Русия започва да мобилизира украинци от окупираните територии, които да се борят срещу страната си Снимка: © Getty Images

В окупирания град Херсон някои украински мъже вярват, че ако сами си счупят ръцете, може би руснаците няма да ги принудят да служат в армията. Други се крият в мазета. Някои се опитват да избягат, въпреки че им е забранено да напускат града, но всички се страхуват.

"Хората се паникьосват. Първо претърсваха къщите ни, а сега руснаците ще призоват мъжете ни в армията си. Всичко това е незаконно, но много реално за нас", споделя 30-годишната жителка на града Катерина.

Докато пети ден Кремъл се сблъсква с протести срещу наборната военна служба в цяла Русия, в неделя се появиха нови признаци на съпротива и страх и в окупираните от нея територии в Украйна. Стремежът да се принудят украинците да се бият с други украинци е част от по-широкообхватните, макар и рисковани, усилия на Москва да мобилизира стотици хиляди нови бойци, разказва в. "New York Times".

Това се случва на фона на организирания от Кремъл референдум, който подготвя почвата за анексирането на окупираните от него области. Резултатът от гласуването, който международната общност обяви, че няма да признае, се очаква да бъде обявен във вторник и е предизвестен в полза на Москва.

Очаква се чрез него президентът Владимир Путин да обяви незаконното присъединяване на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област към страната. Той най-вероятно ще претендира, че тези области принадлежат на Русия и следователно са защитени от мощта на целия ѝ арсенал, включително и от запаса ѝ от ядрени оръжия.

В окупирания град Херсон някои украински мъже вярват, че ако сами си счупят ръцете, може би руснаците няма да ги принудят да служат в армията. Други се крият в мазета.

В същото време обаче руските военни служители продължават да търсят стотици хиляди мъже, които да включат в армията. Погледите им сега са насочени към жителите на четирите района, които много скоро ще бъдат незаконно анексирани.

В продължение на осем години Кремъл подклажда сепаратистки настроения сред военните части в Източна Украйна, които са контролирани от Русия от 2014 г. насам. Бруталността на руската инвазия обаче почти сигурно ги е отслабила, а стремежът към наборна военна служба може в голяма степен да е допринесъл за това.

Според украински официални лица на всички мъже на възраст между 18 и 35 години е забранено да напускат двата южни региона - Херсон и Запорожие, които са частично под контрола на руските сили. На много от тях също е наредено да се явят на военна служба.

"Много хора ни се обаждат и питат дали можем да им помогнем да се евакуират. Но за съжаление не можем", каза в интервю Халина Однорих, координатор в град Запорожие за хората, които бягат от окупираните региони.

Руското правителство се очаква да попречи на мъжете във военна възраст да напускат страната, като затвори границите си за тях Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Украинският кмет на град Мелитопол Иван Федоров заяви в неделя, че мъжете вече не могат да пътуват извън Запорожие. Той призова хората, които искат да избегнат руската военна служба, "да заминат за Крим, след това за Европейския съюз или Грузия и след това да се върнат в Украйна".

"Защото всички със сигурност ще бъдат изведени от улицата и ще бъдат мобилизирани", каза той.

В Източна Украйна ситуацията е по-сложна, тъй като Русия е окупирала части от Луганск и Донецк още от 2014 г. насам, а редиците на подкрепяните от Кремъл бунтовници там от години се попълват с негови симпатизанти. Въпреки това на марионетните лидери на Москва там се налага да призовават войници насилствено, тъй като жертвите в конфликта се увеличават. Поне два канала в Telegram вече са посветени на подпомагането на хората в тези райони да избягат.

Според правозащитни групи и лица, запознати с въпроса, Русия засилва усилията си за наборна военна служба и в Крим - южния полуостров, който незаконно анексира през 2014 г. Те твърдят, че руските военни непропорционално призовават към служба кримските татари - етническо малцинство, което е подложено на преследване от руски служители.

Алим Алиев, основател на правозащитната организация "Крим SOS", обяснява, че 80% от призовките за руската армия в Крим са издадени на кримски татари.

"Това е военно престъпление, което може да доведе до геноцид на кримско-татарския народ. Съветваме хората да не идват на обществени събрания, да не приемат уведомленията и да не идват във военните комитети", каза той.

Референдумът в окупираните от Русия области на Украйна започна В четири украински области започна референдума за присъединяване към Русия

Тамила Ташева, представител на президента Володимир Зеленски в Крим, заяви в неделя, че местните военни власти са издали 1500 проектоуведомления на кримските татари, като са ги посетили по домовете и работните им места. Тя каза, че макар да се твърди, че обявената от Кремъл "частична мобилизация" засяга само тези, които имат предишна военна служба, местните руски власти дори не са си направили труда да попитат призоваваните от татарската общност дали някога са били в армията.

Украински официални лица заявиха, че руските усилия за призоваване на украинци са още едно доказателство, че крайната цел на Русия е същата, за която Зеленски предупреди при започването на войната.

"Русия иска да превърне украинците в мълчаливи роби", каза той през април по време на обръщение към Съвета за сигурност на ООН.

Набирането на войници без тяхното желание носи очевидни рискове за Москва. Военни анализатори твърдят, че именно новобранци от Луганск и Донецк са били част от силите, които бяха сразени по-рано този месец по време на най-успешната офанзива на Киев.

Миналата седмица украинската разузнавателна служба заяви, че украинските новобранци, изпратени от Русия да се сражават в Херсон, са "отказали да участват в бойни мисии". Позовавайки се на неофициални съобщения и интервюта с роднини, агенцията посочва, че руските командири са заплашили да изпратят новобранците "на фронтовата линия без оръжие, ако откажат да изпълняват заповеди".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024