САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти Снимка: © Getty Images

Държавният департамент на САЩ въвежда нова по-строга визова политика в отговор на репресивния закон срещу "чуждестранните агенти" и потушаването на протестите в Грузия. Това съобщи държавният секретар на страната Антъни Блинкен в четвъртък.

Новата политика за издаване на визи "ще се прилага за лица, които са отговорни или съучастници в подкопаването на демокрацията в Грузия, както и за членове на техните семейства", се казва в неговото изявление. Блинкен заяви, че Вашингтон започва и "цялостен преглед на двустранното сътрудничество между САЩ и Грузия".

Решението идва близо седмица след като грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на спорния законопроект, който парламентът прие въпреки общественото недоволство. Той е копие на руския закон срещу "чуждестранните агенти" и задължава всяка от неправителствените организации и медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

От месеци заради спорния законопроект в страната се провеждат масови протести, като на няколко пъти се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. Ветото на президента обаче може да бъде отхвърлено от парламенто с обикновено мнозинство.

Управляващата партия "Грузинска мечта" настоява, че се стреми страната да се присъедини към ЕС и че е действала за повишаване на прозрачността на финансирането на неправителствените организации.

Европейският съюз предупреди, че ако законопроектът влезе в сила, това ще застраши шансовете на Грузия б бъдеще да стане част от блока. Грузия подаде молба за членство в ЕС през 2022 г. и получи статут на кандидатка през декември 2023 г.

Блинкен заяви, че САЩ продължават да се надяват, че "лидерите на Грузия ще преразгледат проектозакона и ще предприемат стъпки за постигане на напредък в демократичните и евроатлантическите стремежи на страната си".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024