Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага. Благодарение на двама от БСП

Възкръсването на хартиената бюлетина се отлага, след като днес Народното събрание отказа внесените от БСП промени в Изборния кодекс да влязат в дневния ред на пленарните заседания за седмицата. Решението бе такова, благодарение именно на двама народни представители от левицата - Крум Зарков и Благовест Кирилов, които не се съобразиха с "партийната дисциплина".

Но отлагането на темата може да е временно.

Два са законопроектите, с които се иска да бъде отменено изцяло машинното гласуване на избори и хартиените бюлетини да се завърнат. Единият законопроект е внесен от левицата още през април, а другият - от ГЕРБ в средата на юни. Разликите между двата документа са козметични и предвиждат гражданите да имат право да изберат как да подадат гласа си - с бюлетина или чрез машина. Изцяло машинното гласуване във всички избирателни секции с над 300 избиратели и в страната, и в чужбина, бе въведено последно през 2021 г.

От БСП поискаха техният вариант за промени в Изборният кодекс да се разгледа от Народното събрание след гласуването на актуализацията на Бюджет 2022, което тече днес. Председателстващият пленарното заседание Мирослав Иванов подложи предложението на гласуване. И то не беше прието буквално "на ръба". Крайният резултат в пленарната зала беше 115 гласа "за", 115 - "против" и 1 - "въздържал се".

Разпределението на вота по парламентарни групи е прелюбопитно. "За" разглеждане на Изборния кодекс гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП.

От левицата обаче има и 1 глас "против", който оказа ключово влияние върху крайния резултат. Той е на юриста Крум Зарков.

Освен Зарков, "против" ревизия на изборните правила в частта "машинно гласуване" бяха народните представители от ПП, ДБ, ИТН, "Възраждане" и шестима от независимите, отцелипи се от партията на Слави Трифонов. "Въздържалият" се депутат е от ПП, показа справката на вота по парламентарни групи.

Идната седмица обаче има шанс Изборният кодекс да попадне в дневния ред. Причината - в първата пленарна седмица за новия месец опозицията има право да реди парламентарната програма. Това гласи правилникът за работа на институцията. Засега - ако всички групи в НС останат на заявените към момента позиции, паритетът "за" и "против" ревизия на машинното гласуване и връщане на хартиените бюлетини се запазва. С лек превес на противниците на идеята.

Днес в гласуването участваха 231 от общо 240 депутати. Какво е разпредението на силите по темата на база целия състав на Народното събрание?

ГЕРБ, БСП и ДПС - които искат отмяна на изцяло машинното гласуване - ако са в пълен състав, имат общо 119 гласа. Тоест това е максималният брой гласове, който могат да съберат "за" промените в Изборния кодекс. Условието е всички гласуват като един и всички присъстват в пленарната зала.

Но в БСП видимо има различни мнения по въпроса. Крум Зарков не подкрепя измененията в изборните правила, приети през 2021 г., а и левицата тогава беше "за" изцяло машинен вот.

Депутатът Благовест Кирилов от партията на Корнелия Нинова призна, че днес не е участвал в гласуването. "БСП беше един от силните гласове за машинния вот, аз не разбрах защо си променихме мнението за по-малко от година", заявява той във фейсбук. И допълва, че не може да участва в дейстия, които нареждат БСП до ГЕРБ и ДПС, какъвто е случаят.

Кирилов публично оспорва и част от аргументите на левицата - че ниската избирателна активност на последния парламентарен вот била, защото хората се "уплашили" от машините. Както и че част от избирателите не могат да боравят с устройствата. "Нека спрем да подценяваме избирателите. И нека припомним, че в момента в секции с под 300 избиратели все още се гласува на хартия. Тоест хората в малките населени места, за които се предполага, че най-трудно боравят с такива устройства, още дават гласа си по традиционния начин", пише депутатът.

Така от общия брой от 119 възмогни гласа в полза на хартиените бюлетини, трябва да извадим 2 - на Зарков и на Кирилов - остават 117. В случай, че и Делян Пеевски се появи на работа, което днес не направи.

ПП, ДБ, ИТН, отцепниците от формацията на Слави Трифонов и "Възраждане" имат общо 121 депутати. Условието те да предотвратят възкръсването на хартиените бюлетини е същото - да няма "разколебани" в позициите.

Днес в пленарната зала отсъстваха двама от ИТН, двама от ДБ и 1 от "Възраждане" - отказалата се от партията си, а след това и от оставката си Елена Гунчева. Евентуално нейно гласуване по темата не е ясно на чия сметка ще се пише. А до другата седмица има още време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024