Шест килима трета употреба и духът, който властва над материята

Докато 1000 писатели, артисти, музиканти, журналисти, университетски преподаватели и учители изпращаха писмото си с искане за оставки във властта - вкл. на Цвета Караянчева, председателят на 44 Народно събрание се сдоби с благодарствено писмо от ръководството на кърджалийския театър.

Причината: решението на Караянчева да предаде за безвъзмездно ползване шест броя килими от собствеността на Народното събрание към Театрално-музикалния център в Кърджали.

Освобождаването от ненужни вещи и прехвърлянето им от една държавна институция в друга не е нова практика. Въпросните шест килима са закупени за ползване от Министерски съвет и по-късно са предадени във владение на парамента, за да стигнат в театралното фоайе на областния град.

Движимите вещи - частна държавна собственост, се предоставят безвъзмездно на юридически лица на бюджетна издръжка със заповед на съответния министър, ръководител на друго ведомство или областен управител. Само ако стойността им надвишава 10 000 лв., е необходимо съгласието на министъра на финансите.

Протестното писмо срещу властта вече е подкрепено от 1000 творци

Едва ли информацията за килимите "трета употреба" щеше да провокира същия обществен интерес, ако PR-съобщението на директора на държавния театър Гълъб Бочуков за "дарението от Народното събрание" не беше пробило мембраната на локалните новини, за да се превърне във водеща тема за социалните мрежи.

"Във връзка с 60-та годишнина на театъра в Кърджали със съдействието на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание на Република България, Театрално-музикален център – Кърджали получи 6 броя килими. Те идват от сградата на парламента, като преди това са били в Министерски съвет", се казва в прессъобщението на театъра.

Бочуков е изпратил и благодарствено писмо до Народното събрание, в което казва: „Убеден съм, че тези уникални килими ще създадат допълнителен уют и неповторима атмосфера в нашия театър”.

Придружаващата снимка издава доста по-различен дух от този в писмото на директора: празното пространство на фоайето, сивият мраморен под, дървената ламперия от 60-те години, окачените тавани и украсата с фикусите, скрити зад бюста на Димитър Димов, говорят за всичко друго, но не и за уют или гостоприемство.

"2020. В държава от ЕС шефът на театър изпраща благодарствен адрес за килими трета употреба, дарени от втория човек в държавата. Какво може да се обърка?", пише Александър Асенов.

"Оценявам тънката ирония в благодареството писмо! Браво, колеги", пише актрисата Милица Гладнишка под публикацията на ТМЦ-Кърджали във Facebook.

"На дъното, но с килим", "Не ви ли е срам от страх за заплати и постове да погазвате смисъла и мисията на всеки театрал?", "Разбирам го директора. Ако не благодари, вече няма да е директор", "Телевизия или поне вестник не викнахте ли? Малка Благодарност е това. Не разбрах само с молците ли идват или ги е поизтупала малко" - това са само част от останалите коментари под поста.

Държавният театър "Димитър Димов" е създаден през 1960 г. и празнува 60-годишен юбилей през 2020.

Критичната вълна накара ръководството на Театрално-музикалния център да напише уточнение, в което се посочва, че сами са поискали да получат килимите от Народното събрание.

"Килимите, дарени на театъра в Кърджали, са ръчнотъкани, изработени са в Сливен в средата на миналия век по автентична технология и се отличават с уникалната си орнаментика. Предоставени са от Народното събрание по искане на ръководството на театъра със съдействието /а не с личното благоволение/ на председателя на НС, за което намираме за редно да изразим своята благодарност. Да се иронизира подобен жест е крайно неуместно и противоречи на добрите нрави", се казва в съобщението от името на театъра.

Според ръководството на ТМЦ-Кърджали - "килимите ще бъдат използвани за реквизит на спектакли от възрожденската и следосвобожденската епоха".

"Те притежават колекционерска стойност и не следва да бъдат разглеждани като употребявани постелки за под, а като елемент от българското културно наследство", се казва още в позицията.

Коментаторите пожелават на директора на кърджалийския театър "реквизитът" да му донесе и пламъка на възрожденската епоха за свобда и справедливост.

Ходи пеша, питай в бюфета

56-годишният директор на театъра Гълъб Бочуков е завършил актьорско майсторство и е специализирал режисура в НАТФИЗ. Работил е в драматичните театри в Пловдив и Търговище, преди да се прехвърли в Кърджали.

Бочуков е член на ръководството на Съюза на артистите в България, ръководен от Христо Мутафчийски.

На местните избори през 2011 г. Гълъб Бочуков е поставен на 11-то място в листата за общински съветници на ГЕРБ в Кърджали. Тогава ГЕРБ успява да вкара деветима членове.

През 2015 г. става временно управляващ Театрално-музикалния център в Кърджали (еднолична собственост на Министерството на културата), като съобщава, че културната институция дължи над 170 000 лв. за сметки за ток, вода, телефони и заплати. Година по-късно Бочуков се явява на конкурс за титулярната директорска длъжност.

След три поредни процедури, през ноември 2016 г. министерството, управлявано тогава от Вежди Рашидов, го избира за ръководител на театъра в конкуренция с четирима други кандидати.

Сайтът на ГЕРБ показва, че сътрудничеството му с Цвета Караянчева (избирана за депутат от МИР-Кърджали) и "Жени ГЕРБ" датира от няколко години.

През 2016 г. женската партийна структура "дарява на кърджалийци авторския спектакъл на Гълъб Бочуков и Радост Попова „Нашенците” по мотиви от разказите на Чудомир" по случай Деня на хумора, 1 април.

Месец по-късно Цвета Караянчева "дарява на децата от Кърджали куклен спектакъл" по повод 1 юни - „Приказки с много песни все за личности известни“ по мотиви от Ран Босилек, под режисурата на Бочуков.

През юли Караянчева изпраща писмо до театралите в Кърджали по повод 60-годишнината на институцията, и пише:

"Вече 60 години театърът в Кърджали е жив организъм, който диша с устрема и възторзите на публиката. Очарова и вдъхновява, разбулва творчески тайни и кара зрителите да заобичат завинаги аромата на магията зад завесите. Казват, че вие, които проповядвате в храма на Мелпомена, сте богоизбрани, защото имате очи за невидимото и правите света по-смислен, по-разбираем и по-поносим за нас, обикновените зрящи.

Изкуството, според Ницше, ни е дадено, за да не ни убие реалността.

Животът ни е пълен със срещи и сбогувания, със заклинания и откровения, с утопии и мечти. А на сцената те оживяват и узряват, придобиват форма и цвят и изпълват сетивата ни с наслада. Няма друго тайнство, което да ни прави по-добри, по-искрени, по-прозрачни от светлината.

Бъдете верни на емоцията, на дързостта и мъдростта, на избора да пресъздаваш, да споделяш дарованието си и да възпитаваш у другите вкус към красивото. Вие сте духът, който властва над материята".

Цвета Караянчева и жената като пакетче чай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024