Семейство Арабаджиеви се оказаха сред жертвите на групата на Нотариуса Снимка: © Народно събрание

Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха арестувани и държани в ареста заради дело в Специализирания съд, са сред вероятните "жертви" на групата за рекет и търговия с влияние на Мартин Божанов - Нотариуса.

Това каза Никола Минчев пред журналисти в Народното събрание, като цитира доклад, с който разполага неговият колега ген. Атанас Атанасов.

В документа се описва "как функционира групата около “Нотариуса”, има и имена на хора, които са посещавали клуба на Божанов - "SS".

Минчев е и председателят на анкетната комисия, която трябва да проучи фактите и обстоятелствата около престъпната мрежа на убития Мартин Божанов-Нотариуса.

По думите му имената в списъка са около 10, а полученият от Атанасов доклад е изпратен на всички членове на комисията.

"Описани са конкретни казуси, като например тези на Ивайла Бакалова и на семейство Арабаджиеви, които са били жертви на дейността на групата около Мартин Божанов", обясни Минчев, като допълни, че всеки, който има връзка със случая, ще бъде разпитан.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са подсъдими по дело за данъчни измами и пране на пари. Те бяха арестувани в Барселона и екстрадирани през 2019 г.

През 2020 г. Специализираният съд върна на прокуратурата делото, в което двамата и още петима души отговарят за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, укриване на данъци и пране на пари. Деянията са извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г.

Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонявали представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

Семейството остана в ареста близо година.

През 2021г. въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Ветко Арабаджиев от "домашен арест" в "гаранция" в размер на 500 000 лева, както и мярката за неотклонение на подсъдимата Маринела Арабаджиева от "домашен арест" в "гаранция" в размер на 500 000 лева. Това се случи на закрито заседание.


По пътя на Баневи: Ветко и Маринела Арабаджиеви се кандидатираха за депутати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024