Трима милениъли, които запалиха Gen Z за политика в TikTok

Трима милениъли, които запалиха Gen Z за политика в TikTok

Снимка: © Колаж, Булевард България

След поредица политически видеа, които Мими Шишкова направи, акаунтът ѝ в TikTok беше премахнат. Смята се, че многобройните докладвания на профила ѝ са причина за това. Тук може да откриете новия акаунт на Мими. Статията е последно обновена в 15:30 ч. на 7 септември.


Фалшиви новини, пропаганда, псевдопатриотизъм, а понякога и просто политическа глупост - това са част от тъжните реалности на всекидневието, които Мими Шишкова, Боряна Йовчева и Михаил Косев борят с лекота чрез средствата на хумора, иронията и пародията в TikTok.

Тримата милениали успяват да привлекат вниманието и да провокират по-младите от тях представители на Gen Z в България в TikTok да коментират на пръв поглед сложни социално значими, включително и политически теми.

Как го правят, защо и какво усилие стои зад това да си граждански активен?

  • Боряна Йовчева е актриса, а вече и режисьор на свободна практика. Майка е на три деца с куче и заедно със съпруга си са запалени пътешественици. Нейна запазена марка в TikTok е да иронизира обществени и политически сюжети в комбинация с пародиен преглед на брошурите на големите супермаркети и на киноафиша.
  • "Кариерата” на тиктокъра Михаил Косев започва покрай малкия му бизнес за производство на мъжко бельо от бамбук. От танци по гащи до най-значимите обществени теми, Михаил успява да представи въпросите, които го вълнуват по динамичен и забавен начин. Така достига и лесно до другите. Той е журналист и режисьор, роден е в Пловдив, но е живял над 20 години в Америка. Казва, че изследва народопсихологията на българите и търси причините хората да не говорят открито и свободно за човешката уязвимост, емоции и желания.
  • Мими Шишкова е юрист и майка на тригодишен син. Със съпруга ѝ имат малко издателство, което ангажира времето им, докато продължават академичното си образование и очакват второ дете всеки момент. Тя е убедена, че най-голямата лъжа, която ни учат традиционните български поговорки е, че по-умният отстъпва и вярва, че интелигентните и мислещи хора следва да са по-уверени, да отстояват позициите и аргументите си. Това я мотивира всяка сутрин да пие кафето си пред камерата, за да не оставя разсъжденията си по важните теми заключени там, където няма кой да ги чуе. "Омръзна ми да се давим в какафония от дезинформация, предразсъдъци и простотия," казва тя.

Михаил е фен на Мими, а тя негов. И двамата се забавляват с видеата на Боряна, а самата Боряна няма идея какво изобщо има в Тик-Ток, освен нейните прегледи на брошурите.

Пиле XXL в брошурите - скандал и разврат

“Прилики и отлики” между вафли Линдт и филма “Барби”, между “Опенхаймер” и шоколадов заек, нашумели продукти в "Temu", празнични честитки – все важни теми, които е редно да вълнуват българската домакиня с избирателни права.

Видеата ѝ провокират сълзи от смях. С ненадминатия си натюрел и автентичен шуменски акцент, тя успява да говори за агресията, насилието, речта на омраза и управленската немощ на псевдопатриотичните формации, част от политическия елит на България.

Няма обаче ясно изказани, сложни тези и позиции срещу сексизма и домашното насилие, например. Има само истерични подмятания през рамо и уж извън сценарий към съпруга ѝ - за салатата и ракията, които ще го очакват на традиционната трапеза. Този подход именно прави Боряна непробиваема за тролската армия на антилибералната пропаганда, която просто няма аргументи срещу смешки, които показват реалността без думи.

Боряна Тик-Ток
“Обаче, ма притеснява друго, да не ма обяват сега за чуждестранен агент с тия реклами, дето ги правя на Била, на Кауфланд. Искам да попитам копейките - как да стана чуждестранен агент, към кого да са обърна? Че Сорос му писах в Тик-Ток, ама не ми обърна внимание. Да вземат да ме финансират и мене най-накрая? Или към тези, вашите - руските, да се обърна? Те май по-добре плащат?”, иронизира Боряна риториката на "Възраждане"

Как плащат, продължава да пита тя, като допуска с неподражаемата си ирония, че може би е на минута, на клип или на глупост… пардон - закон, искала да каже.

@nnikofficial

Novi zakoni, novo miniatwrstvo promocii na billa - ima pili, Emeka toaletna hartiq, morenito sa pusnali I olio papa's I drugi, kopeiki, kornenilii I roba na lidl

♬ original sound - nnikofficial

След което се връща пак на брошурите на веригите – разбира се, всичко е в контекста на голямата тема за децата и пропагандата, от която "Възраждане" ни пази. "В името на децата, спрете тъз пропаганда - пиле XXL, туй беше порно канал.", ревва с цяло гърло Боряна

Секс, лъжи и видео - защо една трета от Gen Z твърдят, че никога не са гледали порно

Въпреки че е толкова силна в TikTok, не чувстава платформата като нейната територия.

