Снимка: © Булевард България

30 септември е последният ден, в който гражданите могат да се преброят електронно в специалния сайт на НСИ - www.e-census2021.bg

Статистическият институт съобщава, че над 2,2 млн. души, разпределени в близо 974 000 домакинства, вече са използвали платформата за е-преброяване. 

До 10 октомври ще продължи физическият обход на преброителите по домовете на хората. Министерски съвет прие удължаване на този срок заради затрудненията в организацията след първите трудности около електронното преброяване.

Преброяване 2021: Как да се регистрираме и да попълним анкетата онлайн

Националният статистически институт уточни, че хората, които са се включили и са завършили онлайн преброяването не подлежат на глоба, дори да не успеят да предадат кода си на преброител.


Висшият съдебен съвет ще открие официално процедурата по избора на нов председател на Върховния касационен съд на мястото на Лозан Панов. Неговият мандат изтича на 10 февруари 2022 г. и той не може да бъде преизбиран. 

Номинации за една от трите най-важни позиции в съдебната власт ще се правят на четири поредни заседания на ВСС. До 28 октомври би трябвало да са ясни имената на всички кандидати. Изслушването им ще стане на 14 януари. 

Предложения могат да се правят от съдийската колегия на ВВС, пленума на ВКС или от правосъдния министър Янаки Стоилов.  


2142 са новите случаи на коронавирусна инфекция в България, или 11,1% от всички тестове са положителни. 

В болница се намират 5172 пациенти с Covid-19, а 458 от тях са в интензивно отделение. 548 души са новопостъпилите в болнично заведение за един ден, 8,39% от тях са ваксинирани. 

Починали са още 87 души с потвърдена диагноза Covid-19. Общият брой на поставените дози от ваксините за едно денонощие е малко над 9000.


Съдът в Лос Анджелис одобри искането на Бритни Спиърс да отстрани баща й Джейми като неин попечител, 13 години след ограничаването на самостоятелните й права. 

Решението слага край на продължителна и шумна съдебна битка, в която звездата на поп музиката твърдеше, че баща й злоупотребява с попечителския режим до такава степен, че ограничава възможността й да има деца или да сключи брак с партньора си. 

След като казусът се превърна в огромен скандал, Джейми Спиърс обяви, че е готов да се оттегли, но не се ангажира със срокове за тази стъпка. Сега съдът окончателно прекратява ролята му като попечител и назначава счетоводителя Джон Зейбъл като временно изпълняващ тази функция до следващото заседание по делото. Очаква се на 12 ноември съдът да премахне изцяло ограниченията на Бритни Спиърс. 

Бащата на Бритни Спиърс се отказа от попечителството: Тя заслужава шанса да контролира живота сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"