Италианските власти започнаха процедура по запорирането на "Шехерезада" - суперяхтата, чиято собственост се свързва неофициално с Владимир Путин

Това е поредната мярка за блокиране на руски активи в страната, като според "Република" общата стойност на запорираното имущество на олигарси надминава 1 млрд. долара. 

В петък министърът на икономиката на Италия Даниеле Франко е подписал решение, с което забранява разпореждането с "Шехерезада", която стои на пристанището Марина ди Карара в Тоскана от няколко месеца. 

Решението за запорирането на "Шехерезада" идва два дни след като New York Times публикува информация, че яхтата се готви да напусне Италия и да се насочи към пристанище в държава, която не прилага санкции срещу Русия.

Разследване на специално звено към Финансовата полиция на Италия е открило наличие на сериозни икономически и финансови връзки между ползвателя и бенефициарния собственик на "Шехерезада" с висшестоящи фигури в руското правителство и с други лица, които подлежат на санкции в ЕС. 

Според уебсайта SuperYachtFan - "Шехерезада" струва около 700 милиона долара. Разполага с две хеликоптерни площадки, вътрешен басейн с движещ се покрив, който се трансформира в дансинг. Има напълно оборудван фитнес и златни елементи в баните и тоалетните. Дълга е най-малко 140 метра. Суперяхтата плава под флага на Каймановите острови. 

Мистериозната "Шехерезада" за 700 млн. долара - наричат я "яхтата на Путин", но никой не знае кой е собственикът

Министерството на икономиката на Италия не съобщава името на лицето, което държи собствеността на "Шехерезада". 

Журналистите от екипа на руския опозиционер Алексей Навални обаче са убедени, че яхтата е част от тайните активи на Владимир Путин. Според италианските медии, формалният ѝ собственик е олигархът Едуард Худайнатов - бивш президент на "Роснефт" и притежател на имението "Вила Алтакиара" в Италия. 

Публикацията в NYT, която предупреждава за планираното "изчезване" на "Шехерезада", твърди, че към 4 май разследването на италианската финансова полиция за собствеността на кораба все още не е било финализирано. 

Мария Певчих от Фонда за борба с корупцията, основан от Алексей Навални, твърди, че още в края на март са подали жалба до службите за сигурност на Италия, за да поискат задържането на яхтата.

Отговор така и не се е получил до 6 май, когато Министерството на икономиката най-после е предприело ограничителни мерки. 

Разследването на екипа на Навални твърди, че почти целият екипаж на "Шехерезада" е съставен от личен персонал на Владимир Путин - военизирани служители от Федералната служба за охрана, които придружават президента навсякъде. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията