Снимка: © Getty Images

Украинският парламент прие забрана на рускоезична музика като част от редица законопроекти в защита на украинската култура и информационно пространство на страната от руско влияние.

Законопроектът забранява рускоезичната музика по телевизията, радиото, в училищата, градския транспорт, хотели, ресторанти, кина и други обществени места, като увеличава квотата за украински изпълнения в медиите от 35 на 40 процента. Освен това се забраняват и турнетата на руски изпълнители. Предвиждат се изключения за артисти, които публично осъждат руската инвазия в Украйна.

Руските изпълнители, които са против действията на страната си, могат да кандидатстват за "освобождаване" на тяхната музика, като подадат заявление до украинската служба за сигурност. В него те трябва да заявят, че подкрепят суверенитета и целостта на Украйна, да призоват Кремъл незабавно да спре агресията и да се ангажират да се въздържат от всякакви стъпки, които противоречат на тези писмени изявления, съобщава украинската служба на BBC.

Забраната обаче няма да важи за целия каталог от руска музика, а по-скоро се отнася до произведения, създадени или изпълнени от музиканти, които имат или са имали руско гражданство след 1991 г. - годината, в която Украйна обявява независимост. Изключение правят изпълнители, които са украински граждани или са били такива към момента на смъртта си. Творбите на отдавна починали руски композитори като Чайковски и Шостакович все още могат да се изпълняват.

В изявление на парламента, обясняващо законопроекта, се казва, че руската музика ще направи приемането на руска идентичност по-привлекателно, което потенциално ще отслаби украинската държава.

„Музикалният продукт на държавата-агресор може да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“, се казва в изявлението, цитирано от депутата Ярослав Железняк в Telegram.

Паралелно с това решение се налагат и ограничения върху книгите, внесени от Русия, Беларус и окупираните украински територии, както и на материали на руски език, внесени от други страни. Така ще бъдат наложени рестрикции върху издаването и разпространението на книги, написани от руски граждани. Предвидени са изключения, подобни на тези за музиката. Освен това преводите на книги ще бъдат публикувани само на украински, официалните езици на ЕС или на местни езици в страна

Много от живеещите в районите на Източна и Южна Украйна са рускоговорящи. Инвазията в страната обаче накара много украинци да искат да се отделят от руската култура.

Президентът Володимир Зеленски трябва да подпише законовите промени, които получиха широка подкрепа от депутати от целия политически спектър.

Това е поредното усилие на Киев да контролира езика в своите граници. През 2019 г. правителството направи украинския задължителен език за повечето аспекти на обществения живот, включително в училищата. Според изследователи един на всеки трима украинци говори руски у дома. Голямото население от рускоговорящи в Украйна е в резултат на векове на господство на нейния по-мощен съсед - Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката