След допинг скандала с рускинята Камила Валиева, фигурното пързаляне вдига възрастовата граница за участие Снимка: © Getty Images

Минималната възраст за състезанията по фигурно пързаляне ще бъде увеличена от 15 на 17 години. Това реши Международният съюз по кънки (ISU) на 58-ия конгрес на организацията.

Решението беше взето със 110 гласа "за" срещу 16 "против" и означава, че минималната възраст за този спорт на предстоящите Олимпийски игри през 2026 г. ще бъде променена. Ограничението ще бъде въведено поетапно, като 15-годишните ще продължат да имат право да се състезават през следващия сезон. Минималната възраст от 16 ще бъде въведена през сезон 2023-24 и след това ще достигне до 17 години в последния сезон преди Олимпийските игри.

„Това е много важно решение. Бих казал много историческо решение", каза президентът на организацията Ян Дийкема.

ISU заяви, че новото правило е „заради защитата на физическото и психическото здраве и емоционалното благополучие на фигуристите“.

Решението беше взето след противоречия около скандала с руската национална шампионка - 15-годишната Камила Валиева. На Олимпийските игри в Пекин тя беше фаворитът в индивидуалната програма, след като помогна на Русия да спечели отборната титла по фигурно пързаляне.

Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне Допинг скандал заплашва златото на Камила Валиева - детето-чудо на руското фигурно пързаляне

Положителна проба за допинг от декември месец обаче беше разкрита със закъснение по време на Олимпиадата. На младата състезателка и беше разрешено да тренира под интензивен контрол и да продължи в състезанието. За нейния случаи беше образувано и пълно разследване, което все още продължава.

Основната ѝ рутина обаче беше изпълнена с грешки и тя изпадна до четвъртото място. Тогава тя беше критикувана отстрани на пързалката от своя треньор Етери Тутберидзе.

В решението на Международната организация по кънки се казва, че „нарушеното хранене и дългосрочните последици от нараняване“ са риск за младите фигуристи, които са принудени да изпълняват повече четворни скокове. Решението беше критикувано в Русия. В момента руските състезатели не могат да участват в международните състезания по фигурно пързаляне след забрана, наложена заради военната инвазия в Украйна.

„Мисля, че беше направено, за да се изравни повече или по-малко конкуренцията, така че нашите руски фигуристи да не могат да имат възможността да спечелят световни първенства, европейски и олимпийски медали“, каза Дмитрий Соловьев, златен медалист в отборното състезание за Русия на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Съдът позволи на Камила Валиева да продължи на Олимпиадата въпреки допинг пробата Съдът позволи на Камила Валиева да продължи на Олимпиадата въпреки допинг пробата

 Тормозът и химията тровят фигурното пързаляне на Русия Тормозът и химията тровят фигурното пързаляне на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024