Секс, лъжи и видео - защо една трета от Gen Z твърдят, че никога не са гледали порно

Секс, лъжи и видео - защо една трета от Gen Z твърдят, че никога не са гледали порно

"Снощи погледнах парче сирене и получих ерекция". Това е реплика от сериала “Sex Education” (Сексуално образование), в който, както подсказва заглавието му, темата за секса е централна. Главните герои са младежи, които опознават своите сексуланост, предпочитания и преживявания в среда на приемане и подкрепа (основно) от страна на възрастните.

Репликата е на Отис, чиято майка е сексолог (терапевт) и прави всичко възможно да помогне на съзряващия си син да премине през юношеството и откриването на секса здравословно, без табута и забрани.

Сериалът на Netflix е провокативен и преувеличава реалността, но фактът, че тази реплика се появява - без да предизвиква конфузно потръпване (криндж), се дължи на умелото боравене на Отис с темата за мастурбацията.

Целият сериал е посветен на темите за секса и неговите проявления в живота на подрастващите. Подходът е освобождаващ, приемащ, с любопитство и провокация и най-общо с усещането, че е нормално да се чувстваш, както се чувстваш, а ако нещо те притеснява, има къде да намериш помощ и подкрепа. И няма нищо лошо в това да я потърсиш.

Сексът и българските Gen Z

Дали реалността на Балканския полуостров прилича на тази в "Sex Education" и какви са отношенията със секса на младите възрастни у нас? “Булевард България” зададе няколко въпроса на представителна извадка от поколението Gen Z като част от проучването “Млада България 2”.

За да разберем по-добре Gen Z, е необходимо да си дадем сметка, че те са първото поколение, което не познава света без интернет, но и че са възпитани от родители, продукт на комунизма, когато сексът беше табу. Цялото сексуално възпитание тогава беше оставено на една книга “Мъжът и жената интимно”, а единствените голи мъже и жени се намираха в рекламите на бельо в каталога на "Некерман".

Gen Z няма нужда от "бавачка". Има нужда от контекст, диалог и позитивен разказ за България

Родителите на Gen Z са възпитавани и образовани в затворен свят на правила, норми и ограничения, който се разпадна в края на 90-те години и на негово място дойде изцяло нов, свободен свят, в който информацията навсякъде е достъпна за всички.

"На Балканите обществата ни са преживявали всякакви травматични ситуации и събития. Колкото и философски или откъснато да звучи, една комунистическа диктатура не оказва никак добро влияние върху темите за емоционалността, сексуалността и споделянето. Темата за секса по нашите ширини е забулена в срам", казва и психологът Мартин Колев.

Сексът и Gen Z

Най-разпространени сред българските Gen Z са представите, че е приемливо младите хора да правят секс за първи път между 15 и 17 години. 39% от респондентите мислят така. Други 34% са по-консервативни и посочват, че трябва да се изчака поне до 17 години. Първата позиция е по-разпространена сред мъжете, а втората – сред жените.

Специфична особеност, която проучването регистрира, е, че етносът оказва голямо влияние върху разбирането на Gen Z за секса. Младите роми например два пъти по-често в сравнение с останалите младежи споделят възгледа, че подходящата възраст, на която за първи път е приемливо да правиш секс, е между 12 и 14 години. Така мислят 16% от тях, при среден дял от 8% за анкетираните като цяло.

На обратния полюс са младежите от турския етнос, които значително по-често от връстниците си смятат, че подходящото време, за да започнеш да правиш секс, е след сватбата (12%, при среден дял от 3% за цялата извадка). Разлика отчитат социолозите и в зависимост от вероизповеданието на анкетираните. Докато само 1% от християните не вярват в секса преди венчавката, 10% от самоопределилите се като мюсюлмани споделят това разбиране.

Д-р Колев дава и контекста, в който Gen Z формира отношението си към секса. От едната страна са родителите и учителите, за които не може да се каже, че са посрещали търсенията им по темата спокойно и с приемане, когато те са задавили “неудобни” въпроси като деца. От другата страна е целият интернет, в който сексуалността е навлязла и е лесно достъпна. Тоест, отхвърлени от възрастните, младежите са намирали своите отговори онлайн. Въпросът е какво виждат там?

“Всички ние имаме въпроси за сексуалността си много по-рано, отколкото си мислим и когато те не бъдат посрещнати спокойно и с приемане, започваме да се учим, че темата не е приемлива. Така постепенно спираме да задаваме такива въпроси и се чувстваме некомфортно, когато ни питат неща за секса.”

