Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия на нов протест срещу "руския закон" Снимка: © Getty Images

Нов протест в Грузия доведе до остри сблъсъци между протестиращи и полиция късно във вторник. Грузинските власти използваха водно оръдие, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу демонстранти пред парламента, където хиляди хора настояваха правителството да се откаже от спорния закон за "чуждестранните агенти", известен още като "руския закон".

Властите използваха водни оръдия, за да разпръснат протестиращите, някои от които развяваха знамена на ЕС. Полицията за борба с масовите безредици атакува събралите се граждани няколко пъти без предупреждение - десетки бяха бити.

Съобщава се, че няколко протестиращи са били задържани. Към момента грузинските власти не са коментирали публично твърденията за насилие.

След като бяха разпръснати от парламента, около две хиляди протестиращи продължиха да блокират главния булевард "Руставели" в Тбилиси, като го заградиха с маси от кафенета и кофи за боклук. Някои от тях крещяха "роби" и "руснаци" по адрес на полицията.

Леван Хабеишвили - лидер на най-голямата опозиционна партия в Грузия - Единното национално движение, публикува в социалната мрежа X снимка с окървавено лице и насинено око. Представител на партията посочва пред Reuters, че Хабеишвили е бил пребит от пoлицаите, след като е напуснал центъра на Тбилиси.

Насилието по площадите ескалира след седмици на публични демонстрации срещу предложенията на управляващата партия "Грузинска мечта" да задължи неправителствените организации и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организация, обслужваща интересите на чужда държава".

Първоначално управляващите предложиха тези мерки миналата година, но се отказаха от тях на фона на широко обществено недоволство и критики от чужбина, в които бяха направени сравнения с мерките, въведени от режима на Путин с цел потискане на несъгласието и гражданското общество.

Противниците на законопроекта твърдят, че ако той бъде приет, Грузия ще се отклони от пътя си към ЕС и ще се върне в руската сфера на влияние. Проучване на общественото мнение от 2023 г. показа, че над 80 % от 3,7-милионното население на Грузия подкрепя присъединяването към ЕС.

През декември миналата година ЕС предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС, който подлежи на продължителни преговори по теми, включващи демократични норми.

Предложеният законопроект за "чуждестранно влияние" беше остро разкритикуван от ЕС и САЩ още през март месец миналата година. Държавният департамент на САЩ заяви, че "вдъхновеното от Кремъл" законодателство може да "ограничи свободата на изразяване, да заклейми организациите и да попречи на работата на независимите медийни организации".

Но "Грузинска мечта" настоява, че новите правила са необходими за защита на суверенитета на страната. Очаква се парламентаристите да гласуват в подкрепа на законопроекта на второ четене в сряда.

Още по темата:

Грузия въстана срещу закон, преписан от Русия, какъвто иска и "Възраждане"

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024