След Пеевски, и ГЕРБ поиска комисия за Нотариуса. АКФ: Санкционирани депутати нямат място в нея Снимка: © Народно събрание

ГЕРБ внезапно се активизира по казуса с убития Мартин Божанов - Нотариуса и обяви, че ще подкрепи създаването на анкетна комисия в Народното събрание за проверка на данните за неговата престъпна дейност.

Това се случва след близо 3 години пълно мълчание на партията по повод разкритията на Антикорупционния фонд (АКФ) за мрежата на влияние на Божанов в Спецсъда и прокуратурата.

Досега единственият коментар на Бойко Борисов по случая с Нотариуса беше в деня след убийството, когато бившият премиер каза само, че се надява "компетентните органи" да разкрият кой е извършителят.

До момента МВР няма нито официални версии, нито заподозрени за екзекуцията на 31 януари.

"Ослушването" на ГЕРБ на политическо ниво продължи, докато във вторник сутрин председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски реши да подкрепи призива на АКФ за парламентарно разследване на обстоятелствата около групировката на Нотариуса.

"Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани", казва депутатката от ГЕРБ Рая Назарян, цитирана от "24 часа".

Отново - не става ясно защо ГЕРБ се изненадва от данните за заплахи на Божанов срещу магистрати, след като те са били известни и на службите, и на Министерството на правосъдието при Данаил Кирилов още от 2019-2020 г. Тогава е била осигурена държавна охрана на една от жертвите на натиск от страна на Божанов - съдия Владислава Цариградска.

Задействането на ГЕРБ и ДПС - особено на Делян Пеевски - срещна реакция от страна на Антикорупционния фонд.

Организацията публикува позиция, с която приветства "всички парламентарни усилия, независимо от коя партия идват, ако имат за цел истинско осветяване на корупционните практики в съдебната система".

АКФ обаче напомня, че лично Пеевски е санкциониран от САЩ и Великобритания точно поради съмнения за корупционни престъпления.

"Санкционирани за корупция от две държави лица като председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски няма как да станат членове на такава комисия. Единствената парламентарна комисия, свързана с корупция, в която той може да участва, е тази за разследване на действията на българските антикорупционни институции след неговото включване в санкционните списъци на САЩ и Великобритания, и то като лице за изслушване", казват от организацията.

"Не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024