Участъкът със срутената скала по пътя за Рилския манастир не е бил готов, но са пуснати автомобили Снимка: © МРРБ

Укрепеното свлачище по пътя за Рилския манастир, от което падна огромна скала на 9 януари и затвори пътя, не е разполагало с Акт 15, което значи, че участъкът не е бил готов за експлоатация. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който днес направи инспекция на място и нареди отстраняване на нередностите по трасето.

Укрепителните дейности по проекта започнаха през юни, а цената му е 6 млн. лв. По него работи държавното дружество "Автомагистрали". Само преди десетина дни премиерът Бойко Борисов инспектира пътния участък и каза, че всеки пътуващ до Рилския манастир ще може да мине по хубав и безопасен път.

Нов ремонт за 6 млн. лв. пропадна на пътя за Рилския манастир

"6 милиона лева. Да, толкова струва целият проект, но той не е изпълнен. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме Акт 15 - беше на етап извършване на строителни дейности“, каза Нанков, цитиран от БНТ.

Целта на акт 15 е да установи състоянието и готовността на даден строеж за въвеждането му в експлоатация. След завършване на строежа възложителят, проектантите по всички части, строителят и лицата, упражняващи строителен надзор, съставят акт, с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти, заверената документация, нормативните изисквания към строежите и условията на сключения договор.

Според изпълнителния директор на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, който също бе на място в неделя, не се е бързало с отварянето на пътния участък. "Стената беше изградена, мрежите – поставени. Нямаше как да предвидим тези метеорологични обстоятелства, които се случиха", каза той.

Нанков смята, че укрепването на срутището е свършило своята задача, защото без него свличането на скална маса е щяло да затвори шосето за повече от половин година.

За да бъде укрепено свлачището, бе изградена 4 м висока подпорна стена, чиято дължина е 150 м. Според Нанков - целият скат, който е с височина над 500 метра, е нямало как да бъде трайно укрепен. Премахването на скалата също не било решение, защото така свлачищният процес щял да се качи нагоре и "целият скат да пропадне долу в дерето".

Изграждането на подпорната стена и монтирането на якостна мрежа по ската, което струва 6 млн. лева, е било само първият етап от укрепителните работи в този участък. При втория ще трябва да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси продължават.

Пътят от Кочериново до Рилския манастир остава затворен, макар падналото срутище да е разчистено. Участъкът е опасен и ще остане неизползваем поне до спиране на валежите, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в неделя. Според информация на НИМХ – климатичната обстановка няма да се промени до сряда. Очакват се обилни валежи и сняг по високите места, основно в Западна България.

По пътя ще могат да преминават само духовенството и персоналът на манастира, и то единствено през светлата част на денонощието. Ще бъде поставен светофар със сигналист, който ще го командва.

Докато скатът не бъде укрепен на 100 процента, ще бъде извършвано постоянно наблюдение от специалисти, стана ясно от инспекцията на Нанков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024