Снимка: © Булевард България

Софийската градска прокуратура работи по четири дела срещу кандидати за народни представители, заподозрени за купуване на гласове на изборите на 4 април.

В една от разследваните схеми се твърди, че финансирането за контролирания вот е осигурявано от "лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС".

Предполагаемият организатор на престъпната група е собственик и управител на четири търговски дружества - вкл. кабелна телевизия, метанстанция и хотелски комплекс. От държавното обвинение съобщават, че той е поддържал непрекъсната връзка с неформален лидер на партия, чрез телефон, онлайн приложения или видеовръзка.

Той е "свеждал получената информация и разпореждания от лидера към участниците в групата". Предварително са закупени и раздадени мобилни телефони и сим-карти, а комуникацията се е осъществявала само през тези средства.

Събрани са безспорни доказателства, че той е провел множество конспиративни срещи за координация със сътрудниците си в София, Пловдив, Карлово, Петрич и др., казват от прокуратурата.

Участници в тази група са били трима души. Първият от тях е лице с имунитет към момента на извършване на престъплението (кандидат за народен представител). Вторият обвинен е бивш кандидат за евродепутат, който е и бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник в същата община. Третият в групата е "лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население".

Събрани са доказателства, че парите от чуждата държава е трябвало да се изпращат на територията на Турция, а оттам - да се пренасят чрез т.нар. "мулета" към България. Получавайки парите, организаторът на групата е трябвало да разпредели парите между съучастниците си, а те да рекрутират избиратели за конкретната политическа партия.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева казва, че участниците в групата за купуване на гласове са правили връзки с влиятелни фигури в райони с преобладаващо ромско население, като са обещавани пари срещу осигуряването на гласоподаватели. Предлаганите суми са варирали - от 20 до 80 лв. на глас.

В деня на вота гласуването е трябвало да се осигури по т.нар. "индианска нишка" - гласоподавателят получава предварително попълнена бюлетина, която пуска в урната. Празната бюлетина, която секционната комисия му дава преди да влезе в тъмната стаичка, се прибира и предава на застъпник на съответната партия. Той от своя страна я е попълвал и давал на следващия "контролиран" избирател.

Втората схема е чрез активиране на собственици на търговски дружества, на които са обещавани пари или услуги, за да уговорят служителите си да гласуват за конкретната партия.

Един от собствениците на дружество за перилни препарати на територията на гр. Пловдив се е срещал с член на предполагаемата престъпна група и е получил обещания за съдействие по европрограми, за да уговори работниците си да гласуват за посочената партия.

Ръководителят на групата лично е финансирал издаването на документи за самоличност на тези работници срещу обещание за гласуване за партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас