Той "написа" детска книга с илюстрации за един уикенд и ядоса истинските писатели и художници Снимка: © Twitter/Ammaar Reshi

Един уикенд време, интернет, две уеб приложения, налучкване на правилните ключови думи, почти никакво усилие и съвсем никакво творчество. Оказва се, че това е напълно достатъчно, за да превърне някого в "автор" на детска книжка, заедно с илюстрациите.

28-годишният Аммар Реши решава да направи книга за детето на най-добрия си приятел, разказва списание TIME. Вместо да използва собственото си вдъхновение, за да създаде историята, той решава да се обърне към изкуствения интелект. Изцяло с помощта на най-новите технологии на пазара, младият мъж успява да "напише" и илюстрира детска книга, а след това започва и да я продава в Amazon. Успехът на изкуствения интелект и изобретателността на Реши обаче са само едната страна на монетата. От другата страна са работата и авторските права на истинските творци.

За да реализира идеята си, Реши си служи с няколко инструмента. Той използва чатбота ChatGPT, който само за няколко минути "измисля" цялата история за детската книга. Тя проследява младо момиче на име Алис, което иска да научи повече за света на технологиите, и нейния робот Спаркъл, който ѝ помага. Текстът е готов за нула време.

Остават илюстрациите, които са задължителни за детските книги. Но и това не се оказва проблем. Аммар Реши се обръща към приложението с изкуствен интелект Midjourney, което "обръща" текстове в картинки. Не му отнема много време, за да започне да генерира желаните изображения.

"Просто започнах да слагам ключови думи като "младо момиче", "сини очи", "семпла рокля", "развълнувана", "любопитна". Това доведе до няколко резултата. Част от тях бяха абсолютно откачени - щеше да стане книга на ужасите, ако бях сложил тези първи илюстрации", споделя създателят на книгата.

Той прекарва часове в опити да зададе правилната информация на приложението и в крайна сметка успява - получава изображения, подходящи да бъдат на страницата на детско четиво.

"Всеки може да използва тези инструменти. Те са лесно достъпни, а и не е трудно да се използват", казва Реши пред TIME.

Неговият експеримент за създаване на книга, генерирана изцяло от изкуствен интелект, показва, че тази технология е в състояние да изпълнява задачи по-бързо и по-ефективно, отколкото всеки човек. Книгата все пак не е перфектна. Някои от илюстрациите са с дефекти.

Аммар Реши - окрилен от резултата, решава да превърне идеята си и в бизнес и от декември 2022 г. продава копия от книгата, озаглавена "Alice и Sparkle", в Amazon. Досега е спечелил най-малко 200 долара. Младият пакистанец, който живее в Лондон, планира да дари допълнителни копия на местната библиотека.

Къде в историята са творците с "естествен" интелект?

Младият мъж получи похвали от много потребители за изобретателността си. Хората от средите на изкуството обаче не са на същото мнение - те остро критикуват както процеса на създаване, така и самия продукт. Според тях бързината и лекотата, с които Аммар Реши е създал "Alice и Sparkle", изваждат наяве етичната страна в използването на изкуствен интелект, особено когато чрез него се генерират продукти, които по дефиниция са обект на авторско право.

Приложенията с изкуствен интелект като Midjourney работят чрез база данни, която се "захранва" с информация и милиони изображения от интернет. След това се намесват алгоритмите, които разпознават различните модели в тези изображения и успешно генерират нови. Това означава, че всеки художник, който качва творбите си онлайн, може да захранва базата данни със "знания", които алгоритъмът след това използва - но без реалните автори да са се съгласявали. Мнозина твърдят, че това е високотехнологична форма на плагиатство, която в близко бъдеще може сериозно да навреди на хората на изкуството.

Новината за книгата на Аммар Реши ядоса и илюстраторите на книги, които твърдят, че на художниците трябва да се плаща или да се признава, ако работата им се използва от изкуствения интелект.

"За да се защитят правата и собствеността на художниците, трябва да има по-строги правила за това как изкуството се използва за обучение на алгоритми на изкуствен интелект. Художците трябва да бъдат компенсирани, когато техни произведения се използват за обучение на алгоритми", казва Мишел Джинг Чан, който работи в бранша.

Мащабът на проблема отдавна е отвъд опита на Реши с детската книжка. Някои компании и марки вече избират технологията на изкуствения интелект пред човешкия талант. Балетът на Сан Франциско използва изображения, генерирани от Midjourney, за да популяризира постановката на "Лешникотрошачката" този сезон. Създаденият по цифров път дигитален супермодел Шуду Грам вече работи за марки, сред които и "Louis Vuitton". А в комедийни клубове изкуственият интелект се използва за разказването на шеги.

Този феномен накара много творци да се притеснят за собственото си бъдеще, чудейки се дали хората ще плащат за услугите им, когато могат да ги създадат много по-евтино с помощта на изкуствен интелект.

"Като човек, който изкарва парите си и намира радостта си в писането, е дълбоко обезпокоително да виждам хора, които търсят евтини алтернативи на истинското писане от човек, което вече е една от най-нископлатените професии", казва писателят Абрахам Джоузефин Рийсман.

Аммар Реши отговори на тези опасения и призова създателите на инструментите за изкуствен интелект като Midjourney да осигурят защита на художниците и авторите, чиито произведения могат да бъдат използвани в алгоритмите за изкуствен интелект.

"Мисля, че има място за загриженост и разбирам тези творци. Наистина е важно технологичната индустрия, която работи по тези инструменти, да ги включи в процеса на създаване", смята той.

Изкуствен интелект вместо актьори. Могат ли филми, създадени с ИИ, да изместят холивудските блокбъстъри


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024