София не знае откъде да купи нови жълти павета: "Офертите бяха главозамайващи"

Столична община очаква до дни да получи смола, с която да опита да скрепи жълтите павета в центъра на София, разместени при опита за пренареждане през есента.

Това е и част от експерименталното прилагане на нова технология, която би трябвало да бъде одобрена от Националния институт за културно наследство.

Общината е глобила със 100 000 лв. изпълнителя на обекта заради повреди по настилката, която се води част от културното наследство на града.

Изпълнителят има още 6 месеца да поправи щетите по площада пред Народното събрание - ако НИНКН даде разрешение.

Никой от администрацията обаче не може да обясни как на хартия всички изисквания по заданието са изпълнени, а на практика паважът беше обезобразен веднага след като автомобилното движение по "Цар Освободител" е пуснато и заваля дъжд.

По-притеснителният проблем е, че Столична община не може да намери решение на въпроса откъде ще се снабдява с жълти павета занапред.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред Комисията по регионална политика в Народното събрание, че са търсени оферти от Германия и Унгария, но цените са надвишавали "400 евро на кв.м".

"Искахме да поръчаме пробни серии - количество за 200-300 квадрата, което да поставим в реална среда, да се провери движението, реагирането на хлъзгаемост и др. Офертите бяха главозамайващи. Само цената на матриците надвишаваше 20 000 евро, като производителите поставиха условие за минимален брой серии. Не сме намерили решение за доставчик", каза още той.

Здравков каза, че българските производители, които потенциално могат да изработят сходни павета, нямат капацитета да изпълнят нуждите на общината за ремонта на центъра - 5000 кв. м.

Проблем се оказва и това, че през годините в София са поръчвани павета с различна структура и размери, при които разминаванията са от 0.5 до 1.5 см.

Кметът Йорданка Фандъкова, която също присъства на изслушването, отхвърли критиките, че общината не се е справила с инвестиционния контрол. Тя прехвърли отговорността за проблема върху остарялата технология, към която строителите е трябвало да се придържат, за да изпълнят условието за автентичност на "културното наследство": "Беше заложена познатата технология, която очевидно създава проблем и трябва да бъде променена".

"При възлагането не е мислено за основата, която е поставена преди 100 години, не е мислено за дренажната система и за количествата, които трябва да заменят разрушените павета. Когато се свлякоха паветата, тогава се обръщаме към професорите от УАСГ, за да ги питаме какво да правим. Възложили сме пренареждането на паветата, като си мислим, че е проста работа. Строителството е проста работа, но не е за прости хора", беше репликата на Виолета Комитова ("БГ Възход", бивш служебен министър на регионалното развитие).

Междувременно стана ясно и че изпълнителите на всички ремонти - включително пренареждането на жълтите павета - са се възползвали от възможността да поискат индексиране на договорите си заради повишената инфлация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024