Един от най-популярните митове в историята на човечеството е този за самотните гении, които измислят иновативни неща и изведнъж променят света. В реалния живот иновациите наистина могат да са дело на неповторими личности, които да омагьосват въображението ни. Само че тяхното прилагане и истинската промяна, която носят за всички нас, са усилие на много хора.

Не е ясно кой е самотният гений, измислил онлайн пазаруването и модерните начини за разплащане, и силно се съмняваме, че това е един човек.

Ясно е обаче кои са хората, които ежедневно работят на тази писта и благодарение на които можем да се възползваме от иновациите. Едни от тях на българска почва са Таня Генова и Иван Хаджов от Mastercard.

Таня е директор “Бизнес развитие”, а Иван - мениджър “Бизнес развитие Дигитални Продукти ” за България, Северна Македония, Косово и Албания. Работата им е да разпространяват иновациите на компанията - както сред банките, финтех компаниите и финансовите институции, така и сред картодържателите. 

Таня и Иван са гости в поредицата ни Masters of Online Shopping, в която поканихме българския екип на глобалния технологичен лидер в решенията за онлайн пазаруване Mastercard, да сподели лични и професионални тайни как се и как ще се живее занапред в дигиталния свят. В рамките на няколко седмици влизаме в личното пространство на всеки един от тях, за да видим какви навици е развил за 21 дни. 

Таня и Иван са част от хората, които доставят иновациите до потребителите, един вид проводниците на онзи самотен гений, за който не знаем дали съществува. 

На какво те научи промяната в начина на живот, която пандемията ни наложи?

Иван Хаджов: Реших да се възползвам от ситуацията и да се фокусирам върху здравето си, да чета повече и да се самоусъвършенствам.

Макар че не постигнах всичките си цели, времето, прекарано вкъщи, донесе ползи - научих се по-добре да управлявам времето си, да се адаптирам и да приоритизирам важните неща.

Таня Генова: Това, което научих, е, че не е лошо да останеш сам със себе си - не е страшно. Моят живот е толкова динамичен и социално активен, че никога не ми се беше случвало да се спра за толкова време. Никога не бях имала толкова време сама със себе си да правя нещата самостоятелно - без интеракция с други хора. Така че излизам от пандемията с един страх по-малко.

В тази серия от по 21 дни със сигурност придобихме различни навици, които вероятно ще останат и занапред. Кои от тях се надявате да са част от живота ни и в бъдеще?

Иван Хаджов: Домашният офис - като алтернатива на офиса, трябва да остане като възможност, тъй като си има плюсове.

Цялостната  дигитализацията на процесите и електронната търговия също са нещо положително. При много хора се създадоха нови навици, които се базират на удобството и бързината. Вместо опашки и ходене по различни места, всичко вече може да се случва от вкъщи или от там, където сме в момента. 

Надявам се обаче определени неща да отшумят - най-вече дистанцията и параноята у някои хора, че потенциално всеки може да те зарази с нещо.

Радвам се, че в България, сравнена с други държави, ограниченията не бяха толкова сериозни.

Таня Генова: Харесва ми, че станахме по-ефективни и големите компании, включително и Mastercard, откриха, че има повече от един начин да се върши работа.

Хората станаха по-комбинативни, защото трябваше да балансират между деца, семейство и работа едновременно, което си е голямо предизвикателство. Тази комбинативност и ефективност са  развитие за всеки човек.

Успяхме да се нагодим и така спечелихме доверието на организациите си. Това доверие е прекрасно и заздравява отношението между работодател, служител и колеги. Харесва ми, ако този избор остане.

Имаше ли промени в начина, по който пазаруваш онлайн?

Таня Генова: Преди пандемията почти не пазарувах онлайн, което е в противовес на работата ми, но просто харесвах физическото пазаруване, защото съм социален човек. Обичам да отида, да пипна, да избера. Цялото преживяване в магазина за мен беше вид почивка. 

В пандемията се наложи да опитам да репликирам тази емоция и да я извлека, гледайки в телефона си. Със сигурност започнах да пазарувам повече, но по-интересното е, че пазарувах напълно нови неща.

Иван Хаджов: Да, определено се промени, основно с храната. Не готвя вкъщи, по-често хапвам навън с приятели, но миналата година поръчвах храна почти ежедневно. Спрях да купувам някои от типичните за мен неща, които преди пазарувах онлайн - самолетни билети и пътувания (хотели, коли под наем). След като преболедувах Covid обаче, се наградих с билет до Мексико за Нова година - беше нещо като утешителна награда.

Другата промяна е, че много от нещата, които преди съм пазарувал и онлайн, и офлайн - като дрехи и електроника например - сега купувам изцяло онлайн. Вече не ми се завира в молове и магазини, онлайн пазаруването ми се струва много по-бързо, лесно и удобно.

Какви бяха нещата, които си купуваше по време на локдауните?

Таня Генова: Основното са услуги. Ако преди онлайн купувах най-вече пътувания, дрехи, бижута и подобни неща, сега развих други интереси. Купувах различни курсове, бях много любопитна да видя виртуални турове, да пробвам спортни пакети. Липсата на динамика и възможности за спорт и забавления направи този тип нови услуги, предлагани онлайн, интересни и за самата мен, която иначе рядко се задържа вкъщи.

Иван Хаджов: В началото направих покупки, които са типични за локдауна. Не гледам телевизия, но си взех нов голям екран, за да гледам онлайн съдържание, купих си разни неща за спорт вкъщи и си поднових “офис средата” – нов офис стол и аксесоари.