“Когато си вляза в профила в TikTok все едно съм хванала чужд телефон - нямам идея как съм попаднала там, кои са тези хора, тези видеа, ужас - друга планета.” Започва да използва канала основно като средство за монтаж на клипове, които после пуска в Instagram. Там чувства, че аудиторията ѝ е по-близка, но възможностите за редактиране са по-малко.

“Там си имам общност от хора, които споделят моя свят.” YouTube е другият канал, в който двамата със съпруга ѝ Милко споделят съдържание, свързано със семейните им приключения, които през 2023 година достигат кулминацията си в околосветското им пътешествие - “Ние, нашите и кучето”.

Въпросите, които вълнуват Мими, Михаил и Боряна си приличат – те са горещите теми на деня.

Макар възгледите им да са подобни, подходът и почеркът на тримата е различен.

“О май гад, Корни ис хорни” (от английски: "О, Боже, Корни е възбудена") - така започва видеото, в което mishomoi осмива изказването на Корнелия Нинова по повод хомофобския закон за забрана на “гей пропагандата”, в което тя цитира орален секс, трибадизъм, фистинг и фингъринг от трибуната на Народното събрание.

Корнелия Никова След "осем години в каузата" Корнелия Нинова се оплете в цитиране на сексуални практики и лоши частни примери от чужбина

Видеото му е супер динамично, включва кадри от изказванията в парламента, стендъпи на журналисти от кулоарите на НС, гифчета, емотикони, екран в екрана, надписи и всичко, което добрият ентъртеймънт онлайн изисква.

“Аз съм учил и живял през по-голямата част от живота си в САЩ и понякога ми е трудно да намеря точните думи веднага,” споделя Михаил. “Затова клиповете ми са по-нарязани и монтирани. Старая се да вкарам ритъм и динамика, които да ги правят лесни и приятни за гледане, като в същото време са достатъчно кратки.”

@mishomoi

ВАЖНА ДИСКУСИЯ‼️

♬ Dark, tense, movie, orchestra, 10 minutes(998819) - 8.864

Журналистът споделя, че един петминутен клип му отнема около 5-6 часа за продукция, а подготовката преди снимането включва оформяне на темата и подреждане на аргументите и примерите в логичен сценарен ред. Забелязал е, че напоследък алгоритъмът на TikTok дава приоритет на политически теми и споделя опасението, че е възможно със социалната мрежа да се случи “онова, което стана с Facebook през 2016 година”.

“Тогава там всичко много се политизира и онези, които просто искахме да гледаме клипчета на хора, които танцуват по гащи, се изнесохме в TikTok.”

"Не бива да позволяваме на абстрактни неща и внушения за несъществтуващи заплахи да пречат на стремежа ни към материално благополучие," казва Михаил и обяснява, че политическата класа често прибягва до измислени теми, които разпалват емоциите на хората, за да отвлече вниманието от собствения си провал да осигури среда за създаване на блага, каквато би следвало да е нейната основна задача.

Той разбира защо кремълската пропаганда успява да пробие по нашите територии именно с темите около половата идентичност на хората.

Според него дълбоко в себе си българинът пази трудно пробиваем образ за това кое как трябва да изглежда.

Намира ги в богоязливостта (да не се бърка със смирение) на православното християнство, примесени с влечението към различни мистики и тайни.

Стремежът му е да покаже как тази вкоренена потиснатост става плодородна почва за човекомразки идеологии, агресия и насилие.

Михаил се възхищава на "колежката си" Мими заради лекотата, с която успява да построи мисълта си и да заснеме цялата си теза в един кадър.

Оказва се, че Мими е фен на Михаил именно заради всички добавени графики и кадри, които правят клиповете му богати на свидетелства и факти, но леки и приятни за гледане.

Като юрист тя се вълнува от правата, свързани с личното пространство, публичните лица и техния ангажимент към демокрацията. Стреми се да дава пример и да демонстрира как да изискваме от другите участници в обществения живот високо ниво на лична отговорност.

Дава пример с Facebook, където е блокирана от Десислава Атанасова - конституционен съдия, доскоро острие на ГЕРБ в парламента.

“Госпожата явно се засегна от един мой критичен коментар - доста меко поднесена критика, но явно неудобна,” казва Мими. “Това ограничава моето демократично право да си създам информирано мнение за нея и нейните политики. Сега ми се налага да ходя от девет планини в десета, за да се добера да позициите ѝ. Това не е отговорно поведение.”

Мими е убедена, че демократично избраните политици и публични личности нямат морално право да филтрират и заглушават последователите си с аргументи за “личен живот и лично пространство”. Те са избрали общественото дело, така влияят на хората с позициите и политиките си и това идва с известна отговорност, въпреки че тя може да им създава неудобства, казва тя.

