UBS поглъща изцяло швейцарската Credit Suissе и съкращава хиляди работни места Снимка: © Getty Images

UBS сложи край на спекулациите за бъдещето на швейцарскoто подразделение на Credit Suisse и потвърди, че ще поеме напълно местния бизнес на бившия си конкурент.

Това трябва да се случи през 2024 г., а дотогава двете банки ще работят отделно, съобщават от UBS.

Марката Credit Suisse ще остане, докато клиентите не преминат към системите на UBS, което се очаква да стане през 2025 г.

Новият банков гигант увеличава амбциите си за съкращаване на разходи, като новата цел е за над 10 млрд. долара намаление на харчовете в цялата група, предава Reuters.

Средствата трябва да бъдат спестени основно чрез съкращаване на персонал. Според Bloomberg става въпрос за поне 3 хиляди работни места.

Решението идва въпреки вероятната негативна реакция в Швейцария, отбелязват анализатори.

Съкращаването на хиляди работни места от една страна крие правни рискове, а от друга - може да доведе до политически противоречия на фона на наближаващите през октомври избори в Швейцария.

Съобщението за бъдещото поглъщане на Credit Suissе и амбициозния план за орязване на разходите дойде заедно с първия отчет за финансовите резултати на UBS, откакто тя придоби своя конкурент.

Кредиторът регистрира счетоводна печалба от 29 млрд. долара за второто тримесечие на годината.

Банковият рекорд се дължи на огромната еднократна печалба, която отразява как разходите за придобиване са били далеч под стойността на Credit Suisse. Сделката беше за около 3 млрд. долара.

"Бракът по сметка", с който UBS придоби проблемната втора по големина швейцарска банка Credit Suisse, създаде банков гигант с повече от 5 трилиона долара общи управлявани активи, отчитат анализаторите.

А това носи както възможности, така и рискове за UBS.

Анализаторите отбелязват, че от една страна UBS придоби Credit Suisse за безценица - само за 3 млрд. долара - и спечели голяма база от активи, добри взаимоотношения с клиенти и талантливи служители.

В резултат акциите на UBS поскъпнаха с около 30% след обявяването на сделката и се движат около най-високите си нива от 15 години.

В същото време специалисти предупреждават, че "сложността и прибързаният характер на сделката носят значителни рискове за изпълнението, тъй като UBS трябва агресивно да съкращава работни места, да свива инвестиционните банкови операции на Credit Suisse и да управлява изходящите потоци, докато клиентите се стремят да разпределят риска", предава Reuters.

Смята се, че именно задържането на съществуващите клиенти на Credit Suisse е ключово, ако UBS иска успешно да финализира мегасделката.

Историческото придобиване беше обявено през март. Тогава стана ясно, че UBS ще вземена безценица Credit Suisse, за овладее кризата на доверие, която заплашваше да се разпространи на световните финансови пазари.

Credit Suisse Текат усилени преговори UBS да придобие Credit Suisse, новината се очаква до часове

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Шпионски скандал и оставка в Credit Suisse


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024