Снимка: © "Илиев и Партньори"

Книгата „Компетенцията на Народното събрание“ на Петър Илиев, заради която кандидатът за вътрешен министър в проектокабинета на ИТН беше обвинен в плагиатство, вече може да бъде открита, но с 80 страници по-малко.

Това сигнализираха от специализираната група във Facebook „Правна лудост“, където стана ясно, че издателство „Нова звезда“ предлага книгата вече не с 698 страници, както беше в оригинал, а с 618.

В сайта на интернет книжарницата се вижда, че съдържанието на „Компетенцията на Народното събрание“ наистина е съкратено. Според „Правна лудост“, които също започнаха разследване на Илиев заради обвиненията в плагиатство от доц. Наталия Киселова, се прави ново издание със задна дата „за замитане на следи“.

Петър Илиев е преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет и доктор по Конституционно право. Съмненията за плагиатство станаха публично достояние, след като той беше номиниран първо за правосъден министър, а после и за вицепремиер и министър на вътрешните работи в несъстоялия се втори проектокабинет на "Има такъв народ".

Основните критики срещу Илиев са свързани с копиране дословно на десетки страници от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова "Парламентарен контрол", написана през 2008 г. Неговата книга е издадена през 2015 г., но не е в наличност.

Експертът по конституционно право доц. Киселова обяви, че е настоявала въпросът за плагиатството да бъде решен от членове на катедра Конституционноправни науки още през 2015 г., но той е бил "замразен, вдигнат на трупчета". Тя два пъти разговаряла с Илиев, но не се е стигнало до съд. Киселова отказва да коментира в детайли какъв дял от нейната дисертация е била преписана в „Компетенцията на Народното събрание“.

Наталия Киселова: Проверката за плагиатство на Петър Илиев беше "вдигната на трупчета" през 2015 г.

Петър Илиев обяви, че ако някой е имал правен интерес да оспори авторството му, то е трябвало да се случи преди шест години. „Стоя зад всяка дума от моята книга. Не съм чел на труда на Наталия Киселова. Не съм запознат с труда ѝ“, заяви той в интервю за Нова ТВ на 9 август.

Два дни по-късно Софийският университет обяви за допустими трите сигнала срещу Илиев и Етичната комисия трябва да направи проверка по същество дали е нарушил Закона за развитие на академичния състав в Република България - т.е. "да е представил за собствен труд, който изцяло или частично е написан или създаден от другиго".


Петър Илиев: Името ми не е спорно, името ми е безспорно

Кабинетите на ИТН се сменят, Петър Илиев остава


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"