Васил Терзиев обмисля улици в София да носят имената на Алексей Навални и Кристиан Таков Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Улици в София да носят имената на Алексей Навални и Кристиан Таков обмисля кметът на София Васил Терзиев.

"Има две неща, които обмисляме и искаме да направим и това е да има улица "Навални" и да има улица "Кристиан Таков", заяви Терзиев в отговор на въпрос трябва ли да бъде преименувана улица "Граф Игнатиев" в центъра на столицата.

Няколко дни след смъртта на руския опозиционер депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков предложи улица "Граф Игнатиев" в София да бъде прекръстена на "Алексей Навални".

От думите на Терзиев обаче се разбра, че темата за преименуването на улиците ще трябва да почака, защото в момента в столичната община има по-важни въпроси за решаване.

Кметът отговори и на въпрос защо не са били забранени честванията на Деня на Съветската армия на Паметника-костница в квартал "Лозенец".

По-рано днес посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова отбеляза "Деня на защитниците на Отечеството", по популярен като "Деня на Червената армия", пред монумента въпреки искането на общински съветници то да бъде забранено

Терзиев поясни, че е получил нота от Министерството на външните работи, в която пише: "моля за вашето разпореждане за предприемане на съответните действия по компетентност".

"В случая моите действия по компетентност са да бъде безопасно - не сгазят някой, да не стъпчат цветята, но моята компетентност не е да разреша или да не разреша," отоговори той.

За спирането на честванията призоваха в своя декларация общинските съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България" ("Спаси София").

"Обръщаме се към кмета на София с призив да използва своите правомощия по чл. 12, ал. 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите и да наложи забрана за провеждане на този триумф на смъртта, наречен честване на "Деня на защитниците на отечеството" или Ден на Съветската армия," се посочва в декларацията.

Самата декларация беше обявена като "израз на почит и солидарност с борбата на Алексей Навални, който беше показно убит от режима на Путин".

Пред дни от "Демократи за силна България“ (ДСБ)" поставиха два билборда с лика на Навални на метри от посолството на Русия в София.

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024