Бяло-синьо-бяло.

Флагът се вееше в центъра на София, редом до синьо-жълтото знаме, на шествието против войната на Русия и в подкрепа на Украйна и гордия ѝ народ. Непознатият до неотдавна символ се виждаше и по други площади в сърцето на Европа и отвъд океана на протестите срещу инвазията на Владимир Путин и режима му.

Чие е знамето?

Бяло-синьо-белият флаг е новото знаме на руснаците, които са против войната в Украйна.

Идеята се заражда по време на демонстрациите в Берлин още в първите дни на инвазията.

Кай Катонина е UX дизайнер с руски паспорт и потекло. Сега живее в германската столица и е сред първите, озовали се на улицата с плакат в ръце срещу варварството на Путин. Първоначално носи лозунг като останалите - “Не на войната”. Забелязва, че постепенно по знамената и плакатите на приятели и съмишленици започва да се появава допълнение - “Аз съм руснак и съм против войната”. Журналистите на терен реагират мигновено.

„Започнаха да се приближават с нетърпение: “Уау, вие сте руснаци! И протестирате!” Бяха изненадани, въпреки че сигурно цялото рускоговорящо население на Берлин беше на митинга – включително белоруси и много руснаци”, разказва Кай пред изданието “Медуза”. Така се стига до консенсус, че руснаците против войната и Путин имат нужда от общ, обединяващ ги символ. За да не изглежда, че против инвазията са всички хора, а всички руснаци подкрепят войната.

Денят е 28 февруари – четири дни след нахлуването на Русия в Украйна. Кай публикува своята версия на руското знаме във Facebook.

То много прилича на официалния руски държавен флаг, но е “без червената, кървава ивица“. Кървавочервеното е заменено с бяло.

Оказа се, че други руснаци са стигнали до подобни концепции за бяло-сини знамена. Ден преди Кай да публикува своята, арт мениджър, който живее в Русия, също предлага бяло-синьо-бял символ.

Публикува го в социалните мрежи, но предпочита да остане анонимен – от съображения за сигурност. Пред “Медуза” обаче разказва, че ходи на улични протести в страната си още от 2010 г. и още тогава установява, че бунтуващите се руснаци имат нужда от общ, нов символ.

“Официалният трикольор се използва както от Кремъл, така и от опозицията и след многобройни войни, спортни скандали и множество други неприятни събития, той загуби своята тежест, достоверност. А бялата лента - символ на протестите на Русия през 2011-2012 г. - е отдавна забравена”, обяснява анонимният автор откъде е дошло вдъхновението.

Знамето вече се е родило и обикаля и социалните мрежи. Набира популярност и по улиците на европейските градове. Никога не е имало спорове кой наистина го е създал - и Кай, и арт мениджърът са съгласни, че флагът в бяло-синьо-бяло е „съвместно творение на хората“.

„Наистина колективен протест. Много е направено от различни хора, всички - независимо един от друг. Взаимно вдъхновение. И това е ключът към успеха“, казва Кай пред руската медия. „Няма значение кой е авторът. Уверен съм, че всички измислихме знамето едновременно. Най-важното е, че пуска корени”, допълва и живеещият в Русия активист.

Нито един от двамата споменати обаче няма общо с появилия се специален сайт, който описва новия символ като “Флаг на прекрасната Русия на бъдещето. Символ на свободата и мира” (Flag of the Wonderful Russia of the Future. A symbol of freedom and peace).

Едно от обясненията в него е, че националният флаг – бяло-синьо-червено – се е превърнал в символ на кръвта, на войната, на агресията по целия свят. “Ние не сме хора, които подкрепят авторитарния режим и войните, затова не можем да го използваме повече”, пише в страницата. Като неин автор е посочен Митя Моровов-Шейнер – дизайнер, фотограф, филолог.

Защо точно бяло-синьо-бяло?

Обясненията защо точно това са цветовете, са много и различни, но се допълват едно друго. Едно от най-практичните за времена на протести дава Кай: символът лесно се пресъздава навсякъде и с подръчни средства. Просто на бял фон рисуваш или пришиваш синя ивица по средата и си готов с първото си послание за шествие. Послание, което обединява. Това обяснява и защо не е заложен изричен нюанс на синьото, което се използва.

Друга символика е споменаването на бившето знаме на Велики Новгород, град, за който се говори като за „люлката на руската демокрация“. Според арт мениджъра от Русия, въпросът за Новгород е „идеологически важен“ точно сега, докато войната в Украйна бушува.

Част от първоначалната идея беше да се споменава Новгород, историческият център на Северна Русия, и има няколко причини за това. На първо място, това е символично отхвърляне на посегателството върху територията на Южна Рус – Киевска Рус – и на всякакви претенции към независими територии, които преди това са били част от Руската империя с трикольорното знаме. Второ, това е символична почит към Новгородската република, която е поставила началото на децентрализирана публична администрация. Трето, това е отхвърляне на царската, автократична държава и на авторитаризма и военната експанзия”, разказва той отново пред “Медуза”.

Трето обяснение е аналогията с простичкия бяло-червено-бял символ на протестите, които неотдавна избухнаха и в Беларус. И бяха смазани със сила от режима на приятеля на Владимир Путин - Александър Лукашенко - двамата диктатори, които днес са заедно срещу Украйна.

И още бяло-синьо-бялото знаме напомня и за небето и снега. Вече не се използва от някоя държава като национален флаг...

В знамето на мира и свободата го няма червеното, което – ако според най-разпространената версия за символиката на руския национален флаг е маркер за “кураж, любов”, то днес се асоциира с кръв, агресия, насилие, война.

„Символите придобиват значението, което им дадем“, вярва Кай Катонина. Не смята, че новото знаме ще стане популярно в самата Русия. А и то вече доведе до арести в държавата на Владимир Путин. Но знамето вече живее собствения си нов живот и обединява руснаците, които се противопоставят на войната и на диктатора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023

Дългоочакваните германски танкове Leopard 2 стигнаха в Украйна

Освен първите 18 Leopard-a, Украйна получи и 40 бойни машини Marder и танкове Challenger 2

07:56 - 28.03.2023