изявлението на Елеонора Митрофанова пред телевизията във вторник.

Според Паси това "освобождение" създава прецедент за последващо “освобождаване на руско население и собственост по нашето Черноморие". "Именно затова солидарността на Запада с Украйна днес е инвестиция в собствената ни сигурност", пише той.


Инфографика: Три теории за произхода на богатството на Путин

Путин попадна в капана, който сам заложи



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024