Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

Два билборда с лика и послания на руския опозиционер Алексей Навални поставиха от „Демократи за силна България“ (ДСБ) на метри от посолството на Русия в София. Те са в памет на Навални, чиято смърт в затворническа колония в Сибир беше обявена от руските власти в петък. САЩ, Европейският съюз и почти всички западни лидери обвиниха Владимир Путин за тази смърт, а някои директно я нарекоха убийство.

На рекламните табла са изписани два от най-силните цитати от Навални:

„Не ни е позволено да се отказваме. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни“ и „Единственото нещо, от което злото се нуждае, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо. Така че – бъдете активни“, пише на двата билборда.

„Има личности, извисяващи се над всекидневието, над сивотата на дребнотемието, над времето...Те имат каузи, те са кауза. Невинаги ги разбираме, невинаги ги оценяваме, когато са между нас. Посланията им са тук, каузите им са тук. Принципите им, силата им са тук. Полетът им към свободата е тук. Трябва да показваме това“, написаха от ДСБ и посочиха, че поставянето на таблата е "малък жест на преклонение и почит по пътя на безсмъртието" на Навални.

„Ние няма да сме мълчащи!“, казват още от ДСБ.

Алексей Навални беше най-яркият противник на режима на Владимир Путин в последното десетиление. На 16 февруари Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия съобщи, че Навални е починал в затвора.

Според западния свят смъртта на руския опозционен лидер е политическо убийство - без значение дали е бил буквално убит в колонията, в която прекара огромна част от времето в карцер, или смъртта му е следствие от изтезанията, на които беше подложен в последните години.

47-годишният руски опозиционер беше преместен в затвор, намиращ се зад Полярния кръг в най-северните части на Русия, в края на 2023 година. Колонията се смята за една от най-тежките по своите условия.

Преместването му беше извършено в пълна тайна, като цели 20 дни близките му нямаха никаква информация къде се намира и дали е жив.

През лятото на 2023 г. Навални беше осъден на още 19 години затвор за създаване на "екстремистка" организация - заради неговия Фонд за борба с корупцията, който лазкри десетки корупционни схеми на Кремъл, много от които директно свързани с Путин.

В момента руският президент, който се готви за пети президентски мандат на изборите през март.

През лятото на 2020 г. опозиционният лидер едва не загина по време на самолетен полет, след като беше отровен с новичок. Разследване на "Белингкат" доказа, че виновниците за опита за убийство са служители на руските тайни служби. Документалният филм за разследването спечели "Оскар" миналата година.

Вдовицата на Навални - Юлия, преди ден съобщи, че ще продължи делото на съпруга си.


Разследващият журналист Христо Грозев Христо Грозев: Алексей Навални беше единствената алтернатива на Путин

По тялото на Навални е имало синини. Вероятно е починал по-рано, казва затворник


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024