Сутрешни новини: ЕС постави условия на талибаните, те обещаха права за жените; 1405 нови случая на Covid у нас Снимка: © Getty Images

В Народното събрание започва съставянето на постоянните комисии. Те ще са 22, а очакванията са първа да бъде формирана Комисията по бюджет и финанси.

Председателят на парламента Ива Митева вече каза, че след съставянето ѝ веднага ще свика заседание, за да започне да се обсъжда актуализацията на бюджета.

В седмичната програма на парламента е предвидено изслушване на министъра на образованието относно подготовката за посрещане на новата учебна година в условията на Covid-криза. Ще бъдат изслушани също министрите на енергетиката, на транспорта, на околната среда и водите - относно концесията на летище София и за вноса, съхранението и оползотворяването на битови и опасни отпадъци и продукти от тях.


Продължават консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Президентът ще се срещне с представители на „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Първата консултация е насрочена за 14 ч.

Вчера ИТН отказа пред президента да се върне в преговорите при връчване на третия мандат, а от ГЕРБ-СДС настояха Радев да не бави втория, който те веднага ще върнат. Държавният глава обаче го обвърза с актуализацията на бюджета в парламента.


Новите случаи на Covid-19 в България са 1405, което представлява 6,4% от направените тестове през изминалото денонощие.

Починали са 19 души с доказан коронавирус, което прави жертвите от началото на пандемията 18 395. Оздравели са 160 души, но активните случаи се покачват до 16 983.

В болници вече се лекуват 1832 пациенти с Covid, а от тях 160 се намират в интензивни отделения.

Ваксинациите продължават с 12 219 поставени дози. Общо 1 087 102 български граждани са напълно имунизирани (около 15,5% от населението).


Шести ден продължава пожарът в планината над родопското село Югово. В община Лъки е обявено частично бедствено положение. От противопожарните служби казват, че няма опасност за къщите в района.

В Югово търсят доброволци, които да помагат за спиране на огъня. В битката с пожара вече се включиха военни и местни граждани.

„С неимоверни усилия от 15 местни доброволци успяхме да направим просека. Тя е на около 300 метра от първите къщи. Фронтът е много голям и трябва да се вземе някакво решение за летателна помощ от чужбина, защото ние нямаме такава“, каза кметът Владимир Гаджуров пред bTV.


ЕС ще си сътрудничи с афганистанското правителство след идването на талибаните, но само ако то спазва основните права, включително на жените и малцинствата. Освен това управляващите не трябва да позволяват на територията на страната да действат терористи.

Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от Reuters. Блокът ще продължи да осигурява помощ на афганистанския народ, каза той и призова талибаните да позволят безопасен достъп на хуманитарната помощ за афганистанските мъже, жени и деца, изпаднали в нужда.

Българският външен министър определи ситуацията в Афганистан като тревожна. Светлан Стоев каза, че за страната ни евакуацията на българските граждани е от непосредствен и спешен приоритет. МВнР разпространи информация за 13 български граждани, които са успели да се евакуират от страната, а още шестима души, които работят за международни организации в Кабул, изчакват възможност да напуснат Афганистан.

Американският президент Джо Байдън е обсъдил ситуацията в Афганистан в разговор с британския премиер Борис Джонсън. Двамата лидери са посочили нуждата от „тясна координация между съюзниците по въпросите за бъдещето на страната“ и са се съгласили за провеждане на среща на страните от Г-7.

Обединеното кралство е готово да посрещне до 20 хиляди афганистански бежанци в следващите години. През първата от тях ще бъдат приети до 5000 граждани на азиатската страна, обяви вътрешният министър Прити Пател.


Във вторник вечерта талибаните дадоха първата си пресконференция, след като поеха контрол над Кабул. Те заявиха, че няма да търсят реванш от никого.

Говорителят им Забиула Муджахид обеща спазване на правата на жените „в съответствие с Корана“. „Те ще имат право да работят и да учат, ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма“.

Талибаните обещаха безопасност за чужденците, включително за дипломатите, както и да предоставят възможност на медиите да работят свободно, без обаче „да се отнасят неуважително към националите интереси и учението на исляма“.

Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Кабул падна пред талибаните: Една 20-годишна мисия се срина в рамките на ден



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024