Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Подозрително е, когато президентът е в режим на практическа президентска република, той да кори партиите" - това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в интервю за "Капитал" по повод последните изявления на Румен Радев, с които той атакува партиите, че "не искат, не могат или ги е страх" да съставят кабинет.

"Цялата ситуация има опасност да изглежда така, сякаш партиите се карат, едни пулсиращи парламенти се сменят през няколко месеца, а обичайният режим на управление на държавата е президентска република. Не го пише в конституцията, но така се случва. А и мантрата "добрият президент - лошите партии" аз съвсем не я приемам и според мен е опасна в дългосрочен план", каза Дончев.

Малко по-рано в сряда Радев влезе в челна атака с партиите, които ще се явят на парламентарни избори на 2 април в отговор на критиките на ПП и ДБ срещу него, че подменя волята на Народното събрание за военната помощ за Украйна.

В изявлението си президентът обвини "политическите партии" - без да назовава конкретни сили - за това, че "отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност да съставят правителство".

Радев дори похвали служебния си кабинет за това, че "управлявал ефективно по време на най-тежка криза" и улеснил следващото редовно правителство.

Томислав Дончев коментира, че е "редно служебните правителства по дефиниция да бъдат максимално отдалечени от предизборната надпревара".

"И нямам предвид само последното, а и по-предишни, в които участваха Кирил Петков и Асен Василев и си правиха брутална политическа агитация от поста на служебни министри. По принцип. Включвам и последното", каза още той пред "Капитал".

Дончев отговори максимално уклончиво на всички въпроси, свързани с възможните формати на управление в 49 Народно събрание, в които ГЕРБ се вижда като потенциален участник.

Единственият вариант, който Дончев лансира с по-голяма вероятност, е повторение на сценария с кабинета "Габровски" - експерти, а не партийни имена, които ГЕРБ да предложи и да търси подкрепа.

Той определи като "ужасно трудни или невъзможни" всички опции за коалиция - и твърдо отхвърли варианта ГЕРБ да подкрепя кабинет на малцинството на ПП-ДБ, в който присъстват Кирил Петков или Асен Василев като министър / министър-председател.

Вариантът за обединение с ДПС според него е невъзможен, защото "обществото няма да го приеме добре", въпреки намеците на Бойко Борисов към партията; същото се отнася и за БСП заради "драстично различни виждания по различни цели". За "Възраждане" обяснението беше, че "с тях нямаме нищо общо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023