Вълна от китайски инфлуенсъри на 60 год. Какво се крие зад това?

Китайката Лин Уей е на 65 години и е знаменитост в китайския интернет от няколко години. Тя и приятелките ѝ, които също са над 60, наричат ​​себе си „Glamma Beijing“, неологизъм от „glamour“ и „ma“, т.е. бляскавите майки на Пекин – и редовно качват видеоклипове в китайската TikTok версия Douyin.

Профилът на Уей е за мода, грим и красота, зад него стоят агенции за менажиране на инфлуенсъри, които уреждат партньорствата на дамите и удържат доста висок процент.

Всичко започва, когато приятелките дефилират в търговски район в Пекин в традиционни рокли и високи токчета в началото на пандемията. Публикуват видеоклип от събитието онлайн.

Оттогава четирите ходят редовно на фотосесии, представят мода и показват образа на възрастни жени, каквито рядко се виждат в Китай - със сиви коси и бръчки, които обаче не бутат внуци в количка и не седят в чакалнята пред лекарския кабинет.

Традицията в Китай е бабите да продължават да вършат домакинската работа в семейството толкова дълго, колкото могат, и да се грижат за внуците си, докато родителите им работят и печелят пари.

С изявите си в интернет китайските пенсионерки подкопават широко разпространеното схващане, че човек трябва да се страхува от старостта. Фотографът Жил Сабрие, който живее в Пекин, публикува снимки от фотосесия с четирите жени в "Ню Йорк Таймс".

Пред изданието Сабрие казва: „Тези китайки показват, че остаряването не означава непременно бавно изчезване от обществения живот. Посланието им е: Най-накрая имате време да направите нещо за себе си."

Подобно на „Glamma Beijing“, все повече и повече по-възрастни китайци показват всекидневието си онлайн пред милионна публика. Особено през последните три години, когато китайското правителство ограничи почти всички дейности поради изключително строгите анти-Covid мерки. Много хора очевидно намериха спасение в интернет.

Някои качват клипове с танци, други се снимат как играят видео игри.

Пенсионерката Су Мин, бивша работничка във фабрика, сега баба от провинция Хенан, предприема самостоятелна обиколка на Китай. Мин излъчва пътуването си и също става знаменитост в цялата страна.

Освен за красивите пейзажи, жената говори и за брака си, в който е имало насилие, за това, че ѝ е писнало да бъде домакиня и колко страхотна е новата ѝ свобода. По китайската телевизия от няколко години върви и предаване, което се казва „Среща на сляпо и влюбване“ - шоу за запознанства, в което всички участници са над 50 години.

В платформата „Beijing Dama имат какво да кажат“ жени на възраст между 60 и 80 години говорят чрез стотици видеоклипове за всекидневието си и за доброто и лошото на старостта в Китай.

Публиката им не е само от хора на тяхната възраст, но и от по-млади.

Китай е изправен пред огромното демографско предизвикателство - раждаемостта в страната е ниска, възрастните хора остаряват и в резултат на това те са една все по-голяма социална група в сравнение с преди.

Световната здравна организация изчислява, че до 2040 г. 28 процента от населението на Китай ще бъде на 60 или повече години.

Моделът, на който се разчита в миналото – осигуряването на старостта като семеен въпрос, младите се грижат за старите – в много случаи вече не работи. Тези, които сега остаряват, са създали семействата си през 80-те години на миналия век, време, когато е била в сила строгата политика на правителството за едно дете. Едно дете обаче не може непременно да издържа двама родители. В резултат на това много пенсионери са сами, изпадат в бедност в напреднала възраст, овдовели са или разведени. Няма и достатъчно домове за възрастни хора.

В резултат на това много възрастни китайци страдат от депресия и самота. Хората над 70 години в Китай са четири пъти по-склонни да се самоубият, отколкото хора от по-младите възрастови групи, твърди статистиката.

Повече от половината възрастни хора в Китай са активни в социалните мрежи (73% от населението на Китай има достъп до интернет).

С бързо застаряващото си население Китай трябва да създаване градове и общности, в които възрастните хора да се чувстват добре и да могат да са от принос за обществото.

Страхувайки се от деня, в който населението започне да намалява, китайското правителство прекара години във въвеждане на политики за насърчаване на брака и раждането на деца. То преразгледа строгите правила за семейно планиране на два пъти през последното десетилетие, първо като прекрати десетилетната политика за „едно дете“ през 2015 г., а по-късно като позволи на семейните двойки да имат три деца. Въпреки това щетата е нанесена и сега младите не желаят да се женят и да имат деца. Последните две години на извънредни ограничения със сигурност не стимулират романтичната представа за бъдещето у китайците.

През 2021 година броят на ражданията е 10,6 милиона в сравнение с 12 милиона година по-рано, според данни на националната статистика. Данните за 2022 ще излязат през януари.

В последните години Китай работи услено по различни подходи за подобряване на достъпа до интегрирани грижи за старите хора, включително създаването на интернет базирана платформа за медицинска информация.

С една от най-ниските възрасти за пенсиониране в света - средната е 60 за мъжете и 55 за жените - новото послание на властите очевидно ще е, че възрастни хора в Китай имат достатъчно време да преследват нови творчески начинания онлайн.

Тао Хуаби и производствен процес във фабриката за хрупкав чили сос Коя е “най-горещата жена на Китай“?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023