Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Подозрително е, когато президентът е в режим на практическа президентска република, той да кори партиите" - това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в интервю за "Капитал" по повод последните изявления на Румен Радев, с които той атакува партиите, че "не искат, не могат или ги е страх" да съставят кабинет.

"Цялата ситуация има опасност да изглежда така, сякаш партиите се карат, едни пулсиращи парламенти се сменят през няколко месеца, а обичайният режим на управление на държавата е президентска република. Не го пише в конституцията, но така се случва. А и мантрата "добрият президент - лошите партии" аз съвсем не я приемам и според мен е опасна в дългосрочен план", каза Дончев.

Малко по-рано в сряда Радев влезе в челна атака с партиите, които ще се явят на парламентарни избори на 2 април в отговор на критиките на ПП и ДБ срещу него, че подменя волята на Народното събрание за военната помощ за Украйна.

В изявлението си президентът обвини "политическите партии" - без да назовава конкретни сили - за това, че "отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност да съставят правителство".

Радев дори похвали служебния си кабинет за това, че "управлявал ефективно по време на най-тежка криза" и улеснил следващото редовно правителство.

Томислав Дончев коментира, че е "редно служебните правителства по дефиниция да бъдат максимално отдалечени от предизборната надпревара".

"И нямам предвид само последното, а и по-предишни, в които участваха Кирил Петков и Асен Василев и си правиха брутална политическа агитация от поста на служебни министри. По принцип. Включвам и последното", каза още той пред "Капитал".

Дончев отговори максимално уклончиво на всички въпроси, свързани с възможните формати на управление в 49 Народно събрание, в които ГЕРБ се вижда като потенциален участник.

Единственият вариант, който Дончев лансира с по-голяма вероятност, е повторение на сценария с кабинета "Габровски" - експерти, а не партийни имена, които ГЕРБ да предложи и да търси подкрепа.

Той определи като "ужасно трудни или невъзможни" всички опции за коалиция - и твърдо отхвърли варианта ГЕРБ да подкрепя кабинет на малцинството на ПП-ДБ, в който присъстват Кирил Петков или Асен Василев като министър / министър-председател.

Вариантът за обединение с ДПС според него е невъзможен, защото "обществото няма да го приеме добре", въпреки намеците на Бойко Борисов към партията; същото се отнася и за БСП заради "драстично различни виждания по различни цели". За "Възраждане" обяснението беше, че "с тях нямаме нищо общо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024