Тръмп сравни собствените си правни проблеми с тези на Алексей Навални Снимка: © Getty

Доналд Тръмп сравни собствените си правни проблеми с преследването срещу руския опозиционер Алексей Навални, чиято смърт в арктически затвор беше потвърдена миналата седмица.

В интервю за Fox News бившият президент на САЩ заяви, че Навални е бил "много смел човек", който вероятно не е трябвало да се връща в Русия, но не каза и дума за ролята на Путин в трагичния край на политика.

  • Президентът на САЩ Джо Байдън, други западни лидери и ЕС вече обвиниха руския президент за смъртта на Навални. Това направи и Ники Хейли, която остава далеч зад Тръмп като единствената му съперница за президентската номинация на републиканците за президентските избори през есента.

Въпреки подканите на водещата Лора Инграхам, Тръмп не спомена руския президент в коментара си за смъртта на Навални.

"Той беше много смел човек, защото се върна. Можеше да остане настрана и, честно казано, вероятно щеше да е много по-добре да го беше направил и да беше говорил отвън", каза той.

По думите му "това се случва и в нашата страна", без да конкретизира какво точно представлява "това".

"Превръщаме се в комунистическа страна в много отношения. Имам осем или девет съдебни процеса, всички заради факта, че ... съм в политиката", допълни още кандидат-президентът, цитиран от "The Guardian". В едночасовата си изява пред Fox News Тръмп изрази възмущението си от глобата в размер на 355 млн. долара, наложена му по делото за измама в Ню Йорк, като заяви, че "това е форма на комунизъм или фашизъм".

Преди дни Тръмп заяви, че би насърчил Русия да прави "каквото си поиска" с всяка страна членка на НАТО, която не изпълнява ангажимента си към Алианса да харчи 2% от БВП годишно за отбрана.

С думите си бившият американски президент на практика намекна, че ако бъде избран отново, няма да спазва клаузата за колективна отбрана, която е в основата на Северноатлантическия отбранителен съюз.

В деня на пълномащабната руска инвазия в Украйна Тръмп обяви хода на Путин за "гениален" и "умен".

Сега той твърди, че ако спечели президентските избори, "веднага ще разреши конфликта между Русия и Украйна" - но не казва дали Украйна ще продължи да съществува като независима държава след евентуалната му намеса.

Миналата седмица Тръмп написа в социалната мрежа "Truth ", че смъртта на Навални в арктическа наказателна колония го е накарала да "осъзнае по-добре какво се случва" не в Русия, а в... Съединените щати.

Тръмп не даде повече подробности за размислите си, но често е отхвърлял 91 наказателни обвинения срещу него като политически мотивирани - твърдение, което прокурорите отричат.

Публикацията му провокира дори реакция от страна на настоящия американски държавен глава Джо Байдън, който отправи остра критика: "Защо Тръмп винаги обвинява Америка? Путин е отговорен за смъртта на Навални. Защо Тръмп не може просто да каже това?"


Путин направи "комплимент" на Тръмп, като обяви, че предпочитал Байдън за президент на САЩ

Тъкър Карлсън направи двучасово интервю с Путин и... нищо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024