София не знае откъде да купи нови жълти павета: "Офертите бяха главозамайващи"

Столична община очаква до дни да получи смола, с която да опита да скрепи жълтите павета в центъра на София, разместени при опита за пренареждане през есента.

Това е и част от експерименталното прилагане на нова технология, която би трябвало да бъде одобрена от Националния институт за културно наследство.

Общината е глобила със 100 000 лв. изпълнителя на обекта заради повреди по настилката, която се води част от културното наследство на града.

Изпълнителят има още 6 месеца да поправи щетите по площада пред Народното събрание - ако НИНКН даде разрешение.

Никой от администрацията обаче не може да обясни как на хартия всички изисквания по заданието са изпълнени, а на практика паважът беше обезобразен веднага след като автомобилното движение по "Цар Освободител" е пуснато и заваля дъжд.

По-притеснителният проблем е, че Столична община не може да намери решение на въпроса откъде ще се снабдява с жълти павета занапред.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред Комисията по регионална политика в Народното събрание, че са търсени оферти от Германия и Унгария, но цените са надвишавали "400 евро на кв.м".

"Искахме да поръчаме пробни серии - количество за 200-300 квадрата, което да поставим в реална среда, да се провери движението, реагирането на хлъзгаемост и др. Офертите бяха главозамайващи. Само цената на матриците надвишаваше 20 000 евро, като производителите поставиха условие за минимален брой серии. Не сме намерили решение за доставчик", каза още той.

Здравков каза, че българските производители, които потенциално могат да изработят сходни павета, нямат капацитета да изпълнят нуждите на общината за ремонта на центъра - 5000 кв. м.

Проблем се оказва и това, че през годините в София са поръчвани павета с различна структура и размери, при които разминаванията са от 0.5 до 1.5 см.

Кметът Йорданка Фандъкова, която също присъства на изслушването, отхвърли критиките, че общината не се е справила с инвестиционния контрол. Тя прехвърли отговорността за проблема върху остарялата технология, към която строителите е трябвало да се придържат, за да изпълнят условието за автентичност на "културното наследство": "Беше заложена познатата технология, която очевидно създава проблем и трябва да бъде променена".

"При възлагането не е мислено за основата, която е поставена преди 100 години, не е мислено за дренажната система и за количествата, които трябва да заменят разрушените павета. Когато се свлякоха паветата, тогава се обръщаме към професорите от УАСГ, за да ги питаме какво да правим. Възложили сме пренареждането на паветата, като си мислим, че е проста работа. Строителството е проста работа, но не е за прости хора", беше репликата на Виолета Комитова ("БГ Възход", бивш служебен министър на регионалното развитие).

Междувременно стана ясно и че изпълнителите на всички ремонти - включително пренареждането на жълтите павета - са се възползвали от възможността да поискат индексиране на договорите си заради повишената инфлация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Казусът с разменените бебета отива в съда

"Шейново" отказа да плати обезщетение от по 300 000 лв. на засегнатите семейства

17:09 - 27.01.2023