И украинското семейство на убитата операторка съди Алек Болдуин Снимка: © Getty Images

Живеещите в Украйна близки на операторката Халина Хътчинс, която беше смъртоносно простреляна от Алек Болдуин по време на снимки, ще заведат дело срещу актьора и други замесени в трагичния инцидент, предава The Guardian.

42-годишната Хътчинс почина на 21 октомври 2021 г., малко след като беше ранена на снимачната площадка на уестърна Rust. Простреля я Болдуин по погрешка. Той се извини за трагичния инцидент и обвини колегите си в небрежност - защото сценичният му пистолет се е оказва зареден с истински патрони. Срещу актьора, който е и продуцент на филма, вече е повдигнато обвинение за непредумишлено убийство от окръжната прокуратура в Санта Фе, САЩ.

Сега и роднините на операторката – баща ѝ Анатолий Андросович, майка ѝ Олга Соловей и сестра ѝ Светлана Земко, имат претенции към Болдуин и други членове на филмовия екип, включително оръжейника на продукцията Хана Гутиерес Рийд - също разследвана и от американските власти по случая.

Адвокатката Глория Олред завежда иск от името на близките на загиналата във Върховния съд в Лос Анджелис - за престъпна небрежност, умишлено причиняване на емоционални щети и финансови загуби на семейството. Хътчинс приживе е подкрепяла близките си, докато сега те освен с трагичната ѝ смърт, трябва да се борят и за оцеляване във войната, която Русия води срещу Украйна.

По думите ѝ, близките на операторката възнамеряват да пътуват до САЩ в следващит месеци.

Глория Олред е известна правозащитничка и застъпник на правата на жените. По повод делото на семейството на Хъчинс адвокатката разказва на пресконференция в четвъртък, че родителите и сестрата са опустошени от загубата. Майката е медицинска сестра в болница в Украйна, а зет ѝ е войник. Семейството се включи в пресконференцията чрез видео. В него Светлана Земко казва, че смъртта на сестра ѝ е "най-голямата загуба". По думите ѝ за нея е опустошитено да наблюдава страданието на родителите си и обясни, че здравето им рязко се е влошило. Тя пожела виновните да понесат отговорност и призова те да не останат безнаказани.

Олред уточнява че семейството не е получило извинение от Болдуин и допълва: "Искаме отговорност и справедливост за тях. Толкова е просто".

Болдуин, срещу когото официално вече има повдигнато обвинение в непредумишлено убийство от прокуратурата в Санта Фе, Ню Мексико, не се чувства отговорен за случилото се и оспорва обвинението в непредумишлено убийство. Заедно с него подсъдима е и Гутиерес-Рийд.

Ако двамата бъдат признати за виновни, могат да получат присъди от по 5 години затвор. На 24 февруари актьорът и Рийд ще трябва да се явят в съда да отговарят по отделните обвинения.

Обвинителният акт е за "много на брой изключително безрасзъдни действия" на заподозрените. В първото заседание по делото излязоха и подробности, от които става ясно, че актьорът е пренебрегнал инструктажа за безопасност във фаталния ден през 2021 г. и е говорил по телефона по същото време. Помощник-режисьорът на продукцията Дейвид Холс единствен се призна за виновен в небрежно използване на смъртоносно оръжие и подписа споразумение с обвинението.

Все пак Алек Болдуин успя да се разбере с друга част от семейството на починалата орераторка - съпруга ѝ и сина ѝ, които решиха да не го съдят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "великодушното" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Живот

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024