МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост Снимка: © Getty Images

Министерството на образованието (МОН) е нарушило санкциите срещу Русия, като не е отстранило от процедура за обществена поръчка фирма, собственост на руски граждани, след началото на войната в Украйна. До това заключение стига Върховния административен съд (ВАС), съобщава "Сега".

Ведомството е предоставило време извън законовите рамки на технологичната компания "Сотфлайн" и не я отстранила от процедурата. Междувременно фирмата е прехвърлила собствеността си, така че да не попада под санкциите.

Съдът постановява, че класирането на фирмата трябва да бъде отменено, а процедурата да се върне на етап преглед на представените документи. Той повтаря предходно решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по същия случай.

Казусът повдига въпроса за действията на просветното министерство по отношение на проруските нюанси, които могат да се открият в тях. Само преди седмица стана ясно, че със знанието на МОН е била организирана общнонационална "викторина" за ученици с русофилски елементи.

Сега решението на ВАС показва, че ведомството пряко е нарушило санкциите срещу Москва в договора си за изпълнение със "Софтлайн". Схемата прилича на опит за заобикаляне на санкциите, за която българските институции не са имали нищо против.

Съгласно европейските санкции, влезли в сила от 9 април 2022 г., е забранено сключването на нови договори от страна на институциите с дружества, контролирани от руски граждани или фирми.

По това време "Сотфлайн" се явява като участник в обявена обществена поръчка за поддръжка и управление на платформите за дистанционно обучение. Тогава "Софтлайн“ ЕООД е била 100% собственост на "Софтлайн холдинг ПЛС“, а 55% от акциите на това дружество са на руския гражданин Игор Боровиков. Така руснакът косвено притежава над 50% от собствеността във фирмата, което е в нарушение на наложените ограничения.

От всички кандидати в процедурата е изискано да декларират, че не нарушават санкциите. "Софтлайн" обаче е попълнила декларация с невярно съдържание, но вместо да бъде отстранена на нея ѝ е дадено време да прехвърли дяловете си. В началото на октомври дружеството известява МОН, че проблемните 55% от собствеността на компанията са прехвърлени на друго лице - на латвийския гражданин Сандис Коломенскис.

Действията по прехвърляне на собствеността се случват на 10 октомври, когато е и крайният срок, до който Европейската комисия позволява да действат стари договори с руски обвързаности.

Съдът изтъква, че "Софтлайн" е трябвало да бъде отстранена още на етапа, в който е установено, че нарушава изискванията на регламента.

"Изпратеното от фирмата тълкуване за приложимост на регламента не опровергава наличието на руски контрол върху фирмата. Промяната в собствеността е настъпила повече от месец след подаването на документите", се казва в решението ВАС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023