VOl.36: Да те спаси Бон Джоуи, Flappy bird се завръща, Копола в спор с "Variety" за 15 милиона Снимка: © Getty Images

Кои са новините от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z в редакцията на „Булевард България"?

Този уикенд отново аз - Мария Кръстанова (24), ще ви запозная с някои от новините, които грабнаха вниманието ми през отиващата си седмица.

В днешните Gen Z дневници има и кино, и добри новини за геймърите. Има и музика, макар да се прокрадва в сюжета на една история по възможно най-изненадващия начин. За това и ще започна с нея.

Да спасиш човешки живот. И да си Бон Джоуи

Рок легендата Джон Бон Джоуи получи лично поздравление от полицията в Нашвил, след като спомогна за предотвратяване на опит за самоубийство.

Джоуи и неговият екип са подготвяли снимките на музикален клип на мост в американския град, когато забелязали жена, готова да скочи от съоръжението директно в река Къмбърланд.

На видеоклип, публикуван от местната полиция, се вижда как жена в синьо се държи несигурно за парапета.

Докато други хора видимо я подминават, 62-годишният музикант се приближава до жената, заедно с още един човек.

Кадрите показват как музикантът ѝ маха за поздрав и се подпира на парапета близо до нея.

След около минута Джоуи отива по-близо до жената и заедно със своя придружител успяват да я склонят да отстъпи от ръба. След като жената е в безопасност, при нея отиват и други хора, а Бон Джоуи я прегръща.

Няколко минути по-късно полицейските кадри показват как той напуска моста заедно с нея.

Тази история е с щастлив край, защото няколко човека не са останали безучастни. В случая е Бон Джоуи, но всеки от нас би могъл да попадне в тази ситуация. Ще подминем ли с лека ръка потенциалната загуба на човешки живот, "защото това не ни засяга", или ще проявим нищожно количество емпатия и ще опитаме да помогнем?

Guess who's back. Or what.

Flappy Bird“ не е просто популярна игра. С над 50 милиона изтегляния и десетки копия „Flappy Bird“ се превърна в нов вид дрога, към която се пристрастиха хиляди.

Виетнамският разработчик Донг Нгуен изтегли мобилната игра от магазините за приложения на Apple и Google още през 2014 г. Наблюдатели на индустрията бяха изненадани от неговото действие. Същата година той написа в Twitter, днес Х, че няма намерение да продава играта.

Моля, не питайте“, подчерта любезно той тогава.

През следващите години Нгуен вече не беше в центъра на общественото внимание, а и почти не беше активен в социалните мрежи. Тази седмица обаче се появиха неочаквани новини за неговата успешна игра. В платформи като YouTube и X беше обявено завръщането на марката „Flappy Bird“.

Според рекламен видеоклип новата версия ще бъде много по-усъвършенствана от оригинала.

Жълтата птица е същата. Играчите все още ще докосват екрана, за да размахват крила и да се движат нагоре и надолу, избягвайки удари.

Има обаче и допълнителни герои, както и добавени различни нива. Трейлърът показва карта на света, което подсказва, че ще има нови сюжети.

Ще има и онлайн режим, наречен Flappy Bird Rivals, в който играчите ще могат да се изправят срещу 99 други конкуренти.

На подстраницата на уебсайта за новата игра потребители на гейминг форуми са открили и препратка към блокчейн проекта Solana.

Повторното пускане на "Flappy Bird" е странно, тъй като Донг Нгуен не участва в него. Всъщност Нгуен очевидно няма нищо общо със завръщането на играта и според медийни публикации не е продал и правата за нея.

Flappy Bird е създадена, за да се играе за няколко минути, когато искате да релаксирате. Но се случи така, че тя се превърна в продукт, предизвикващ пристрастяване. Мисля, че това се превърна в проблем. За да решим този проблем, най-добре е да свалим "Flappy Bird“, каза Нгуен в интервю за Forbes през февруари 2014 г., скоро след като изтегли играта от магазините за приложения.

Новият екип разработчици, който стои зад проекта, се нарича The Flappy Bird Foundation и според собствените му изявления е осигурил правата върху търговската марка чрез американска компания, наречена Gametech Holdings. Преди това Gametech Holdings изглежда успешно е оспорила заявка за търговска марка, подадена от Нгуен, който очевидно е пропуснал крайния срок за отговор.

Франсис Форд Копола съди „Variety“ за 15 милиона долара

Франсис Форд Копола съди американското списание „Variety“ за 15 милиона долара заради клевета.

В своя статия от 26 юли изданието твърди, че известният режисьор се е държал "неподходящо" и "непрофесионално" на снимачната площадка на новия си филм „Мегаполис“.

