Във филма Dune на режисьора Дени Вилньов (2021) на пустинната планета Аракис няма запаси от вода. Обитателите на планетата пият рециклирана чрез специални костюми пот от тялото си и това изобщо не ни изглежда привлекателно. Така филмът ни кара да си представим един ужасяващ сценарий на планета без вода.

Планетата, на която ние живеем, е дарена с този безценен ресурс, който е жизненоважен за нашето оцеляване. Водните наличности може да изглеждат като неизчерпаем източник, но всъщност това не е вярно – само 0.5% от водата на Земята може да се консумира.

Климатичните промени и безотговорното ни отношение към природата залагат един голям капан - изчерпването на ресурсите от питейна вода, пресъхването на водни басейни, замърсяване на реки, изливане на химични отпадъци и др. И въпреки това все още човечеството не осъзнава опасните последствия. Изисква се сериозна промяна в навиците ни и в управлението на водните ресурси, което има нужда от визия за устойчивост. Време е да погледнем сериозно към съвсем близкото бъдеще.

„Водата е изключително важна за живота, но се превръща в дефицитна стока“, казва Кристин Уолревънс, професор по хидрология в Университета в Гент. „Водната оскъдност не е проблем само в страните от Третия свят. Има по-големи наличности на вода в Етиопия, отколкото в Белгия и това показва, че връзката между размера и гъстотата на населението и наличностите на водни ресурси е много тясна.“

Заради нарастващото население търсенето на питейна вода се увеличава, а това се случва във време, в което водните запаси намаляват постоянно заради климатичните промени, замърсяването, лоша инфраструктура и т.н.

Бизнесите също усещат влиянието на водната недостатъчност. През 2018 г. например исторически ниското ниво на река Рейн в Германия спира продукциите на няколко немски фирми с международен износ.

Бъдещето е в устойчивия воден мениджмънт

„Европа има амбицията да се превърне в континент с умно мислене за водата“, казва Алекс Мартенс, секторен анализатор в KBC Asset Management. Ефективното водно управление е важен фактор за осигуряването на наличието и увеличаването на водните ресурси. „Тъй като водата е жизнено важна за всичко, което правим, тя се превръща в задължителен и дори водещ елемент в повечето политики, които съставят Зелената сделка“ казва Мартенс. “Тези политики са насочени към намаляване на замърсяването на водата, въздуха и почвата - например, пластмасовите отпадъци във водоизточници трябва да се намалят наполовина до 2030 г., а микро и нано пластмасовите частици във водните басейни в Европа трябва да се намалят с 30%.”

Според проф. Уолревънс климатичните промени най-вероятно ще доведат до по-дълги и сухи лета и по-влажни зими в нашите региони, като това няма да редуцира много наличностите вода, но ще изисква промени в начина, по който ги управляваме. По-доброто управление ще помогне за редуцирането на водното замърсяване, намаляването на консумацията на вода и повишаването на рециклирането й.

Водата като възможност за растеж за инвеститорите

Устойчивият воден мениджмънт отваря възможности за инвеститорите. Едната посока е в начина, по който водата се обработва например - инвестициите в нови филтър технологии и биологическо обработване на водата чрез бактерия, която яде отпадъци.

„Вече наблюдаваме появяването на нови концепции, като например „водата като услуга“ - потребителят плаща само за литрите рециклирана вода, които консумира”, казва Мартенс. Доставчиците на тези услуги се стараят да намалят консумацията на вода, колкото се може повече – често с до 90%.

Друга посока във водните инвестиции е инфраструктурата за придвижване и съхранение на водата - конструкции, поддържане на водните кули и местата за съхранение и продукцията на помпи, както и на умни водомери. Комуналните услуги също са важна посока поради неотложната необходимост от вода в бита.

Според проучване, проведено от McKinsey, 11700 милиарда долара трябва да бъдат инвестирани във водната инфраструктура, за да може да отговори на търсенето на вода през 2030 г. Броят на компаниите, които се борят с проблема, свързан с водните ресурси, расте бързо. Техните експертизи и иновации предоставят решения, които са изключително важни.

Добрата новина е, че докато чакаме разрешаването на проблема с водата на глобално и политическо равнище, можем като частни инвеститори да допринесем, като инвестираме в такива компании с KBC ECO Fund Water. Фондът инвестира в компании, чиято основна дейност е съсредоточена върху решаването на проблеми, свързани с водните ресурси и технологии, целящи запазването й и рационалното й използване. Така помагаме за справянето на този сериозен световен проблем и в същото време имаме инвестиционна полза от бързия растеж на сектора.

Устойчивото инвестиране в момента звучи като екзотика, но скоро ще стане стандарт при частните инвеститори. Той се свързва преди всичко с проблемите на околната среда и климата и с т.нар. ESG инвестиции (околна среда, социални политики и корпоративно управление). В същността си това са инвестиции в индустрии, които работят и се развиват с грижа за околната среда и устойчивостта, а частният инвеститор вече може да избира как да работят парите му за него и за околната среда едновременно.


 Инвестирането в зелени бизнеси звучи като екзотика, но скоро ще стане стандарт Инвестирането в зелени бизнеси звучи като екзотика, но скоро ще стане стандарт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024