СРС-афера около президента Румен Радев Снимка: © Президентство на България

Искането на главния прокурор Иван Гешев за конституционно тълкуване на имунитета на президента се оказа провокирано от реално разследване, свързано с Румен Радев.

Формално, то се води срещу командира на ВВС ген.майор Цанко Стойков, но негов телефонен разговор с президента Радев е засечен при подслушване със специални разузнавателни средства от ДАНС.

Разследването срещу ген. Стойков е образувано по чл. 321, ал. 6 от НК - "Който се сговори с едно или повече лица да върши в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага или да се упражни противозаконно влияние върху дейността на орган на властта или местното самоуправление, се наказва с лишаване от свобода до шест години".

"За какво да даваме обяснения"

Конкретната дата на началото на разследването и подслушването не се посочва, но става ясно, че е водено поне от началото на 2019 г. За съдържанието му сe разбира сега, след като на 22 януари 2020 г. "е направен анализ в цялост на събраните доказателства".

Периодът на предполагаемата престъпна дейност обхваща времето от месец май 2017 до настоящия момент. Предмет на разследване са "деяния на група лица, служители в ..... (заличено от прокуратурата), които осъществяват действия, вкл. обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерството на отбраната".

В рамките на това разследване - на 23 април 2019 г. е засечен телефонен разговор между командира на ВВС ген. Стойков и "неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на Република България".

Аудиозаписът е публикуван от прокуратурата, тъй като се твърди, че в него са налице данни за престъпление - осуетяване на проверка на КПКОНПИ за назначението на Десислава Радева като прессекретар на Военновъздушните сили по време на мандата на Румен Радев начело на службата.

Диалогът между двамата мъже от записа включва обяснения от страна на командира на ВВС пред "Мъж No.1" за това, че КОНПИ настоява да получи достъп до "заповеди", "договори" и финансови въпроси за ползвани "жилища" във връзка с "назначаването на Деси" - т.е. съпругата на президента - за прессекретар на ВВС по време на управлението на службата от Румен Радев.

Стойков съобщава, че "досега е държал положението и нищо не е пращал", освен това е "дал указания каквото може, да не пращаме", но повдига въпроса пред събеседника си, защото "все нещо трябва да отговори" на проверяващите от КПКОНПИ.

Мъжът - предполагаемо президентът Румен Радев - го информира, че "Митко или Христозов" ще му се обадят и добавя - за да може "да ме държиш в течение". Той нарича проверката за назначението "абсолютни простотии" и казва, че "Христозов е изнамерил всички документи, има си наредба, обявена със заповед на министъра на отбраната, за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма титуляр".

От своя страна, ген. Стойков отговаря, че не вижда защо трябва да дават обяснения и че ще поиска съдействие от юриста на службата, за да не се налага да пращат "ненужната информация".

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Десислава Радева. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи", се казва в съобщението на прокуратурата.

Поради факта, че един от заподозрените в "осуетяване на проверката" е президентът Румен Радев, досъдебното производство е спряно, а Иван Гешев е поискал тълкуване от Конституционния съд за следващите си действия.

Официалното решение на КПКОНПИ по казуса с Десислава Радева беше обявено през август 2019 г., като в него се посочваше, че не е установено наличие на конфликт на интереси по отношение на държавния глава. Комисията работеше по сигнал, според който Румен Радев е назначил бъдещата си съпруга на два щата във ВВС, както и че службата е плащала наем за жилището й в София.

Тогава КПКОНПИ обяви, че не разполага с данни за нарушение на закона от Румен Радев в качеството му на президент, а давността за разследване на конфликт на интереси около действията му като командир на ВВС е изтекла. Комисията обяви и че не е установила съвместно съжителство на един адрес между Радев и бъдещата му съпруга в периода до август 2016 г. и не намира данни за свързаност (по смисъла на закона) между тях преди датата на сключване на гражданския брак.

От съобщението не става ясно защо прокуратурата не се е задействала по наличните данни още през април 2019 г.

СРС-та в деня на президентския отчет

По-рано главният прокурор Гешев намекна лаконично за новите разкрития около Румен Радев:

"Мога да кажа само едно нещо - че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори, които са видели в него данни, които пораждат... да кажем, неясноти в разпоредбата на чл. 103 (от конституцията). И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд. Това, което съм направил, след като съм се запознал - констатирал съм, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до КС".

Новината от Гешев дойде в момента, в който Радев и Йотова даваха публична пресконференция с отчет за третата година от началото на мандата им на "Дондуков" 2.

Румен Радев пренасочи всички въпроси за конституционното питане обратно към главния прокурор, като каза, че той сам трябва да обяви мотивите си.

"Нямам идея какъв е конкретният случай. Убеден съм, че не съм вършил нищо нередно", каза още президентът.

Радев каза, че не е търсил контакт с Иван Гешев след питането му до КС.

"Моят мотив винаги е бил повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас да прецените защо точно в този момент беше внесено питането за имунитета на държавния глава", каза Румен Радев.

Той предупреди, че ще продължава да следи мерките на прокуратурата в борбата с корупцията и "основната задча да брани закона, а не управляващите и определени бизнесмени".

Началникът на кабинета на президента Калоян Методиев описа натиска от страна на прокуратурата като "разрастване на междуинституционалната война".

"В момента сме свидетели на разграждането на държавността. Създават се условия за една перфектна буря в държавата. Кой какво ще прави в тази мътна вода, е отделен въпрос. Очевидно вече сме влезли в една криза и какво ще се роди от нея, ще стане ясно в близко бъдеще", каза Методиев в интервю за bTV.

Той предупреди, че евентуалният опит за отстраняване на Румен Радев от длъжност само ще увеличи популярността му.

"Към днешна дата въпросителните (за съдържанието на разговорите) са една страница, а отговорите - нула. Категорично няма яснота за случващото се. Президентската институция разбра от медиите за тези записи", казва още Методиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022