По време на локдауните освен храна, си купувах основно дигитално съдържание  – мобилни приложения, абонаменти за платформи за книги, видео и музика. 

Има ли покупки, които не си представяше, че ще се налага да правиш онлайн?

Иван Хаджов: Може би не си бях купувал онлайн домашни потреби, плодове, зеленчуци, хранителни продукти и козметика. Все пак има достатъчно много магазинчета около нас и винаги гледам да излизам, пък и с радост подкрепям малките квартални бизнеси.

Това са нещата, които по принцип не пазарувам онлайн, но го направих по време на локдауна. Дали сега бих поръчал пак… По-скоро не, май пак ще изляза навън да си избера плодовете например. 

Кои са нещата, които продължава да е сложно да си купиш онлайн?

Таня Генова: Това са типът услуги като ремонтни дейности и почистване например, в които хората са по-скоро фриленсъри. Все още, когато дойде електротехник вкъщи, очаква да му се плати кеш и няма да извади POS терминал или смартфон с електронен портфейл, често няма и електронен магазин.

Ето ниша, в която има какво да се желае. Това е интересен вертикал с потенциал за развитие на картови разплащания и смятам, че вече има наши партньори, които предлагат правилните решения. Въпрос на време е хората да започнат да ги ползват. 

Иван Хаджов: Не мисля, че останаха много неща, които не можеш да си купиш онлайн. Не пътувам с влакове и рейсове из България, но доколкото знам все още е предизвикателство да си купиш онлайн билет. Не ми хрумват други неща, които не могат да се поръчат онлайн. В момента, ако нещо е легално и налично, то е и онлайн.

Съществува ли такова нещо като “зелен” начин на живот и в какво се изразява той за теб?

Иван Хаджов: Аз съм голям фен на природата. През зимата съм в планината и карам сноуборд, лятото карам колело, гмуркам се, плувам, правим преходи и съм запален къмпингар. „Зеленият“ начин на живот ми е страст.

Не замърсявам природата и се старая се да имам все по-малък „footprint”  – употребявам по-малко пластмаса, ям малко месо, използвам био продукти и ценя енергийната ефективност. Това са дребни неща, но вярвам, че ако всички ги правим, ще оставим по-добър свят за нашите деца. 

Оптимист съм, че все повече хора, бизнеси и правителства разбират значението на екологията и вярвам, че заедно можем да обърнем негативния тренд на унищожаване на природата. 

Таня Генова: Това е бъдещето на нашите деца и ако не направим нещо незабавно в този час и минута, ги обричаме на тежък живот. В работен план аз съм ангажирана основно в инициативи, свързани с развитието на мрежа за зареждане на електрически автомобили в цяла Европа, която да предлага еднакво и отлично клиентско преживяване, така че хората по-плавно, лесно и бързо да преминат към този начин на придвижване. Освен че е евтин, той носи и много други „зелени“ предимства , но ако технологично не бъде подкрепен и имаш само една отсечка, по която да се движиш с електромобила си в България, този преход ще е много бавен.

Участвам и в други инициативи, свързани с опазване на околната среда.

Харесва ми, а и понякога е добро физическо упражнение и повод да общуваш с колеги и приятели, от което ти остава чувство, че си направил нещо добро за планетата.

Като хора, които се занимават с прилагането на иновациите, вероятно винаги живеете няколко години напред. В този контекст - как си представяте света след 10 години?

Таня Генова: Развитието и участието на технологиите още и още в ежедневието ни е неизбежно. Надявам се общуването между хората все пак да се запази, дори голяма част от него да е дигитално. В крайна сметка то ни отличава от останалите животински видове. Смятам, че до голяма степен всичко в битов план ще се контролира от технологични решения. 

Десет години са дълъг период и изкуственият интелект ще доминира навсякъде, във всяка сфера на живота ни. Наблюдаваме и нарастващото значение на данните, което ще продължи да е така. Нови технологични решения и методи ще задвижват процесите, които в момента се задвижват от хората.

Предизвикателството за мен е къде ще бъде ролята на човека, защото все пак той трябва да остане. 

Надявам се, а и вярвам, че клонираните хора от фантастичните филми няма да заменят хората от плът и кръв. Иска ми се да използваме технологиите за наше, човешко удобство, а не за подмяна.

Иван Хаджов: Прогнозата за 10 години е много трудна, малко хора биха могли да дадат такава, защото вижте какво стана само за една година.

Надявам се, наистина, автоматизацията, дигитализацията, изкуственият интелект и новите технологии да дадат възможност на хората да се фокусират върху качествените неща от живота. Ще се автоматизират скучните механични процеси, но ще остане това, което човекът може, а машината не - креативност, емоции, развлечения, човешката връзка. 

Надявам се, че технологията, макар и понякога да ни раздалечава физически, ще ни даде повече свободно време, което да прекарваме с близки, с приятели, и да правим това, което обичаме. Това е позитивната визия, има я и негативната гледна точна, но според мен на Земята има достатъчно умни хора, за да накараме нещата да вървят в правилната посока.

Симона и Найден от Mastercard: Бъдещето на технологиите е в свободата

Полина Видас и Силвия Хаджиянева от Mastercard: Online пазаруването като терапия, online пътуването като бягство 

Ваня Манова и Владимир Люцканов от Mastercard: Пазарувайте отговорно, това е бъдещето

"Лайфстайл по време на пандемия": Пазарувам, следователно съществувам


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет