Снимка: © Getty Images

След като на 27 март Европейският съюз обяви, че възнамерява да забрани руските държавни медии RT и Sputnik и ще намери механизъм да го направи, днес Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да предприеме мерките за територията на България.

СЕМ спря излъчването на руските Russia Today и Спутник в България

СЕМ разгледа една-единствена точка на извънредно свое заседание - "Проект на решение за временно ограничаване разпространението на руски програми на територията на Република България", и обяви спирането на Russia Today, Спутник и производните им.

Целта е да се противодейства на руска пропаганда у нас за развоя на войната в Украйна.

Не е ясно за какъв период ще бъдат спрени каналите, а ако решението бъде взето, то ще влезе в сила от днес (вторник). Заседанието се проведе в 14:00 ч., а вносител е председателката на СЕМ Бетина Жотева.

В неделя председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира темата по следния начин: "Russia Today и Sputnik, както и техните дъщерни телевизии, вече няма да имат възможността да разпространяват техните лъжи в опит да оправдаят войната на Путин и да посеят разединение в нашия съюз."

Най-големият оператор на платена теливизия в България и един от трите най-значими играчи на пазара на фиксиран достъп до интернет "Булсатком" блокира държавния руски телевизионен канал RT още в началото на инвазията в подкрепа на украинския народ и в знак на осъждане на руската агресия. 

"Булсатком" спря излъчването на прокремълския канал Russia Today

Подобни мерки са приети в Литва и Латвия още от 2020 година, а  вече към тях се присъединиха Полша, Румъния, Косово и Естония. Латвийският регулатор забрани за години напред излъчването на три други руски канала - Rossija RTR (пет години), Rossija 24 (четири години) и TV Centr International (три години). Посочената причина е, че те представляват заплаха за националната сигурност. Обичайната продължителност за подобни ограничения е година, но тук е направено изключение:

"Решението беше взето за пръв път в историята на Европейския съюз, осланяйки се на разпоредба в Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, която позволява дерогация на ограничението от една година при извънредни ситуации."

Във Великобритания текат 15 разследвания от медийния надзорен орган Ofcom именно срещу Russia Today. Секретарят по културата Надин Дорис сезира органа с аргумента, че каналът "очевидно е част от глобалната кампания за дезинформация на Русия".

От 1 март в Русия влиза в сила закон, принуждаващ всички оператори, които предоставят "аудиовизуални услуги" и имат по над 100 хиляди потребителя на ден да излъчват 20 от главните руски държавни телевизионни канали, сред които и Spas - този на руската православна църква. От декември в този сектор попада и стрийминг платформата Netflix, но от нея отказват да разпространяват пропаганда на руското правителство.

"Предвид настоящата ситуация не планираме да добавим тези канали," каза техен говорител пред Hollywood Reporter. 

При опит да посетиш RT от линк във Facebook, социалната мрежа предупреждава, че въпросната публикация е под частичен или цялостен редакционен контрол на руското правителство:

Youtube също нанесе санкции към държавните руски медии, като им забрани употребата на реклами и блокира начините, по които могат да печелят пари от платформата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията