"Ваксинният национализъм" и най-лошите сценарии Снимка: © Getty Images

В понеделник започна най-мащабното изследване в света за потенциална ваксина срещу Covid-19. Първите от общо 30 хиляди доброволци ще приемат доза от нея, след като бе разработена от американската компания Moderna. Вече има няколко експериментални ваксини, които навлязоха в последна фаза на тестване – като тази на британския Оксфордски университет и друга, разработена от китайски учени. И докато чакаме такава, която да ни предпази от коронавируса, състезанието се води не само на медицинския фронт, но навлиза и в границите на геополитиката.

Специалистът по външна политика в списание „Time“ Йън Бремер нарича ситуацията „ваксинен национализъм“.

Защо разработването на ваксина е от толкова голямо значение за всяка страна?

Откриването на ваксина срещу Covid-19 е приоритет №1 на световното здравеопазване. Правителствата и фармацевтичните компании обединиха сили, за да разработят предпазен медикамент с мисълта да го сторят много бързо, а ефектите и здравните протоколи останаха на заден план в някои от случаите.

Според информация на „The Washington Post“ – учени в Русия са изпробвали експериментална ваксина върху самите себе си, а този месец „Bloomberg“ отбеляза, че бизнес елитът и политическите сили в Москва са получили ранна тестова версия на ваксината.

При нормални обстоятелства всичко това би означавало прекалено опасно начинание за здравето на хората, но времената са далеч от нормални. Откриването на ваксина не е само въпрос на национална гордост и на деблокиране на икономиката, а на достъп до геополитически лостове спрямо съюзници и съперници.

Когато светът навлезе във времена на пандемия, се появиха три основни сценария относно откриването, разработването и разпространението на ваксина. Първият е най-оптимистичен – правителствата да работят заедно, да координират всяка част от процеса и да я доставят на колкото се може повече хора. Вторият вариант гласи, че само някои определени държави ще имат първи достъп до евентуална ваксина – тези, които са инвестирали най-много. Третият сочи, че всяка нация ще играе сама за себе си. Йън Бремер смята, че в момента се намираме някъде между сценарий номер 2 и 3.

Какво всъщност е на път да се случи?

САЩ е една от най-агресивните страни, стремящи се към третия сценарий – „America First“, както неведнъж е отбелязвал президентът Доналд Тръмп. Щатите вече се снабдиха с огромна част от световното производство на медикамента ремдесивир, а наскоро сключиха сделка на стойност близо 2 млрд. долара с една от най-големите фармацевтични корпорации Pfizer и с немска биотехнологична компания. Целта – да се произведат 100 милиона дози до края на годината. Освен това правителството отпусна на Moderna близо 1 млрд. долара в два отделни транша.

И съюзниците на САЩ, и съперниците ѝ се снабдяват с ресурси, а в същото време се заговори за евентуален шпионаж на медицинския фронт от страна на Китай. „The New York Times“ отбеляза именно такъв вариант като една от причините за затварянето на китайското консулство в Хюстън.

Надпреварата за ваксини продължава с пълна сила, а световете на политиката, медицината, дипломацията и икономиката се преплитат един в друг.

Много страни си поставиха невъзможни за изпълнение крайни срокове, в които да са готови с ваксина. Индия е водещ пример, тъй като е една от най-засегнатите от коронавируса държави в света. Здравните власти възложиха задачата да има готова ваксина до средата на август. А други правителства са готови за извадят милиони, за да си осигурят достъп до ваксина, когато такава е готова.

Според информация на „The New York Times“ – в момента има повече от 165 кандидати, които разработват ваксини по света, а 27 от тях са започнали тестове с хора.

Най-големият проблем не е откриването на ваксина

Мнозина смятат, че откриването на ваксина е най-голямото предизвикателство. Значителен проблем обаче изглежда евентуалният отказ на хората да се ваксинират.

Едно от последните проучвания, направено от Associated Press и Университета на Чикаго, показва, че 50% от американците са готови да се ваксинират против Covid-19 в бъдеще, докато една четвърт от тях отказват. Процентът на отказалите във Франция е дори малко по-висок – 26%.

Сложен е казусът с някои от най-податливите на заразяване части от обществото. Чернокожите в САЩ представляват почти една четвърт от всички смъртни случаи в страната. В изследване от средата на май 40% от тях казват, че не биха се ваксинирали.

Възможни са няколко сценария в следващите месеци – нито една ваксина да не проработи; да бъде открита такава, но да е контролирана от правителство, нежелаещо да я споделя; повече от една ваксина да проработи, но да не е ясно коя е най-добра, а световното население отчаяно да наложи натиск върху правителствата и това да доведе до несигурни медицински решения. Последният вариант, според Йън Бремер, е да има ваксина, която да е широко разпространена, но хората да са твърде уплашени да се ваксинират.


Прочетете още:

АНТИТЕЛАТА ИЗЧЕЗВАТ С ВРЕМЕТО, НО НЕ И КЛЕТКИТЕ НА ПАМЕТТА: КАКВО ЗНАЯТ УЧЕНИТЕ ЗА ИМУНИТЕТА СРЕЩУ COVID-19

ВАКСИНАТА НА ОКСФОРД ЗА COVID-19 Е "БЕЗОПАСНА И ТРЕНИРА ИМУНИТЕТА"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024