Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага. Благодарение на двама от БСП

Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага, след като днес Народното събрание отказа внесените от БСП промени в Изборния кодекс да влязат в дневния ред на пленарните заседания за седмицата. Решението бе такова, благодарение именно на двама народни представители от левицата - Крум Зарков и Благовест Кирилов, които не се съобразиха с "партийната дисциплина".

Но отлагането на темата може да е временно.

Два са законопроектите, с които се иска да бъде отменено изцяло машинното гласуване на избори и хартиените бюлетини да се завърнат. Единият законопроект е внесен от левицата още през април, а другият - от ГЕРБ в средата на юни. Разликите между двата документа са козметични и предвиждат гражданите да имат право да изберат как да подадат гласа си - с бюлетина или чрез машина. Изцяло машинното гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина, бе въведено последно през 2021 г.

От БСП поискаха техният вариант за промени в Изборният кодекс да се разгледа от Народното събрание след гласуването на актуализацията на Бюджет 2022, което тече днес. Председателстващият пленарното заседание Мирослав Иванов подложи предложението на гласуване. И то не беше прието буквално "на ръба". Крайният резултат в пленарната зала беше 115 гласа "за", 115 - "против" и 1 - "въздържал се".

Разпределението на вота по парламентарни групи е прелюбопитно. "За" разглеждане на Изборния кодекс гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП.

От левицата обаче има и 1 глас "против", който оказа ключово влияние върху крайния резултат. Той е на юриста Крум Зарков.

Освен Зарков, "против" ревизия на изборните правила в частта "машинно гласуване" бяха народните представители от ПП, ДБ, ИТН, "Възраждане" и шестима от независимите, отцелипи се от партията на Слави Трифонов. "Въздържалият" се депутат е от ПП, показа справката на вота по парламентарни групи.

Идната седмица обаче има шанс Изборният кодекс да попадне в дневния ред. Причината - в първата пленарна седмица за новия месец опозицията има право да реди парламентарната програма. Това гласи правилникът за работа на институцията. Засега - ако всички групи в НС останат на заявените към момента позиции, паритетът "за" и "против" ревизия на машинното гласуване и връщане на хартиените бюлетини се запазва. С лек превес на противниците на идеята.

Днес в гласуването участваха 231 от общо 240 депутати. Какво е разпредението на силите по темата на база целия състав на Народното събрание?

ГЕРБ, БСП и ДПС - които искат отмяна на изцяло машинното гласуване - ако са в пълен състав, имат общо 119 гласа. Тоест това е максималният брой гласове, който могат да съберат "за" промените в Изборния кодекс. Условието е всички гласуват като един и всички присъстват в пленарната зала.

Но в БСП видимо има различни мнения по въпроса. Крум Зарков не подкрепя измененията в изборните правила, приети през 2021 г., а и левицата тогава беше "за" изцяло машинен вот.

Депутатът Благовест Кирилов от партията на Корнелия Нинова призна, че днес не е участвал в гласуването. "БСП беше един от силните гласове за машинния вот, аз не разбрах защо си променихме мнението за по-малко от година", заявява той във фейсбук. И допълва, че не може да участва в дейстия, които нареждат БСП до ГЕРБ и ДПС, какъвто е случаят.

Кирилов публично оспорва и част от аргументите на левицата - че ниската избирателна активност на последния парламентарен вот била, защото хората се "уплашили" от машините. Както и че част от избирателите не могат да боравят с устройствата. "Нека спрем да подценяваме избирателите. И нека припомним, че в момента в секции с под 300 избиратели все още се гласува на хартия. Тоест хората в малките населени места, за които се предполага, че най-трудно боравят с такива устройства, още дават гласа си по традиционния начин", пише депутатът.

Така от общия брой от 119 възмогни гласа в полза на хартиените бюлетини, трябва да извадим 2 - на Зарков и на Кирилов - остават 117. В случай, че и Делян Пеевски се появи на работа, което днес не направи.

ПП, ДБ, ИТН, отцепниците от формацията на Слави Трифонов и "Възраждане" имат общо 121 депутати. Условието те да предотвратят възкръсването на хартиените бюлетини е същото - да няма "разколебани" в позициите.

Днес в пленарната зала отсъстваха двама от ИТН, двама от ДБ и 1 от "Възраждане" - отказалата се от партията си, а след това и от оставката си Елена Гунчева. Евентуално нейно гласуване по темата не е ясно на чия сметка ще се пише. А до другата седмица има още време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024