Русия ще строи два нови ядрени реактора в Унгария Снимка: © Getty Images

Руският гигант в областта на ядрената енергетика "Росатом" ще започне изграждането на два нови ядрени реактора на територията на Унгария през следващите седмици. Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, след като ядреният регулаторен орган на страната даде своето одобрение.

Сделката е постигната между двете държави през 2014 г. и има за цел да разшири унгарската атомна електроцентрала "Пакш", а изглежда войната в Украйна не е възпряла интереса на Будапеща към проекта. Фактът, че той се придвижва напред, е още едно доказателство за близките връзки между унгарския премиер Виктор Орбан и руския президент Владимир Путин.

Макар ЕС да наложи редица санкции срещу Москва в области като търговията, бизнеса и икономиката, ядрената ѝ индустрия не беше засегната от тях. А дебатите за налагането на санкции върху руския износ на нефт и газ не бяха безусловно подкрепени от Будапеща.

Понастоящем АЕЦ "Пакш" произвежда 40% от електроенергията в европейската страна.

"Нека строителството започне!", написа външният министър Петер Сиярто в публикация във Facebook.

С допълнителните два реактора капацитетът на атомната електроцентрала, която понастоящем се състои от четири такива ще се увеличи над два пъти. Централата е построена със съветска технология през 80-те години на миналия век по време на комунистическия период в страната и е единственото ядрено съоръжение на Унгария.

"Това е голяма крачка, важен етап. По този начин ще гарантираме енергийната сигурност на Унгария в дългосрочен план и ще предпазим унгарците от дивите колебания в цените на енергията", заяви Сиярто.

Той добави, че ядрените реактори могат да бъдат готови за експлоатация до 2030 г. Спорният проект на стойност 12,5 млрд. евро се финансира основно от Кремъл. След войната в Украйна много държави от ЕС се опитват да намалят зависимостта си от руските енергийни доставки.

Русия финансира по-голямата част от проекта със заем от 10 млрд. евро за Унгария, която плаща останалите 2,5 млрд. евро. Друг член на ЕС - Финландия, отмени подобен руски проект за атомна електроцентрала през май заради инвазията в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024