"Възраждане" се опитва да патентова "Костя Копейкин" като търговска марка Снимка: © Getty Images

"Костя Копейкин" е добре познатият на всички прякор на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, а изглежда неговите съпартийници виждат потенциал в него, тъй като са решили да регистрират въпросното наименование като търговска марка. Това показва справка в държавния регистър, воден от Патентното ведомство. Заявката беше засечена от адв. Диана Попова.

Търговска марка "Костя Копейкин" е заявена от секретаря на партията в София Деян Николов чрез адвоката и зам.-председател на "Възраждане" Петър Петров.

Прякорът на Костадинов всъщност идва от руския превод на първото му име (Костадин в превод Костя - б.ред) и названието на дребната разменна монета в Русия. Много често той е наричан и осмиван с него от своите политически опоненти и критици заради откровено проруската политика, която води.

Заявители са подали искане името да бъде регистрирано в няколко различни класове за стоки и услуги. Списъкът в заявката включва то да бъде използвано за множество неща като печатни материали, реклама, медии, обучения, административни услуги, дрехи, като в това число влизат и спортни обувки, аксесоари за дамско бельо, галони и всички други възможни артикули, които са обхванати според предявения клас.

Притежаването на търговската марка "Костя Копейкин" обаче не дава абсолютни права на собствениците ѝ, както посочва Попова. Те не могат да забранят например на трети лица, печатни издания или медии да използват името. Патентът осигурява права само в случаи, в който марката по името на Костадинов е използвана за търговия за стоки и услуги, заявени от притежателя.

"Възраждане" обаче не развива дейност в тази посока. С този ход партията най-вероятно се опитват по съдебен път да забранят използването на името "Костя Копейкин", но това юридически няма как да се случи извън сферата на търговията.


Докато партиите мълчат - Костадинов изгря на първа писта в телевизиите

"Освободете терена"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024