След "осем години в каузата" Корнелия Нинова се оплете в цитиране на сексуални практики и лоши частни примери от чужбина Снимка: © Скрийншот, bTV

Трибадизъм. Фингъринг. Фистинг. Това са термините, които Корнелия Нинова цитира от най-високата държавна трибуна - тази на Народното събрание, като част от аргументацията си в подкрепа на хомофобския закон, който парламентът прие на 7-и август.

Лидерката на БСП в оставка отказа да повтори рецитала си в сутрешния блок на bTV в разговор-надвикване с Мария Цънцарова за разликите между пропагандата и това да признаем реалността.

В сряда НС гласува закон за забрана на "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" на "нетрадиционна сексуална ориентация" и "определяне на полова идентичност, различна от биологичната" в българските училища.

НС прие хомофобски закон по руски образец

“Трябва да сложите червена точка или цяла огърлица от червени точки. Аз ще ви го оставя този наръчник за сексуалното здраве на лесбийки и бисексуални жени, който се предлага в лекарски кабинет на гимназия. Вътре има обяснение на тези понятия, но аз не мога да ги изговоря в ефир,” каза Нинова при отказа си да обясни термините, които цитира в Народното събрание.

Става дума за образователен ресурс, издаден от Фондация "Билитис", който съдържа съвети за юноши, свързани с безопасния секс, с отказа от секс, когато един от партньорите не желае, за това къде е границата с насилието.

Нинова не потвърди дали намира такъв тип ресурси за вредни. Тя върна разговора в плоскостта нормално-ненормално и намекна, но не заяви, че за нея не е нормално “тази брошура да се разпространява сред непълнолетни в училища, откъдето да се ограмотяват на сексуални практики”.

Нинова отказа и да цитира името на гимназията, от която е взета брошурата, с аргумента, че “не бива”. Тя не обясни и в какъв контекст е била ползвана разпечатката. Заяви само, че гимназията е частна и брошурата е била в лекарски кабинет.

На въпрос на водещата дали изказването ѝ от трибуната е пропаганда, Нинова заяви, че съдържанието, което цитира, е факт. След това обаче продължи да нарича цитирането на тези факти пропаганда и така остави неизяснен въпроса дали посочването на реалността би било "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" след приемането на новия закон.

Училищен директор засипа с критики закона срещу "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация"

Лозунгите на депутатката от БСП “оставете децата, не пипайте децата” Цънцарова контрира с въпрос кой в Европейския съюз или в България “пипа децата”.

Тезата на Нинова изглежда беше, че законът за “забрана на пропагандата” е превенция на противоестествени практики. Примерите за допуснати лоши практики в други държави представляваха объркваща плетеница от прието законодателство и частни случаи от Великобритания, Канада, Испания и САЩ, в които на деца е било позволено да сменят пола си или да приемат хормони на растежа.

Твърденията звучаха в стил "една жена каза", понеже Нинова беше пропуснала да донесе в студиото “цялата папка със закони от Европа и света, за да видите, че има и едното, има и другото”. В хода на разговора стана ясно, че едното са лошите примери, като тези по-горе, а другото са добрите - като този в България, където вече има закон, който забранява “пропагандата”.

Корнелия Нинова направи опит и да даде за негативен пример провален министър от Шотландия заради въведен закон за "смяна на пола на 16 години с хормонална терапия". Тя очевидно цитираше оставката на първия министър на Шотландия - Никола Стърджън, която обаче се оттегли по съвсем други причини през февруари 2023 година.

Никола Стърджън изненадващо се оттегля като първи министър на Шотландия

Нинова все пак е чула част от аргументите на протестиращите срещу хомофобския закон за това, че той поставя в риск от дискриминация учителите с различна сексуална ориентация, но отрече целта на закона да е такава.

Протест срещу "закона на омразата" пред парламента, след като прие хомофобски закон

Интервюто продължи с темата за райския газ, който се продава свободно на непълнолетни.

Така с участието си в сутрешния ефир един от основните защитници на предложения от “Възраждане” закон и борец по темата от последните 8 години не успя да отговори на основните въпроси, които всички си задават, а именно какви са правните последици след приемането на спорните текстове в закона за образованието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024