Снимка: © Getty Images

Извънредната смъртност в България по време на Covid-пандемията е причината, поради която служебният здравен министър Стойчо Кацаров е поискал пълен анализ на управлението на здравната криза от март 2020 до края на май 2021 г. 

Срокът за съставянето на този анализ ще бъде 30-дневен - т.е. до 28 юни би трябвало докладът да е готов. По него трябва да работят експерти от Националния център по обществено здраве и анализи. 

Центърът трябва да представи анализ на действията на здравните власти по време на мандата на "Борисов 3" - включително НОЩ, министрите Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, РЗИ в цялата страна, Националния център по заразни и паразитни болести, ръководен от проф. Тодор Кантарджиев, НЗОК и "други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията". 

Докладът трябва да включва и оценка на ефекта от противоепидемичните мерки в България, осигуряването на ваксините и организацията на ваксинационния процес. 

Отделно ще бъде анализирана дейността на центровете за спешна помощ, първичната извънболнична помощ, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите, на болничната медицинска помощ. 

Основен фокус на изследването трябва да са "преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на  COVID - 19 върху регистрираната смъртност". 

Смъртността в България преди и след Covid-19 (инфографика)

2020 г. беше белязана от рекорден скок на извънредната смъртност по време на есенните месеци, които съвпаднаха с втората вълна на Covid-кризата. 

Официалната статистика на НОЩ за починалите показваше доста по-малък брой пациенти с потвърдена инфекция, които са изгубили живота си - разминаване, което вероятно може да се обясни с висока скрита заболевамост, която е останала извън вниманието на здравните служби.  

Масовата ваксинационна кампания също започна със спънки заради това, че правителството не беше планирало достатъчно количества от разрешените иРНК ваксини по общия договор на ЕК. Едва през второто тримесечие на 2021 г. доставките се увеличиха, като междувременно страните от ЕС се съгласиха да пренасочат част от своите поръчки от Pfizer/BioNTech към България, за да се навакса голямото изоставане. До момента България остава на последно място в ЕС по дял на напълно имунизираните граждани от цялото население. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева