Vol. 15: "Мисленето" на Канеман, Happiness по български, Музика като всяка друга

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

Нямам идея къде ви заварват тазседмичните Gen Z дневници - дали докато се редите на опашка за така любимото n на брой кафе, чистите вкъщи или сте на по бира в парка в страхотното време.

Където и да се намирате, аз - Мария Кръстанова ( 24 години), ви предлагам да направим един своебразен "преглед на печата" от последните седем дни, далеч по-приятен от такъв в рамките на някой сутрешен блок, както и без споменаването на думата "ротация". Обещавам!

"Мисленето" (Thinking, Fast and Slow) на Даниел Канеман

Признавам, че съм леко пристрастна да започна дневниците именно с тази тема, но не само защото след две седмици ми предстои анализ на част от книгата. Тук е мястото да поясня, че съм студент по психология, а Канеман е абсолютен великан в областта - той е един от най-известните и уважавани съвременни психолози.

Преди дни научихме, че той е починал на 90-годишна възраст.

Канеман беше носител на Нобелова награда по икономика заради оригиналните си изследвания, заедно със своя не по-малко известен съмишленик Амос Тверски, в полето на мотивацията на поведението и взимането на решения.

Той променя общоприетите възприятия за това, че икономическите решения се основават на рационални интереси. Той изследва какво кара хората да действат против личната си полза, докато вярват, че вземат правилно решение.

Още през далечната 1977 г. Канеман и Тверски го наричат "грешка при планирането" - интуитивната склонност на хората да подценяват времето, разноските и рисковете за бъдещи действия, докато надценяват ползите от самите действия.

"Мисленето" (Thinking, Fast and Slow), която показва до каква степен нашите интуитивни впечатления влияят на мозъка и поведението ни, е определяна като "епохален труд в областта на социалното мислене" и "истинско събитие".

Книгата е написана на доста достъпен език и буквално може да ви промени мисленото, колкото и клиширано да звучи.

Препоръчвам ви я с две ръце, ако искате да се откъснете от безумната ни политическа ситуация, докато едновременно с това опознавате себе си.

"Пусни ми още от същото" - буквално

Попаднах на едно доста интересно проучване, резултатите от което сочат, че текстовете на песни наистина стават все по-елементарни и повтарящи се.

Екип от европейски изследователи анализира думите в повече от 12 000 англоезични песни в жанровете рап, кънтри, поп, R&B и рок от 1980 до 2020 г.

Главният ръководител на проучването Ева Зангерле отказва да назове конкретни изпълнители, чието творчество е показателно за тенденцията, но подчертава, че песните отразяват промяната в ценностите и представляват "огледало на обществата".

"Това, на което станахме свидетели през последните 40 години, е драстична промяна в музикалния пейзаж - от начина, по който се продава музика, до начина, по който се произвежда музика", казва Зангерле, цитирана от британския "The Guardian".

През последните четири десетилетия многократно се наблюдаваха сътресения в начина, по който хората слушат музика. Виниловите плочи и касетите от 80-те години на миналия век отстъпват място на компактдисковете от 90-те години, а след това появата на интернет води до модерните платформи за стрийминг, движени от алгоритми.

Според резултатите от изследването броят на повтарящите се реплики се е увеличил най-много в рапа.

Феновете на рока най-често са търсили текстове на по-стари песни - през годините жанрът се срина в класациите, а феновете му все по-често се обръщат назад, където този стил музика е в разцвета си.

"Първите 10-15 секунди са от решаващо значение за това дали ще сменим песента или не", отбелязва изследователката, като добавя, че това явление не се е забелязвало в миналото.

Оказва се още, че творбите с повече припеви и повтарянето на един и същ текст стават все по-популярни заради начина, по който слушаме музика, а именно - само като фон.

Реших да ви споделя тези данни като нагледен пример, че всичко около нас е живо, движи се, променя се, но миналото остава и понякога ни допада.

Новите технологии си казват думата, но нотката носталгия по отминалите времена не винаги е лоша ;)

Колко важно е да бъдем грамотни

Струва ми се някак естествено да продължим с една супер готина инициатива на образователната платформа "Как се пише".

Платформата „Как се пише?“ започва новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванайсетокласници.

Под надслов „Животът няма „аУтокорект“ на 27 март, 50 дни преди държавния зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература, започна публикуване на задачи и правила в първото по рода си дигитално помагало.

Тo е специално насочено към повишаване на резултатите от матурата и се реализира в една от най-актуалните сред тийнейджърите социални мрежи – Threads, част от групата на Meta.

По-добре е там, където младежите прекарват голяма част от времето си, някой да им помага и да ги напътства“, обяснява основателката на "Как се пише" д-р Павлина Върбанова.

Инициативата е повече от страхотна, не само заради покъртително ниските нива на образованост у нас - всеки пети абитуриент в страната не знае как се пише думата, която го олицетворява.

Струва ми се за важно да промотираме такива идеи, защото, подобно на мнението на мнозина за българската политика, сякаш сме приели, че и образователната ни система "си е така".

Как една цяла нация бори неграмотността на бъдещите си поколения - тези, които утре ще движат икономиката и ще ни лекуват? Със сигурност не и с примиренческо мислене.

Повече информация за инициативата може да откриете тук.

Щастието и младите в България

Младите българи вече се нареждат на 40-то място в света по индекс на щастието, докато цялостният резултат на страната (измерен сред всички възрастови групи) я дърпа назад до 81-ва позиция сред 144 изследвани държави.

И все пак - подобрение на общия индекс на България има и не само при младежите, но и при останалите поколения, ако се погледне какво е било нивото през 2006-2010.

Това показват резултатите от проучване сред населението на страни от цял свят, което се провежда съвместно от изследователския център на Оксфорд, Gallup и ООН, и за което Булевард България писа.

Данните са изключително любопитни и бих ви препоръчала да ги разгледате, когато разполагате със свободно време.

България се изкачва с 63 позиции и вече заема 81 място, докато през 2013 г. страната ни е била по-близо до дъното на класацията на 144 място (тогава са измервани общо 156 страни).

Смятам за страхотна тенденцията, че вместо потънали в системно представяните в новинарските блокове лоши и понякога безумни новини, една част от нас успява да не фокусира вниманието си единствено върху тях.

Щастието не е дестинация, но лично за мен е начин на възприятие за света около нас - смело мога да кажа, че една от отличаващите черти на gen Z, е че не си губим времето във вайкане около даден проблем, а търсим начини да го разрешим.

Бийонсе и новият ѝ албум

За финал ви припомням, ако случайно сте пропуснали, че Бийонсе пусна своя дългоочакван албум "Cowboy Carter" и още с лансирането му предизвика международен фурор.

Осмият студиен албум на Бийонсе включва 27 песни, макар не всички от тях да са пълни. Той включва и кавъри на песента "Blackbird" на британската група The Beatles и на "Jolene" на Доли Партън, която е изпята с променен текст и структура.

Може да си пуснете песните с приятно кънтри звучене и да заглушите телевизора поне за малко.


Vol. 14: Нека Израел пее на „Евровизия”, Ига Швьонтек с “мъжкия” Rolex, смартфон детството

Райън Гослинг и Мерилин Монро Vol. 13: Подкрепя ли "Евровизия" войната, Кен като поп звезда, безплатни презервативи на концерт

Vol. 12: Политическо говорене по български, възбудата от срива на Meta, Френска гордост


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024