Противно на внушенията, че хората с либерални виждания като нея са антибългари, Мими е фен на българския фолклор и е израснала с любов към българската народна музика. Носията от снимката ѝ е от традиционно изпращане на булка, в което е участвала преди сватбата на нейна приятелка - по български обичай, с мълчано хоро, сплитане на цветя в косите и още ритуали.

Като се явя по носия, бременна, омъжена, хетеро българка, да говоря за базови човешки права в TikTok, псевдопатриотите от “Възраждане” изпадат в когнитивен дисонанс”, смее се Мими.

В лекотата на сутрешна си рутина, докато сресва "традиционните" си гъсти кестеняви коси пред огледалото, Мими споделя с аудиторията си поредния гаф на Корнелия Нинова. Създаването на клипа ѝ отнема не повече от половин-един час, а темата обикновено избира предната вечер, докато шета в "традиционното" си домакинство.

@mimi.sp

Домашните са от ChatGPT, законите от Wikipedia 😬

♬ original sound - Mimi

"Неотдавна приятелка ми сподели, че би искала повече от едното дете, което с мъжа ѝ вече имаха, но националистическите настройки в страната я отчайват и не знае дали вече би искала да има повече деца в България, които да израснат в нетолерантно и враждебно общество," разказва Мими. "Това беше поредния вбесяващ пример за отчаянието, което политиката на омразата ражда и за нейните вреди - не просто псевдопатриотизъм, а убийство за нацията."

Троловете, хейтърите и свободата на словото

И тримата тиктокъри имат отношение към свободата на изразяване като основна ценност на демокрацията. Подходът им към троловете, хейтърите и речта на омразата обаче е различен - също както този към създаването на съдържание.

Въпреки че приветства критиките към своето съдържание, Мими не толерира тролски профили и прекарва доста време да ги проследява и идентифицира. Когато е убедена, че някой абонат е трол, който обхожда сходно по теми съдържание и го бомбардира с еднакви коментари, тя го блокира заради обидите и речта на омраза. "Извратеняци, изроди, за бесило сте, педерасите на сапун" са само част от коментарите, които ѝ се налага да трие.

Благодарение на тази хигиена, профилът ѝ остава сравнително “чист”, докато не пусне следващо видео. Когато то също стане популярно, нови тролове я налазват и работата продължава.

Макар понякога да се притеснява, че може да е блокирала някой инакомислещ, който само прилича на трол, Мими вярва, че с разчистването на неавтентичните гласове, помага на реалния дебат да се случва по-здравословно.

Опитът на Михаил е малко по-различен. Той не разчиства тролове и наблюдава следната тенденция: “Когато пусна видео с политическата или социална позиция, веднага връхлита вълна от хейтъри с гнусни и обидни коментари. Малко след това идва втора вълна - от мислещи хора, които коментират по същество. Най-често вторите започват да оборват първите и аз се превръщам в муха на стената, която наблюдава дебата.”

Боряна е над тези неща. “По моите видеа не лазят тролове. Понякога се чудя аз ли нещо не съм наред или не съм на правилното място,” споделя със самоирония. И все пак - в профила си тя прави преглед на брошури и киноафиш - тези теми вероятно все още не са попаднали в списъците с обекти на черните онлайн армии. След разговора ни и Боряна вече е заинтригувана от потенциала на TikTok да бъде платформа за смислен дебат и бърза да разгледа профилите на Михаил и Мими.

Според данни от DataReportal възрастовата демография на TikTok е доминирана от поколението Alpha и Gen Z (родени между 1996 и днес), като 38% са на възраст между 18 и 24 години (Gen Z), следвани от 32,5% - на възраст между 25 и 34 години.

Мими разбира добре как умовете на младите българи са много уязвими за антидемократична пропаганда. "Самата аз бях много хомофобски настроена, когато бях в гимназията - вероятно поради факта, че вкъщи не се говореше по темите за сексуалността. Заобикаляше ме една реалност, за която обаче не говорехме и нямаше как аз да изследвам в спор, в разговор, своите вярвания," споделя Мими.

"В час по немски език преподавателката ни - германка, очакваше от нас да дебатираме по обществено значими теми два пъти в седмицата. Спомням си, че влязох в темата за гей браковете с една единствена фраза, която бях чула някъде - "това не е нормално". След свободен дебат, в присъствието на педагог и между сигурните стени на класната стая, вече имах друга гледна точка и позицията ми се разви с много повече разбиране и приемане към хората, които бяха различни от мен."


Ние използваме "бисквитки" и други персонализиращи технологии, за да подобрим вашето преживяване в нашия сайт, да ви покажем персонализирано съдържание, таргетирана реклама, за да анализираме трафика на сайта и да проследим откъде идва нашата аудитория. Ако искате да разберете повече по темата можете да прочетете нашата "Политика на поверителност", както и "Политика за съхранение на личните данни", съобразно регламента за GDPR, който е в сила от 23 май 2018г.

Избирайки "Приемам", вие се съгласявате да използваме вашите "бисквитки" и други трафични данни.

Приемам