Снимка: © Булевард България

Софийската градска прокуратура работи по четири дела срещу кандидати за народни представители, заподозрени за купуване на гласове на изборите на 4 април. 

В една от разследваните схеми се твърди, че финансирането за контролирания вот е осигурявано от "лице, пребиваващо на територията на страна извън ЕС". 

Предполагаемият организатор на престъпната група е собственик и управител на четири търговски дружества - вкл. кабелна телевизия, метанстанция и хотелски комплекс. От държавното обвинение съобщават, че той е поддържал непрекъсната връзка с неформален лидер на партия, чрез телефон, онлайн приложения или видеовръзка. 

Той е "свеждал получената информация и разпореждания от лидера към участниците в групата". Предварително са закупени и раздадени мобилни телефони и сим-карти, а комуникацията се е осъществявала само през тези средства. 

Събрани са безспорни доказателства, че той е провел множество конспиративни срещи за координация със сътрудниците си в София, Пловдив, Карлово, Петрич и др., казват от прокуратурата.  

Участници в тази група са били трима души. Първият от тях е лице с имунитет към момента на извършване на престъплението (кандидат за народен представител). Вторият обвинен е бивш кандидат за евродепутат, който е и бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник в същата община. Третият в групата е "лице със силно влияние в определени квартали с преобладаващо ромско население". 

Събрани са доказателства, че парите от чуждата държава е трябвало да се изпращат на територията на Турция, а оттам - да се пренасят чрез т.нар. "мулета" към България. Получавайки парите, организаторът на групата е трябвало да разпредели парите между съучастниците си, а те да рекрутират избиратели за конкретната политическа партия. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева казва, че участниците в групата за купуване на гласове са правили връзки с влиятелни фигури в райони с преобладаващо ромско население, като са обещавани пари срещу осигуряването на гласоподаватели. Предлаганите суми са варирали - от 20 до 80 лв. на глас. 

В деня на вота гласуването е трябвало да се осигури по т.нар. "индианска нишка" - гласоподавателят получава предварително попълнена бюлетина, която пуска в урната. Празната бюлетина, която секционната комисия му дава преди да влезе в тъмната стаичка, се прибира и предава на застъпник на съответната партия. Той от своя страна я е попълвал и давал на следващия "контролиран" избирател. 

Втората схема е чрез активиране на собственици на търговски дружества, на които са обещавани пари или услуги, за да уговорят служителите си да гласуват за конкретната партия. 

Един от собствениците на дружество за перилни препарати на територията на гр. Пловдив се е срещал с член на предполагаемата престъпна група и е получил обещания за съдействие по европрограми, за да уговори работниците си да гласуват за посочената партия. 

Ръководителят на групата лично е финансирал издаването на документи за самоличност на тези работници срещу обещание за гласуване за партията. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти