Украйна забранява руски песни и книги Снимка: © Getty Images

Украинският парламент прие забрана на рускоезична музика като част от редица законопроекти в защита на украинската култура и информационно пространство на страната от руско влияние.

Законопроектът забранява рускоезичната музика по телевизията, радиото, в училищата, градския транспорт, хотели, ресторанти, кина и други обществени места, като увеличава квотата за украински изпълнения в медиите от 35 на 40 процента. Освен това се забраняват и турнетата на руски изпълнители. Предвиждат се изключения за артисти, които публично осъждат руската инвазия в Украйна.

Руските изпълнители, които са против действията на страната си, могат да кандидатстват за "освобождаване" на тяхната музика, като подадат заявление до украинската служба за сигурност. В него те трябва да заявят, че подкрепят суверенитета и целостта на Украйна, да призоват Кремъл незабавно да спре агресията и да се ангажират да се въздържат от всякакви стъпки, които противоречат на тези писмени изявления, съобщава украинската служба на BBC.

Забраната обаче няма да важи за целия каталог от руска музика, а по-скоро се отнася до произведения, създадени или изпълнени от музиканти, които имат или са имали руско гражданство след 1991 г. - годината, в която Украйна обявява независимост. Изключение правят изпълнители, които са украински граждани или са били такива към момента на смъртта си. Творбите на отдавна починали руски композитори като Чайковски и Шостакович все още могат да се изпълняват.

В изявление на парламента, обясняващо законопроекта, се казва, че руската музика ще направи приемането на руска идентичност по-привлекателно, което потенциално ще отслаби украинската държава.

„Музикалният продукт на държавата-агресор може да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“, се казва в изявлението, цитирано от депутата Ярослав Железняк в Telegram.

Паралелно с това решение се налагат и ограничения върху книгите, внесени от Русия, Беларус и окупираните украински територии, както и на материали на руски език, внесени от други страни. Така ще бъдат наложени рестрикции върху издаването и разпространението на книги, написани от руски граждани. Предвидени са изключения, подобни на тези за музиката. Освен това преводите на книги ще бъдат публикувани само на украински, официалните езици на ЕС или на местни езици в страна

Много от живеещите в районите на Източна и Южна Украйна са рускоговорящи. Инвазията в страната обаче накара много украинци да искат да се отделят от руската култура.

Президентът Володимир Зеленски трябва да подпише законовите промени, които получиха широка подкрепа от депутати от целия политически спектър.

Това е поредното усилие на Киев да контролира езика в своите граници. През 2019 г. правителството направи украинския задължителен език за повечето аспекти на обществения живот, включително в училищата. Според изследователи един на всеки трима украинци говори руски у дома. Голямото население от рускоговорящи в Украйна е в резултат на векове на господство на нейния по-мощен съсед - Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023