Снимка: © Булевард България

30 септември е последният ден, в който гражданите могат да се преброят електронно в специалния сайт на НСИ - www.e-census2021.bg

Статистическият институт съобщава, че над 2,2 млн. души, разпределени в близо 974 000 домакинства, вече са използвали платформата за е-преброяване. 

До 10 октомври ще продължи физическият обход на преброителите по домовете на хората. Министерски съвет прие удължаване на този срок заради затрудненията в организацията след първите трудности около електронното преброяване.

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн

Националният статистически институт уточни, че хората, които са се включили и са завършили онлайн преброяването не подлежат на глоба, дори да не успеят да предадат кода си на преброител.


Висшият съдебен съвет ще открие официално процедурата по избора на нов председател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 г. и той не може да бъде преизбиран. 

Номинации за една от трите най-важни позиции в съдебната власт ще се правят на четири поредни заседания на ВСС. До 28 октомври би трябвало да са ясни имената на всички кандидати. Изслушването им ще стане на 14 януари. 

Предложения могат да се правят от съдийската колегия на ВВС, пленума на ВКС или от правосъдния министър Янаки Стоилов.  


2142 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, или 11,1% от всички тестове са положителни. 

В болница се намират 5172 пациенти с Covid-19, а 458 от тях са в интензивно отделение. 548 души са новопостъпилите в болнично заведение за един ден, 8,39% от тях са ваксинирани. 

Починали са още 87 души с потвърдена диагноза Covid-19. Общият брой на поставените дози от ваксините за едно денонощие е малко над 9000.


Съдът в Лос Анджелис одобри искането на Бритни Спиърс да отстрани баща й Джейми като неин попечител, 13 години след ограничаването на самостоятелните й права. 

Решението слага край на продължителна и шумна съдебна битка, в която звездата на поп музиката твърдеше, че баща й злоупотребява с попечителския режим до такава степен, че ограничава възможността й да има деца или да сключи брак с партньора си. 

След като казусът се превърна в огромен скандал, Джейми Спиърс обяви, че е готов да се оттегли, но не се ангажира със срокове за тази стъпка. Сега съдът окончателно прекратява ролята му като попечител и назначава счетоводителя Джон Зейбъл като временно изпълняващ тази функция до следващото заседание по делото. Очаква се на 12 ноември съдът да премахне изцяло ограниченията на Бритни Спиърс. 

Бащата на Бритни Спиърс се отказа от попечителството: Тя заслужава шанса да контролира живота сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна