Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира Снимка: © Getty Images

Състоянието на словашкия министър-председател Роберт Фицо след покушението от миналата седмица е стабилно и вече е способен да комуникира.

Заподозреният стрелец, идентифициран от медиите в страната като 71-годишния Юрай Чинтула, поет любител и бивш охранител, е обвинен в опит за предумишлено убийство.

В неделя министърът на вътрешните работи на Словакия Матуш Шутай Ещок заяви, че е възможно заподозреният да не е бил "самотен вълк", както се твърдеше по-рано, и че е създаден екип за разследване, който да провери дали това е така.

Ещок отбеляза, че интернет комуникациите на Чинтула са били изтрити два часа след опита за убийство. По думите му това показва, че "престъплението може да е било извършено от определена група хора".

Фицо беше прострелян пет пъти, като се твърди, че мотивите за опита за убийство са политически. Премиерът беше в критично състояние и се наложиха сложни и дълги операции, а първите съобщения от болницата, в която беше настанен, бяха, че той е "между живота и смъртта".

Междувременно полицията в Словакия продължава да прилага засилени мерки за сигурност, включително повече патрули около училища и обществени места като търговски центрове и журналистически редакции.

В часовете след стрелбата редица високопоставени политици от управляващата коалиция обвиниха опозицията и медиите в насаждане на омраза - факт, който породи опасения относно възможността от задълбочаване на поляризацията в и без това разделената страна.

Във видеопослание новоизбраният президент и близък съюзник на Фицо - Петер Пелегрини, призова обществото да прояви спокойствие.

"Последните няколко дни показаха, че някои политици са просто неспособни на елементарна саморефлексия, дори след такава огромна трагедия. Ще продължа да призовавам политическите партии, личностите, формиращи общественото мнение, обществените организации и медиите да действат отговорно", каза той, цитиран от "The Guardian".

През уикенда лидерът на опозиционната партия "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка подчерта загрижеността си от случващото се в страната през последните няколко дни.

"Тъжно ми е да видя, че няколко политици - както от коалицията, така и от опозицията - изглежда не осъзнават сериозността на ситуацията и продължават да наливат масло в огъня. Те рисуват картина на колективна вина, сякаш медиите или опозицията са виновни за убийството", написа той в социалните мрежи.

Роберт Фицо е 4 пъти министър-председател на Словакия за последните 20 години. За последно се върна на власт след избори миналата есен, когато не успя да спечели мнозинство, но направи коалиция с крайните националисти.

Фицо често е замесван в корупционни скандали, а политическите му позиции са проруски.


Кой е Роберт Фицо?

Първо подава ръка, след това стреля: Кой извърши атентата срещу Роберт Фицо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024