Участъкът със срутената скала по пътя за Рилския манастир не е бил готов, но са пуснати автомобили Снимка: © МРРБ

Укрепеното свлачище по пътя за Рилския манастир, от което падна огромна скала на 9 януари и затвори пътя, не е разполагало с Акт 15, което значи, че участъкът не е бил готов за експлоатация. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който днес направи инспекция на място и нареди отстраняване на нередностите по трасето.

Укрепителните дейности по проекта започнаха през юни, а цената му е 6 млн. лв. По него работи държавното дружество "Автомагистрали". Само преди десетина дни премиерът Бойко Борисов инспектира пътния участък и каза, че всеки пътуващ до Рилския манастир ще може да мине по хубав и безопасен път.

Нов ремонт за 6 млн. лв. пропадна на пътя за Рилския манастир

"6 милиона лева. Да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме Акт 15 - беше на етап извършване на строителни дейности“, каза Нанков, цитиран от БНТ.

Целта на акт 15 е да установи състоянието и готовността на даден строеж за въвеждането му в експлоатация. След завършване на строежа възложителят, проектантите по всички части, строителят и лицата, упражняващи строителен надзор, съставят акт, с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти, заверената документация, нормативните изисквания към строежите и условията на сключения договор.

Според изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, който също бе на място в неделя, не се е бързало с отварянето на пътния участък. "Стената беше изградена, мрежите – поставени. Нямаше как да предвидим тези метеорологични обстоятелства, които се случиха", каза той.

Нанков смята, че укрепването на срутището е свършило своята задача, защото без него свличането на скална маса е щяло да затвори шосето за повече от половин година.

За да бъде укрепено свлачището, бе изградена 4 м висока подпорна стена, чиято дължина е 150 м. Според Нанков - целият скат, който е с височина над 500 метра, е нямало как да бъде трайно укрепен. Премахването на скалата също не било решение, защото така свлачищният процес щял да се качи нагоре и "целият скат да пропадне долу в дерето".

Изграждането на подпорната стена и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

Пътят от Кочериново до Рилския манастир остава затворен, макар падналото срутище да е разчистено. Участъкът е опасен и ще остане неизползваем поне до спиране на валежите, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в неделя. Според информация на НИМХ – климатичната обстановка няма да се промени до сряда. Очакват се обилни валежи и сняг по високите места, основно в Западна България.

По пътя ще могат да преминават само духовенството и персоналът на манастира, и то единствено през светлата част на денонощието. Ще бъде поставен светофар със сигналист, който ще го командва.

Докато скатът не бъде укрепен на 100 процента, ще бъде извършвано постоянно наблюдение от специалисти, стана ясно от инспекцията на Нанков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024