В киното отново се пуши и то здравата

Някога пушенето се смяташе за готино. Във всеки филм, след секс, хората палеха цигара.

Култовата сцена от "Първичен инстинкт", в която Шарън Стоун кръстосва крака, облечена в къса бяла рокля и без бельо, беше предшествана от запалването на цигара.

Моделът Кейт Мос пушеше. Телевизионната водеща Алекса Чунг пушеше. Холивудски близначките Олсен пушат.

Кари Брадшоу от "Сексът и градът“ разглеждаше вестникарската колонка в компанията на Marlboro Lights. В клуба на пушачките бяха Бриджит Джоунс и Рейчъл от "Приятели“.

След това, подобно на дрехите с ресни, синята Fanta или чорапогащникът под дънковите къси панталони, пушенето внезапно стана неприемливо.

През юли 2005 година Warner Brothers обявиха, че започват да лимитират пушенето на екран. През 2007 година Diesney прие, че в нито един филм на компанията няма да се пуши, като забраната обхвана всички продукции на Marvel и Pixar.

През юли 2019 година Netflix забрани тютюневите изделия във всичките продукции, които не са предназначени за възрастни

И така за малко да се появи едно поколение, израснало с "уелнес“, здравни инфлуенсъри и фитнес гурута, за което пушенето не представлява интерес.

Но не стана точно така. Носталгията по 90-те, освен модата в музиката и в облеклото, донесе обратно и интереса към "добрата" стара неелектронна цигара.

Последното заглавие, което оглави списъка на "секси пушенето" е "The Idol". Това е новият сериал от създателя на "Еуфория" Сам Левинсън и поп-певеца The Weeknd по HBO.

В първите пет минути героинята на Лили-Роуз Деп, Джослин, изпушва три цигари, облечена в червена сатенена рокля.

„Никога няма да срещнеш момиче като Джослин“, казва случаен минувач, докато димът се носи към тавана. „Тя не е била в твоето училище, не работи в бара или закусвалнята, не се е омъжила за най-добрия ти приятел и ако случайно го е направила, пак - никога, никога няма да те чука ”

Изводът е ясен: Джослин е готина и секси. И също така може да изпуши кутия цигари за нула време. И тези две неща не са взаимоизключващи се.

Повсеместното разпространение на тютюнопушенето в "The Idol" може да изненада онези, които смятат, че пушенето е отслабнало като тенденция, особено сред младите хора. Но завръщането на цигарите се прокрадва.

Звездата от "Wednesday" на Netflix, 20-годишната Джена Ортега (друга Gen Z актриса) наскоро беше заснета от папараци да пуши чиста цигара, кадрите предизвикаха разгорощен дебат, а мнозина от феновете ѝ нарекоха навика ѝ ,,отвратителен".

Миналата година Наташа Лион, която изданието Guardian нарича най-готиният човек на земята, смучеше цигари в "Russian Doll“ на Netflix, сякаш животът ѝ зависи от това. После разбрахме, че в "And Just Like That" (спин-оф сериалът на "Сексът и града") Кари Брадшоу никога не се е отказала от единствената си истинска любов: пушенето.

Извън киното Лана Дел Рей е сред най-големите привърженици на цигарите. В една от песните си инди рок певицата пее: ,,He had a cigarette with his number on it. He gave it over to me, "Do you want it?". I knew it was wrong but I palmed it".

Лана трудно издържа концерт без цигара, а наскоро прекъсна участие, за да търси електронната си цигара.

От стрийминг услугите изглежда, че Netflix е най-честият нарушител на цигари-табуто. Въпреки обещанията за намаляване на употребата на тютюн на екрана, пушенето определено не е премахнато.

Stranger Things се смята за най-лошият пример, следвано от "The Queen’s Gambit" и "The Umbrella Academy" - сериали, гледани от милиони през 2020 г., които включват пушене във всеки един епизод.

28 филма от 39 представени на тазгодишните номинации за наградите "Оскар" също показват под някаква форма тютюнево изделие на екрана.

Завръщането на пушенето във филмите и сериалите не съществува във вакуум.

През 2020 г. продажбите на цигари са отбелязали растеж за първи път от 20 години*. След пандемията изглежда, че забранените удоволствия си проправят път в колективното съзнание. През 2022 амeриканското издание на GQ пише : „Когато хората са стресирани или нещастни, те се връщат към лесните утешения. Но това надживя пандемията и сега представлява нещо по-дългосрочно."

По същество уелнесът е аут, а лошите навици са на гребена на вълната, казва героинята на Лили-Роуз Деп с цигара, висяща небрежно от устните ѝ.

В САЩ, където "The Idol" е заснет, действа федерална забрана за рекламата на тютюн по телевизията, както и множество рестрикции по отношение на списания и билбордове. Възможността да се пуши във филми и по телевизията е сред краткия списък с изключения съгласно Закона за здравето от 2006 г., който въвежда забраната за пушене. По същество: насърчаването на пушенето е лошо, освен ако изкуството не надвишава въздействието.

Не може да се отрече, че Джеймс Дийн с кожено яке и с цигара в уста представлява един от най-емблематичните образи на земята. Но е интересно да се отбележи, че поп културата явно се движи стабилно назад.

Asteroid City, Скарлет Йохансон, голота в киното Женската голота се завръща в киното. Какво се промени след ерата на #MeToo?

Тийнейджърите от "Млада България": Поколение оптимисти


* според доклад на Federal Trade Commission.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024