В ранните дни на войната в Украйна дроновете се превърнаха в неочаквания носител на победи срещу руските сили. Историите за успехите на машините обикаляха новините, а в социалните мрежи видео записи показваха как нанасят щети върху хаотичното настъпление на агресора.

От малките разузнавателни дронове, до популярните турски Байрактар ТБ2 - на украинските безпилотни самолети се преписваше унищожаването на руските танкове и кораби.

Кремъл обаче се научи от унижението, което преживя в първите месеци от инвазията. Военни експерти коментираха пред Business Insider, че ефективността на дроновете спада все повече:

"Електронните сили и противовъздушната отбрана на Русия станаха по-организирани и по-добре позиционирани в сравнение с предишни етапи от войната," обяснява Самюел Бендет - анализатор и експерт по безпилотни военни системи в Центъра за военноморски анализ.

Руските войски използват радари, за да идентифицират машините рано, и електронни системи, за да ги блокират или да нарушат комуникационните им канали. Прибягват и до различни оръдия - картечници или системи за противовъздушна отбрана - за да ги унищожават.

Според Марк Кансиан, анализатор в Центъра за стратегически и международни изследвания, Украйна успяваше да използва дроновете успешно, тъй като техните противници не са били организирали добре противовъздушните си системи. Сега в Донбас, накъдето се насочи фокуса на инвазията, това вече не е така.

Отбраняващите се сили вече са започнали да ограничават употребата на дронове, тъй като руските войски ги заличават по-лесно, а загубата им може да струва скъпо.

Докато някои машини струват по няколко хиляди долара, тези от модела ТБ2 са на стойност между един и два милиона долара. Киев получи около 50 ТБ2 дрона от турската компания Байкар от началото на войната. Макар да бяха изключително опасни в първите дни, сега вече са много по-уязвими и армията ги използва по-рядко.

Според Кансиан руската противовъздушна отбрана се състои основно от оръдия с къс или среден обсег, което е много подходящо за атаки с дронове, тъй като те летят ниско и бавно.

Новият приоритет на Украйна е да се снабди с модерни бойни самолети от западните си съюзници.

Докато украинските дронове губят ефективност, руските продължават да са все толкова успешни, казва Бендет. Отбраняващата се войска не разполага с нужното снаряжение, за да им противодейства. "Не ги виждаме, а те виждат нас. Единственото, което можем да направим, е да се скрием," разказва войник пред The Sunday Times.

По негови думи агресорът се опитва да устрои капани на украинската армия в покрайнините на определи градове: "Дроновете играят ключова роля," добавя той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването