Военни издирват останките от китайския шпионски балон Снимка: © Getty Images

Aмериканските Военноморски сили започнаха мисия по издирването на останки от китайския шпионски балон, който беше свален край Южна Каролина в неделя.

Полицията предупреждава хората в района на сваления балон да не докосват и да не местят парчетата от устройството, ако попаднат на тях, за да не пречат на разследването.

Останките са паднали в 14-метрова дълбочина край Мъртъл Бийч и са разпръснати на площ с дължина 11 км.

Официално Китай отрича да е изпращал неразрешени разузнавателни устройства над територията на САЩ и твърди, че появата на балона е резултат от неконтролирано навлизане във въздушното пространство поради "форс мажор".

Инцидентът обаче се превърна в дипломатически скандал, като накара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да отмени готвеното си посещение в Китай.

От Пентагона разкриха, че сходни обекти са наблюдавани над Съединените щати и по време на мандата на Доналд Тръмп като президент - нещо, което той отрича, въпреки че конгресменът от Републиканската партия Майкъл Уолц потвърждава, че Министерството на отбраната е информирало законодателната власт за тези инциденти.

Сагата около шпионския обект влезе остро в политическия дебат, като Републиканците атакуват администрацията на Джо Байдън за това, че е действала "нерешително и прекалено късно" при неутрализирането му.

Бившият директор на ЦРУ Леон Панета, който служеше в мандата на Барак Обама, също критикува службите за това, че не са взети своевременни мерки за недопускането на балона във въздушното пространство на САЩ.

"Не съм сигурен защо трябваше да го оставим просто да прелети над държавата, и то над очевидно чувствителни военни обекти. Не виждам логиката в това", казва Панета пред CNN.

Във вторник се очаква най-високопоставените ръководители на комисии в Конгреса, свързани със службите за сигурност, от двете партии да направят изслушване на военните и разузнаването за действията им в рамките на операцията по проследяването и свалянето на китайския балон.


САЩ свалиха китайски разузнавателен балон с изтребител F-22


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024