Тайният престой на Лойд Остин в болница ще се разследва от Пентагона Снимка: © Getty Images

Пентагонът започна вътрешно разследване след остри критики към министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, че престоят му в болница е бил пазен в тайна.

По-късно този месец отдел във ведомството ще започне преглед на действията на Остин, свързани с хоспитализацията му, съобщи Департаментът по отбрана. Той трябва да изясни дали правилата в министерството са достатъчни, за да гарантират, че при заболяване е ясно кой от кого поема служебните отговорности и как се работи по уведомяването за такива проблеми.

Новината показва напрежението във Вашингтон, предизвикано от хоспитализацията на Остин. Както негови съюзници, така и противниците му поставиха под въпрос преценката му, че е решил да не уведоми президента Джо Байдън и други държавни служители относно степента на заболяването си.

Ръководената от републиканците комисия по въоръжените сили на Камарата на представителите също даде знак, че може да разследва въпроса. Председателят на комисията, републиканецът от Алабама Майк Д. Роджърс, заяви, че "непростимата" липса на прозрачност от страна на администрацията би могла да доведе до "бедствие" - загриженост, която изразиха и други политици във Вашингтон.

По-рано през седмицата стана ясно, че Остин се лекува от рак на простатата и е претърпял усложнения, заради които на Нова година е бил настанен в болница. Белият дом обаче е бил в неведение за това в продължение на дни, а президентът е бил уведомен, че министърът му се лекува от рак едва тази седмица.

70-годишният Остин се е подложил на операция на 22 декември, а на 1 януари е постъпил в интензивното отделение, след като е изпитал силни болки. През това време заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс поема някои от неговите задължения, въпреки че самата тя не е знаела каква е причината за отсъствието на Остин.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че ситуацията не е идеално, но заяви, че Байдън стои зад Остин и иска той да остане негов министър.

Лойд Остин - военен министър на САЩ Разкриха диагнозата на военния министър на САЩ Лойд Остин, за която "никой не знаеше"

Военният министър на САЩ Лойд Остин Престоят на Лойд Остин в болница е бил пазен в тайна и от Байдън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024