“Когато имат въпрос, те го задават в Google или на AI и са готови да приемат всеки отговор, който в момента ги устройва как звучи. А в интернет има много глупости”, твърди невропсихологът.

Затова според Колев сексуалното образование следва да бъде насочено не само към децата, но и към техните родители - независимо от кое поколение са.

Как да говорим за секс с тийнейджъри

“По-възрастните казват за младите “абе, много са умни”, но тук има и риск в търсенето им те да бъдат захранени с грешна информация, което да доведе до грешни изводи. Затова от представителите на предишните поколения се очаква да положим усилия да им даваме достоверна информация", казва той.

Порното и зависимостите

И така стигаме до онова, което намират младите в интернет. Ако късните представители на поколение Х се учеха как да правят орална любов от списание "Cosmopolitan" посредством снимка на банан, то Gen Z може да избира между всички видове секс.

Незаключените порно канали на кабелните оператори, които допреди няколко години продаваха XXL пакети, образоваха няколко випуска в гимназията.

Въпросът е как това се отразява на самия секс? Започват ли да се сравняват момчетата и момичетата с онова, което им задава порно индустрията като модел? Ако размерите и формите, които се презентират там, не съответстват на онова, което природата е дала на гледащите, води ли това до травми, до въздържание?

Близо една трета (30.4%) от интервюираните в проучването младежи отричат някога да са гледали порно. Подобни декларации, очевидно по различни причини, по-често правят жените (41% от тях), младите до 19 години (37% от тях), нискообразованите (37% от тях), турците (34% от тях), както и жителите на столицата (36% от тях).

“На практика това не е възможно”, смята Колев. Според него участниците в допитването се стремят към т. нар. социална желателност. “Това е позиция, в която човек се застрахова от това да изпадне в нещо, което би било сметнато за крайност.”

Това по думите на Колев е индикатор за наличието на срам по темата и че младите възрастни вероятно намират гледането на порно за нещо лошо.

“Поколението Z осъзнават отговорността, която носят. Виждаме, че дават социално желателни отговори, т.е. по-скоро искат да са близо до нормата и обществено приемливия път, което е хубаво.” Това коментира и Росица Рачева - доктор по Педагогическа и възрастова психология към БАН и един от участниците в дискусията на “Булевард България”, в която обсъждахме изводите на социолозите.

Мартин Колев психолог Между "Уффф" и "криндж": Как да говорим с тийнейджърите, когато имат нужда от "Как си?"

Няма никакъв спор, че порното е част от живота на младите хора. Според анализите на социолозите една трета от тях обаче се притесняват да говорят на тази тема, дори ако въпросите не са адресирани директно към тях и към техните навици, а са насочени към навиците на младите по принцип. Респондентите в столицата са значително по-дискретни по въпроса и се въздържат от отговори, докато младежите в провинцията и особено момчетата са по-открити и по-откровено говорят за порното.

Когато една тема буди притеснения, тя провокира социално желателни отговори.

“Това е стремеж от страна на младите възрастни да си спестят емоционалната отговорност, да не посрещнат критика и да не им се наложи да се занимават с последиците от този отговор. Защото може да се окаже, че някой е недоволен от отговора, а може и някой да ми се подиграва за тази позиция,” смята д-р Колев.

Това е и вероятна последица от родителството, с което са израснали - неприемащо и критикуващо.

38% от запитаните младежи споделят, че по-голямата част или почти всички техни връстници гледат порно. Други 12% отговарят, че половината им връстници гледат, а останалата половина – не. Според 13% пък малка част от младежите гледат порно.

Любопитно е, че въпреки че близо една трета отричат някога да са гледали порно, само 3% от всички интервюирани младежи заявяват, че никой от връстниците им не гледа порно. На въпрос за техния личен опит най-голяма част споделят, че за първи път са гледали порно между 14 и 16 години.

Секс коучът Ванина Цонева също е скептична към твърдението, че 30% не гледат “съдържание за възрастни”.

“Моят коментар е подобен на този на психолога. Според мен не отговаря на истината и е опит за това да се представят с по-приемливи навици и гледни точки. Това не е изолиран случай в разговорите за порно - все още много жени, дори и над 40-годишни, лъжат за консумацията си на порно от страх да не бъдат осъдени и сметнати за “извратени”, казва тя.

На въпроса дали порното е повлияло на сексуалния им живот, мъжете, участвали в проучването, изглеждат по-откровени от жените. Дванайсет на сто от тях признават, че им е повлияло, докато същото признават четири пъти по-нисък дял от жените – едва 3%. И тук 30% от младежите отричат да са гледали порно.

“Когато човек гледа порно, мозъкът регистрира удоволствие и, независимо дали мастурбира или само му се наслаждава визуално, на него му е приятно. Проблемът е, че всеки следващ път, в който се гледа порно, мозъкът отново регистрира удоволствието, но то вече не му е достатъчно, което води до зависимост, подобна на тази от наркотични вещества,” твърди д-р Колев.

“С всяко следващо гледане на порно повече, отколкото човек има нужда, тялото се превъзбужда, но няма сексуален отговор. Това е един от най-притеснителните омагьосани кръгове при хората, зависими от порнография”, допълва той.

Ванина Цонева е на мнение, че зависимост към порното не се развива от няколко пъти, а от доста по-редовна консумация. Тя обикновено се държи на факта, че при порното има силно и бързо покачване на допамина, тъй като ние контролираме какво гледаме и директно си предоставяме това, което ни харесва.

“Когато гледаме порно клипчета, обикновено гледаме частта, която най-много ни възбужда, мастурбираме на нея и свършваме. Не така стоят нещата при секса с партньор, при който срещу нас, вместо екран, има човешко същество с нужди, граници и изисквания. В този случай е необходима комуникация, необходима е предварителна игра, а и невинаги сексът, който правим, е сексът, който искаме или гледаме в порното”, казва тя.

Тя обръща внимание на изследване, цитирано от британския в. Guardian. Според него в резултат на гледането на порно много млади хора смятат, че душенето на други по време на секс е стандартна практика, която дори не изисква “съгласието” на другата страна. 58% от колежанките в САЩ казват, че им се е случвало да бъде задушавани по време на полов акт.

В човешката сексуалност присъстват неконвенционални сексуални практики и душенето при секс е такава, но тя не е безопасна и не може да влезе под масовия чадър на обикновен секс, предупреждават експертите.

Ванина Цонева обяснява и разликата в удоволствието от секса и това от гледането на порно.

“Повишаването на допамина и всички други невротрансмитери се случва значително по-бавно и постепенно по време на секс с партньор и изживяването просто не е същото. За това и много хора прибягват до порното. Особено деца, които нямат никаква сексуална култура, поради срама и страха на учителите и родителите си и които, в отчаяна нужда да си отговорят на всички въпроси, прибягват до най-лесно достъпния учебен материал - порното”, посочва тя.

Според нея решението не е спирането на достъп до всички възможни канали, чрез които детето има достъп до порно (което е просто невъзможно), а сексуално образование – и в училище, и вкъщи, което да е адекватно и да взима предвид съществени и базисни концепции като граници, съгласие, идентичност, безопасност по време на секс и прочие.

Разграничение между секса и порното прави и д-р Мартин Колев.

“За разлика от порното, при секса удоволствието идва в следствие от комуникация с друг човек - общуване с докосване и обмен на секреция,” казва той.

“Това наричаме секс. Той изисква съгласие и ентусиазъм от човека отсреща. Ако в началото на една връзка това се случва автоматично, то впоследствие изисква усилие.”

От практиката си д-р Колев е забелязал, че поколението Z се отличава от другите поколения с това, че са “по-целенасочени да разберат кое какво е”.

За търсене и намиране на себе си Gen Z все още имат време, дори тези от тях, които са навършили 25 години и се смятат за зрели. Мартин Колев цитира последните изследвания за капацитета на човек за когнитивно учене - т. е. човек да обмисля собственото си мислене и да си дава сметка за собственото си знание.

“Те сочат, че възрастта, до която сме най-гъвкави да продължим да се самопознаваме и променяме, е около 38", посочва той.

Петър Ганев Петър Ганев, ИПИ: Българските Gen Z ценят парите и ще сменят работата си все по-често


д-р Мартин Колев e клиничен психолог и невропсихолог в Института за психично здраве и развитие. Една от специализациите му е работа с младежи с т.нар. гранично (бордърлайн) функциониране. Практикувал е в различни държави и има 15-годишен опит в психотерапията, която никога не е спирала да се развива и да търси нови дефиниции на границите между психично здраве и болест.

Подкрепата за проекта "Млада България" е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на "Булевард България" и авторите на медията, и не отразяват непременно вижданията на Фондация Америка за България или нейните партньори.


Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам