Ще има военноморски координационен център на НАТО във Варна? Снимка: © https://mc.nato.int/

"Гледайки със загриженост положението със сигурността в Черно море, Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО".

Създаването на нов военноморски координационен център на НАТО в България влезе в декларацията на премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп и се превърна в една от водещите новини след посещението на българската делегация във Вашингтон. По стечение на обстоятелствата - новината се оказа обвързана с неясноти както по отношение на първоизточника на идеята, така и по отношение на нейното осъществяване.

Борисов обяви пред българските журналисти, че не става дума за военна база, а за "логистичен център за учения". "Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове", беше коментарът му. През 2017 г. България отклони предложението на Румъния за създаване на общ тристранен флот с Турция в Черно море, като една от изложените причини беше съображнието за евентуален негативен ефект върху икономиката и туризма.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че позиционирането на центъра е "въпрос на престиж за страните-членки на НАТО в Черноморския регион". По думите му, България ще се съревновава с Турция и Румъния за приемането му, като ще разчита на съдействие от страна на САЩ при окончателния избор.

"САЩ казаха, че подкрепят нашата кандидатура, и това е положителен жест. Ако бъдем избрани, ще получим и финансиране от НАТО", каза още Каракачанов след посещението.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също участва в преговорите с американското правителство, посочи, че "няма решение за изграждане на каквото и да е съоръжение, което има характер на предизвикателство или агресивен характер към нашите съседи", и че "в ролята си на член на НАТО всички действия, които предприемаме, са с отбранителен характер".

Бившият служебен военен министър и бивш директор към Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление Велизар Шаламанов определя решението за координационния център като "елемент на българския принос в предното разполагане на сили на Алианса на Изток", който е определен като приоритет още през 2014 г.

"Сега 5 години по-късно виждаме реален прогрес и това в контекста на работата на центровете за интеграция на силите на НАТО в София и Букурещ, центровете за компетентност в България и Румъния, заедно с други многонационални и двустранни със САЩ структури в двете страни. Така сериозно се засилва сигурността, а и перспективите за икономическо развитие, използване на новите технологии", пише той в коментар по новината.

"България започва реално да заема полагащото й се място на страна от НАТО и ЕС в югоизточната част на Европа", Велизар Шаламанов

Командирът на ВМС вицеадмирал Митко Петев представя идеята за разполагане на нов военноморски координационен елемент в Пункт за базиране - Варна още през 2018 г.

"Към момента регионалната координационна функция на НАТО в Черноморския регион се извършва от Морското командване в Норууд във Великобритания. България желае обаче да има един координационен елемент, който е в Пункт за базиране – Варна, за който работим, за да имаме пряк принос към колективната отбрана. Ще донесе изключително много позитив, защото ще можем да разполагаме с цялата информация, с която НАТО разполага за Черноморския регион. Освен това ще има възможност да се координират действията на постоянните групи и по този начин ще има нормално разпределение на инфраструктурата на алианса", казва Петев по време на изнесено заседание на парламентарната Комисия по отбрана в зала "Командване" на Военноморския флот - Варна.

Локацията на този център все още не е определена, а изглежда двустранните преговори между България и САЩ по този казус все още не са обсъдени официално в централата на НАТО в Брюксел. На запитване на "Свободна Европа", от пресслужбата на отбранителната организация се казва, че "в момента тази координация се извършва от Обединеното военноморско командване на НАТО в Норууд, което се справя добре", като решението за позиционирането на нов център ще бъде разгледано. Конкретни срокове не се посочват.

НАТО разполага със свой център в България от 2014 г. - това е Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за управление на кризи и реагиране при бедствия, по който страната си партнира с Гърция и Полша.

През 2016 г. Алиансът въведе инициативата за "Предно присъствие" с цел засилване на източния фланг чрез разполагане на мултинационални военни части в страните-членки от Източна Европа. Нуждата от подобряването на отбранителния капацитет в региона беше провокирана от руската анексия на Крим през 2014 г. и продължаващата сепаратистка война в Източна Украйна.

Инициативата има две основни направения - Засиленото предно присъствие, което засяга страните от Прибалтика, и Адаптираното предно присъствие, което се фокусира върху България и Румъния (в съседната страна беше разположена щаб-квартирата на Мултинационалната дивизия "Югоизток"). В Констанца също е изграден комуникационен център за координация на военноморските сили.

Бившият военен министър Ангел Найденов призова Министерството на отбраната да даде публични разяснения по казуса, като напомни, че идеята за създаването на координационен център на НАТО във Варна датира още от 2015 г. и тя е част от плана за позициониране на мрежа от комуникационни командни центрове в страните-членки.

"По някакви причини намеренията и процедурите за създаване на центъра във Варна са били преустановени след месец февруари и решението за създаването му не е реализирано. Сега тази идея се реанимира и поднася на президента Доналд Тръмп като нова идея. Другото възможно обяснение е, че при вече създаден в годините 2015-2016 комуникационен център във Варна, сега без да е записано в рамката и без да е публично изговорено се предвижда нещо ново, допълнително и различно по отношение на техника, на личен състав и функции", казва Ангел Найденов пред Агенция "Фокус".

Бившият военен министър препраща към обявения търг на Агенцията за комуникации и информация на НАТО от 2015 г. за избор на изпълнител по проект за т.нар. BRASS система (Broadcast, Maritime Rear Link and Ship Shore). Поръчката е с първоначална стойност 7,7 милиона евро, като се посочва, че е в съответствие с програмата за минимални военни изисквания на НАТО. Въвеждането на системата се базира на стандартизирана съвместима система за контрол и управление и съответното комуникационно оборудване. Позиционирането й е предвидено за Комуникационния център на ВМС в местността Горна Трака край Варна.

Срокът за възлагането на поръчката е удължаван няколко пъти до пролетта на 2016 г. От декласифицираните отчети на агенцията-възложител на НАТО става ясно, че по BRASS-системата са подписани два договора - първият е от ноември 2017 г., с германската компания CESRON International GmbH, на стойност 5 988 985,47 евро; вторият договор е с Page Europa S.r.L. (базирана в Италия дъщерна компания на американската General Dynamics), чиято стойност е 5 729 940,64 евро.

Във Варна е разположена и брегова радиолокационна система "Екран" за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница (открита през 2011 г.), която е изградена по договор между българското Министерство на отбраната и правителството на САЩ по Програмата за чуждестранно воено финансиране. По данни от МО стойността на проекта е около 10 милиона долара. Системата "Екран" се състои от Оперативен център за морски суверенитет, регионални центрове за контрол на корабоплаването, брегови постове за радиолокационно наблюдение и интегрирана цифрова комуникационно-информационна система. Изпълнението й е възложено на американската компания Forward Slope Inc. и на българската "Електрон Прогрес".

Бившият военен министър Тодор Тагарев коментира, че е възможно този комплекс да се подготвя за прерастване в център на НАТО. Официалната информация по тази тема обаче отново трябва да дойде от Министерството на отбраната.

В Рамката за стратегическо партньорство, която беше подписана между САЩ и България на 25 ноември, се посочва, че по отношение на военното сътрудничество двете страни "очакват да бъде проведен стратегически диалог на високо равнище за по-нататъшно обсъждане на изпълнението на тези цели".


Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024