ЦРУ: Путин ще удвои силите си, очакват се няколко грозни седмици от войната Снимка: © Getty Images

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че очаква "грозни следващи няколко седмици" във войната, в които ще видим как Путин "удвоява силите си", без да се съобразява с цивилните жертви, и в които сраженията ще стават „все по-жестоки“.

Ръководителят на службата за външно разузнаване на САЩ каза още, че според него Владимир Путин ще действа по този начин, защото е сигурен, че украинският народ ще продължи да се съпротивлява на настъплението на Русия.

По време на изслушване пред Комисията по разузнаването в Камарата на представителите Бърнс заяви, че не очаква руското нахлуване в Украйна да завърши с въвеждане на марионетен режим от страна на Русия заради „масовата опозиция“ от страна на украинския народ. „До голяма степен агресията на Путин от 2014 насам, откакто беше анексиран Крим, създаде силно чувство за украинска държавност и суверенитет. Руският президент днес се изправя именно срещу това“.

Ювал Харари: Нима Наполеон е възкръснал и германците готвят Блицкриг, че Путин се плаши от "нападение"?

Путин влезе във войната с редица предположения, които го накараха да вярва, че Русия е изправена пред "благоприятна ситуация" в Украйна, добави шефът на ЦРУ, цитиран от Boston Globe. „Сред тях са убежденията, че Украйна е слаба и лесно се сплашва; че европейски държави като Франция и Германия са разсеяни от политическите събития в своите страни; че руската икономика е защитена от санкции с натрупването на финансови резерви; че руската армия е модернизирана и способна да постигне "бърза, решителна победа на минимална цена".

"Доказано беше обаче, че той греши във всяко едно отношение", каза Бърнс. "Тези предположения се оказаха дълбоко погрешни през последните 12 дни на конфликта".

Сред причините за разминаването между представите на Путин и реалността са лидерството на украинския президент Володимир Зеленски, решимостта на други европейски държави, "опустошителните" резултати от санкциите, наложени на Русия - особено на Руската централна банка - и слабото представяне на руската армия, смята Бърнс.

"Вместо да превземат Киев в рамките на първите два дни от кампанията, на което се основаваше планът му (б.а. – на Путин), след близо две седмици те все още не успяват да обкръжат напълно града", каза шефът на ЦРУ. "През годините Путин е коментирал публично, че не вярва, че Украйна е истинска държава. Е, в това отношение той дълбоко греши. Истинските държави се борят героично и точно това направиха украинците, виждаме го вече 12 дни“.

Неуспехът на Русия да превземе столицата Киев я лиши от военната победа, с която Москва очакваше, че ще попречи на САЩ и съюзниците от НАТО да снабдят Украйна със значима военна помощ занапред, заяви директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс.

Според американското разузнаване Русия е подценила силата на украинската съпротива, както и предизвикателствата пред армията си. Москва е имала "зле изграден план“, срещнала е „морални и значителни логистични проблеми", каза Хейнс.

„Но бъдещият курс на действие на Русия все още не е ясен“, добави тя. „Не се знае дали Русия ще продължи своя "максималистичен план", за да се опита да завладее по-голямата част или цялата територия на Украйна“.

Ако все пак продължи да следва този план, официалните лица смятат, че за руснаците ще бъде "особено трудно да задържат и контролират украинската територия и да установят устойчив проруски режим в Киев“. Този план ще изисква и повече ресурси, въпреки че Русия "започна да разхлабва правилата за водене на бойните действия, за да постигне военните си цели", каза Хейнс.

„Руските сили най-малкото действат с безразсъдно пренебрежение към безопасността на цивилното население, тъй като продължават да нанасят въздушни удари и да атакуват градове в цяла Украйна“, добави Хейнс.

Директорът на Агенцията за отбранително разузнаване генерал-лейтенант Скот Бериер изчисли в показанията си, че досега са загинали между 2000 и 4000 руски войници.

Службата на ООН за правата на човека заяви във вторник, че е потвърдила 474 смъртни случая на цивилни граждани в Украйна от началото на руската инвазия, а 861 цивилни са били ранени. Действителният брой на жертвите вероятно е много по-висок, но боевете са забавили получаването на докладите, а други все още трябва да бъдат потвърдени.

Във вторник ООН също така съобщи, че броят на бежанците, напуснали Украйна, е достигнал 2 милиона - 1 милион от тях са деца.


Д-р Владимир Сотиров с психопортрет на Путин: Той се мисли за Богочовек, но слабите хора като него се счупват

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин

PR-фиаското на Матео Салвини - когато приятелят на Путин реши да спасява бежанците от Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023