Сутрешни новини: Бил и Мелинда Гейтс се развеждат; САЩ е на път да одобри Pfizer за групата 12-15 г. Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 631, което представлява 9,38% от направените 6724 теста през изминалото денонощие.

Починалите с доказан коронавирус са 56, с което жертвите от началото на пандемията станаха 16 548. Оздравелите са 726, а активните случаи все още се задържат над 48 хиляди.

Отчетен е лек спад на броя хоспитализирани пациенти с Covid – 6706 (при 6754 вчера). От тях 649 се лекуват в интензивни отделения заради тежко състояние.

През последното денонощие са направени 8887 ваксинации и вече над 833 хиляди души са получили поне по една доза от препаратите срещу коронавирус. Напълно имунизирани са 219 833 от тях (3,18% от населението).


Бил и Мелинда Гейтс обявиха, че се развеждат след 27 години брак. 65-годишният съосновател на „Майкрософт“ и 9 години по-младата му съпруга обявиха новината в Twitter, където заявиха, че не „вярват“ как вече могат да „израснат като двойка“.

"След много обмисляне и много усилия за нашите отношения взехме решение да сложим край на брака. През последните 27 години отгледахме три страхотни деца и изградихме фондация, която работи по целия свят и помага на хората да водят здравословен, продуктивен живот. Продължаваме да споделяме вярата си в тази мисия и ще продължим да работим заедно във фондацията, но вече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващия етап от нашия живот. Молим за лично пространство за семейството ни, за да преминем към един нов живот", гласи съобщението им.

Двамата имат три деца – Фийби на 18 г., Рори на 21 г. и Дженифър на 25 г.

Бил и Мелинда управляват заедно фондацията, която носи техните имена, и дават милиарди долари за благотворителни каузи - за справяне с болести и за ваксинация на деца в световен мащаб. Двамата стоят и зад инициативата „Giving Pledge“, която призовава милиардерите да дарят по-голяма част от богатството до края на живота си за благотворителност.

Гейтс е четвъртият най-богат човек в света. Според Forbes – състоянието му се оценява на 124 млрд. долара. Той натрупа по-голяма част от тях с основаването на „Майкрософт“ през 70-те години на миналия век, заедно с Пол Алън. Все още не е ясно какви ще са финансовите последици от развода му с Мелинда. Фондацията им в момента разполага с над 51 милиарда долара, твърди CNBC.

„Бил и аз сме партньори с равни дялове“, каза през 2019 Мелинда пред AP. „Мъжете и жените трябва да са равни“. Освен работата във фондацията, тя основа и Pivotal Ventures през 2015 г. – инвестиционна компания, която се фокусира върху помощта за жените и семействата.

Бил и Мелинда се запознават за първи път през 80-те години на 20 век, когато тя започва да работи за „Майкрософт“ като продуктов мениджър. Излизат от ’87 г., а през 1994 г. се женят на хавайския остров Ланаи. Основават фондацията си 6 години след това, а през 2020 г. Бил Гейтс се оттегли от управителния съвет на „Майкрософт“, за да се съсредоточи върху благотворителните дейности.

Само преди две години още един от най-богатите хора в света – Джеф Безос, се разведе със съпругата си Макензи Скот.


Американският президент Джо Байдън обяви, че увеличава приема на бежанци в страната до 62 500 тази година. Ходът му идва седмици след като получи критики за забавянето на промяната, която да заличи рекордно ниските нива, наложени от предшественика му Доналд Тръмп – при републиканеца максималният брой беше 15 хиляди.

Според Байдън – ниският брой приети бежанци от страна на Тръмп „не отразява ценностите на Америка като нация, която ги приветства и подкрепя“. Доскоро от администрацията му обаче твърдяха, че ще запазят наложения от Тръмп таван, но това доведе до остра критика от защитниците на човешките права и от част от демократите.

Новата мярка на Байдън бе приветствана от контролираната от демократите Комисия по международни отношения в Сената, чийто председател Боб Менендес заяви, че „това е важна стъпка за продължаване на традицията за осигуряване защита за бежанците посредством презаселване“.


Очаква се следващата седмица американските регулатори FDA и CDC да разрешат употреба на ваксината на Pfizer/BioNTech при деца на възраст 12-15 години.

Решението идва по-малко от месец след като фармацевтичният гигант публикува предварителни резултати от проучването си сред 2260 души в тази възрастова група. Препаратът не доведе до нито една инфекция сред напълно имунизираните деца, докато при групата, получила плацебо, са регистрирани 18 случая на коронавирус.

Ваксината на Pfizer/BioNTech засега се поставя само на хора над 16 г. Агенцията за храните и лекарствата на САЩ е дала разрешение за използване и при по-малките, тъй като няма сериозни странични реакции, пише AP. За целта федералният комитет за ваксините ще проведе заседание, след което и CDC – Центърът за контрол и превенция на заболяванията – трябва да даде оценката си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024