Сутрешни новини: Почти 1600 случая на Covid у нас; Тръмп и Байдън не спряха с обвиненията Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България през изминалото денонощие са 1595, а направените PCR тестове – 9038. Това означава, че 17,6% от взетите проби са били положителни. Най-много заразени има в София – 549, в Пловдив случаите са 140, а в Благоевград – 90.

Починали са 16 души с коронавирусна инфекция, а жертвите у нас са вече 1064. Излекуваните са 235, което означава, че активните случаи нарастват до 16 033. Вчера те бяха 14 689.

Сигналът на "Гражданите": Когато болниците връщат Covid-пациенти

Увеличава се броят на хората, настанени в болници след инфекция с Covid – те са с 60 повече от предходния ден, или 1792. В интензивни отделения се намират 112 от тях – увеличение с 5 човека спрямо изминалото денонощие.

В дома за възрастни хора в новозагорското село Баня се наблюдава огнище на коронавируса. 35 потребители и осем души от персонала са заразени, предаде местната РЗИ, цитирана от bTV. Най-вероятно заразата е внесена „отвън“, казаха от здравната инспекция. Първият случай на Covid в дома е на човек от персонала.

Съветът на проф. Кантарджиев: Четвъртото "Д" и бързите антигенни тестове за Covid-19


Франция ще разшири зоните, в които важи вечерният час, в опит да спре разпространението на коронавируса. Страната отбеляза рекордните 14 622 нови случая на заразата и вече 46 млн. от 60 млн. французи ще бъдат засегнати от мярката, която не им позволява да излизат навън от 21:00 до 06:00 ч.

Ограничението влиза в сила от полунощ днес и обхваща още 38 административни департамента, както и отвъдната територия Полинезия. Забраната ще действа в следващите шест седмици, обяви премиерът Жан Кастекс.

„Следващите седмици ще са тежки и броят на починалите ще продължи да нараства“, каза той, след като Франция отчете 162 смъртни случая на Covid за едно денонощие. „Ако се провалим в стопирането на пандемията, ще трябва да наложим много, много по-строги мерки“.


Американските здравни регулатори одобриха в пълна степен антивирусното лекарство ремдесивир за лечение на хоспитализирани пациенти с Covid-19. Агенцията за контрол на храните и лекарствата обяви, че медикаментът е показал, че намалява средния престой в болница на пациентите с пет дни.

Ремдесивир е първото лекарство за коронавирус, което получава одобрението на FDA за лечение на хоспитализирани пациенти, макар СЗО да обяви преди седмица, че медикаментът не оказва ефект върху тяхната терапия.

Ремдесивир: Скъп и дефицитен, но без значим ефект върху смъртността от Covid-19 според СЗО

Ремдесивир, което е разработено от компанията Gilead, получи лиценз за спешна употреба само в САЩ още през май.


Американският президент Доналд Тръмп и кандидатът за позицията му Джо Байдън се изправиха в последен дебат преди президентските избори на 3 ноември. Републиканецът и демократът спориха за Covid и корупция.

По въпроса за пандемията – Тръмп каза, че е време САЩ да се отвори напълно, докато Байдън не изключи повече блокади и ограничителни мерки. Демократът обвини президента, че е „държавният глава, демонстриращ най-голям расизъм, който някога сме имали в модерната история“. Опонентът му отговори, че самият Байдън е провалил „чернокожите американци“.

Тръмп обвини демократа, че опитва да „разруши нефтената индустрия“, а Байдън му отвърна с критики за това, че се е провалил в овладяването на пандемията. По думите му – президентът „не е направил нищо за нито един човек в здравната система“.

Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря

Освен това, Тръмп направи необосновани твърдения, че Байдън е получил лична облага от бизнеса на сина си. Темата бе открехната в контекста на намерените файлове в лаптопа на Хънтър Байдън. Демократът отвърна на президента с обвинения, че не е плащал данъците си.

Повече от 46 милиона американци вече са дали своя вот за президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024