В иска на Копола, подаден в сряда във Върховния съд на Лос Анджелис, се казва, че "Variety" е използвал анонимни източници, които са били „завистливи“ и „съзнателно и безразсъдно са казали лъжи“ за режисьора на „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“.

Авторите на материала - журналистите Брент Ланг и Татяна Сигел, които също са привлечени като страна, публикуват и видеоклипове на членове на екипа на „Мегаполис“.

На тези видеозаписи се вижда как 85-годишният режисьор се разхожда сред танцуващата тълпа на снимачната площадка - голямо новогодишно тържество в концертна зала в Атланта - и отново и отново спира, за да се наведе към няколко млади жени, да ги прегърне, да ги целуне по бузата или да им прошепне нещо.

Друго видео показва как той се навежда към жена, която се отдръпва и поклаща глава.

Копродуцентът Дарън Деметра защити Копола, като каза, че той е създал подходяща „атмосфера на снимачната площадка, като е целувал и прегръщал членовете на актьорския състав и второстепенните герои“. Деметра твърди, че не е получавал оплаквания за тормоз или неправомерно поведение.

В материала на "Variety" се твърди също, че Копола сам е финансирал филма „Мегаполис“ и поради това не е имало „нито един от традиционните механизми за контрол“.

"Това беше съвместна работа на стотици артисти, от статисти до звезди, към които винаги съм проявявал най-голямо уважение и благодарност. Да видим как колективните ни усилия са опетнени от фалшиви, безразсъдни и безотговорни репортажи е съкрушително“, се казва в изявление на Копола от четвъртък.

Да се откажеш в името на психичното си здраве

Норвежкият състезател по ски скокове и олимпийски шампион Даниел-Андре Танде обяви, че слага край на професионалната си кариера.

Във видеоклип, публикуван в Instagram, той споделя, че все още страда психически от последиците от тежкото си падане на летящия скок в Планица през 2021 г.

Тогава норвежецът пострада жестоко по време на тренировъчен скок, като получи няколко наранявания и остана в изкуствена кома в продължение на няколко дни. След 19 дни беше изписан от болницата, а по-късно дори и възобнови скоковете по време на Световната купа още преди края на сезон 2021.

Трябваше да осъзная, че сега скоковете предизвикват в мен повече страх, отколкото радост. И винаги съм казвал, че в такъв момент е време да се сбогувам“, казва олимпийският шампион почти пет месеца преди световно първенство в Трондхайм.

През 2018 г. Танде спечели олимпийско злато с отбора на Норвегия в Пьонгчанг, Южна Корея. През същата година осемкратният носител на Световната купа отпразнува и най-големия си индивидуален успех, ставайки световен шампион по ски полети в Оберстдорф, Германия.

През пролетта на 2018 г. той се разболя от синдрома на Стивънс-Джонсън - рядко и потенциално фатално кожно заболяване. Организмът на Танде вероятно е проявил алергична реакция към конкретно лекарство. В резултат на това губи много килограми и мускулна маса.

"Мисля, че успях да изпълня мечтите си в спорта. Оставям си опциите отворени за в бъдеще и се вълнувам от това, което предстои. С всичко, което съм преживял на пистите и извън тях, се надявам да мога да допринеса в различни области през следващите години“, добавя още Танде в своето видеобръщение.

Три пъти ура за Мими Шишкова

За финал ви препоръчвам да изгледате интервюто на създателя на съдържание в Tiktok Мими Шишкова в "Денят с Веселин Дремджиев". Ако не знаете коя е тя, може да откриете повече инфорамация за нея, както и за още двама души, които са силно граждански ангажирани, тук. И не се притесняват да използват влиянието си в социалните платформи, за да говорят за истински важните неща.

Мими Шишкова е юрист и майка на тригодишен син. Със съпруга ѝ имат малко издателство, което ангажира времето им, докато продължават академичното си образование и очакват второ дете всеки момент. Тя е убедена, че най-голямата лъжа, която ни учат традиционните български поговорки е, че по-умният отстъпва и вярва, че интелигентните и мислещи хора следва да са по-уверени, да отстояват позициите и аргументите си.

Ако и вие мислите така, изгледайте участието ѝ при журналиста Веселин Дремджиев.


Мими Шишкова, Боряна Йовчева и Михаил Косев Трима милениъли, които запалиха Gen Z за политика в TikTok

Колаж с Камила Кабейо, Шон Мендес и Сабрина Карпентър Vol.35: Камила-Шон-Сабрина в любовен триъгълник, свалки в магазина, "Здрач" се завръща

Vol 34: Музикантите от UK - поредните прецакани от Brexit, Испания търси жители, Зоуи Кравиц в един филм с гаджето си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024