"Възраждане" седна, а БСП не присъства при почитането на жертвите от комунизма Снимка: © Скрийншот

В Народното събрание депутатите почетоха с минута мълчание паметта на жертвите на комунизма, но не всички от тях - част от парламентарната група на "Възраждане" седна, а депутатите от БСП отсъстваха от пленарната зала. От ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС излязоха с декларации в памет на убитите заради т.нар. Народен съд.

На 1 февруари се навършват 77 години от смъртните присъди на регенти, депутати, министри, офицери и общественици, осъдени от т.нар. Народен съд. Денят за почит на жертвите на комунизма се отбелязва на тази дата от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Социалистите и тази година не присъстваха на почитането на паметта на убитите от комунистическия режим, който в България е обявен за престъпен със специален закон. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов стигна по-далеч - на практита защити действията на т.нар. Народен съд.

"Сега почетохме убийците, главорезите, избили и осъдили на смърт 3055 човека в периода 1941-1944г. За сравнение Народният съд осъжда 2730 човека", каза Костадинов, като добави, че "не за първи път историята бива изнасилвана от тази трибуна".

Действията на депутатите от "Възраждане" и БСП с отказ да почетат датата не са прецедент, а по-скоро традиция.

На 1 февруари 2023 г. нито един депутат от "БСП за България" - включително лидерът Корнелия Нинова - не остана в пленарната зала по време на едноминутното мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим в България.

За първи път от 5 г. Румен Радев се поклони пред паметника на жертвите на комунизма

БСП опразни банките, Костадинов обърна гръб на минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024